Terrassa és la capital
Hoquei sobre herba. La ciutat vallesana i Amsterdam es converteixen en l’epicentre del mundial fins al 17 de juliol, amb els Països Baixos com a referent i Espanya entre els aspirants
No és una casualitat que Terrassa comparteixi amb Amsterdam la capitalitat mundial de l’hoquei sobre herba femení aquest juliol. La vila del Vallès Occidental és el bressol d’aquest esport a Catalunya i a l’Estat, i disposa de gairebé la meitat de les 8.365 llicències federatives de jugadors del país. Terrassa és pionera. El primer partit d’hoquei sobre herba documentat a Catalunya s’hi va jugar el 1912, però ha sabut mantenir viva la flama amb nissagues d’olímpics i una rivalitat que l’han retroalimentat. Quatre clubs canalitzen la fal·lera per aquest esport tan tècnic i alhora tan físic que es practica als cinc continents i que viurà, des d’avui fins al 17, dies inoblidables. L’altre gran ítem de la ciutat és la seva tradició tèxtil, que es va posar de manifest en el sorteig de grups del mundial, efectuat al febrer al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa. Com passa sempre en aquests casos, la contrapartida, a banda de la notorietat de la ciutat, és la remodelació de l’estadi olímpic, subseu de Barcelona 92, per un valor de quatre milions d’euros. L’organització de la festa costarà 1,2 milions.
Per història, trajectòria i plantilla, la selecció dels Països Baixos és la gran favorita. S’ha imposat en vuit de les catorze edicions del torneig i només el 1994 va quedar fora del podi. També és la vigent campiona olímpica i europea i aspira a assolir la seva tercera corona consecutiva, després d’haver aconseguit l’or el 2014 i el 2018. Malgrat el relleu a la banqueta, amb l’arribada de Jamilon Mülders després dels Jocs de Tòquio, l’equip oranje ha recuperat Eva de Goede, superada una greu lesió al genoll, i manté estrelles com Frederique Matla, Xan de Waard i Lidewij Welten. El conjunt neerlandès jugarà fins als quarts de final a Amsterdam –les semifinals i la final són a Terrassa– i en el seu grup també hi competeixen Irlanda, Xile i Alemanya. Precisament, la selecció germànica, actual subcampiona europea, i campiona el 1976 i el 1981, és una de les aspirants al podi. En la seva plantilla destaca el potencial ofensiu de Stapenhorst i Pieper.
L’amfitrió
En el grup d’Espanya destaca la presència de l’Argentina, el principal opositor a l’hegemonia neerlandesa. Les vigents subcampiones olímpiques, conegudes com les lleones, han estat les úniques a arrabassar-li el ceptre mundial en aquest segle, a Perth 2002 i Rosario 2010. La portera Belén Succi, de 36 anys, és el nexe d’unió entre aquell equip campió i l’actual, amb la defensa Valentina Raposo i l’elèctrica Maria Granatto com a pilars d’un combinat que aspira a tot.
Al seu torn, l’equip espanyol, bronze en l’últim mundial, vol fer un pas endavant aprofitant l’escenari on va aconseguir l’or de Barcelona 92. “Per fi ha arribat l’hora, després de tants mesos. Tenim moltes ganes d’ensenyar la nostra millor versió i de demostrar la feina feta. No es pot explicar tot el que significa jugar un mundial a la ciutat de l’hoquei. Els aficionats no tenen excusa per no venir, els preus són barats, s’estan fent les coses molt bé i estic segura que serà així perquè Terrassa vibra amb l’hoquei”, assegura la capitana de l’equip, la terrassenca Gigi Oliva (Junior). A més de la capitana, hi ha sis jugadores catalanes més convocades: Xantal Giné i Marta Segú (Polo), Jana Martínez, Laia Vidosa i Julia Strappato (Junior), i Clara Ycart (Düsseldorf). La selecció espanyola obre avui el mundial contra el Canadà (21.30 h), diumenge tindrà el plat fort contra l’Argentina i tancarà la fase de grups dijous contra Corea. El seleccionador estatal, Adrian Lock, veu l’equip a un nivell molt alt i amb possibilitats d’arribar lluny. “És una oportunitat increïble per a l’hoquei i l’esport femení en general. Jugar un campionat tan important a casa no suposa una pressió sinó una il·lusió enorme”, sentencia.
Cerimònia inaugural a les esglésies de Sant Pere
Les esglésies de Sant Pere van ser ahir al vespre l’escenari de la cerimònia inaugural de la copa del món, en un acte que va barrejar l’hoquei amb la cultura popular, el patrimoni històric local, i en què les jugadores van ser les protagonistes. De fet, hi eren presents les capitanes de les vuit seleccions que disputen la primera fase a Terrassa, a més d’altres participants.
Notícies relacionades
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024