Pels camins del Tour 2022
Etapa 11. Albertville / Col du Granon Serre-Chevalier
Etapa alpina per excel·lència, muntanyes de manual, imatges de pòster de club excursionista. Només s’ha d’anomenar el Col du Télégraphe i el Col du Galibier i els aficionats al ciclisme ja tremolen d’emoció, però els lectors d’aquests articles volen contemplar el simple paisatge del Tour i no ens hauríem de deixar temptar fàcilment per les excitacions esportives.
Albertville, igual que Cluses, ens porta records de la volta de l’any anterior, de fet sembla com si la ciutat del rei Albert es despertés avui novament al ritme radiofònic de «I Got You Babe» de Sonny & Cher i els seus carrers s’omplissin de gent endiumenjada, encara que sigui dimecres, més disposada a anar a escoltar els auguris de la marmota Phil que a contemplar la sortida de l’etapa d’avui.
Albertville es troba en una cruïlla de valls amb rius d’aigües inquietes i en una de les zones d’esquí més grans del món, a prop d’Annecy, Chambéry, Grenoble i Lió i al centre d’algunes de les reserves naturals més riques d’Europa, els Parcs Nacionals de la Vanoise i del Grand Paradís, Parc Natural Regional del massís des Bauges, la ciutat desenvolupa una acció sostinguda a favor de les activitats esportives i els esportistes de nivell, la qual cosa li dóna una imatge dinàmica on les empreses especialitzades en esports de muntanya es poden establir de manera natural.
Fa trenta anys, Albertville va acollir els Jocs Olímpics d’hivern amb 64 nacions presents i 1.801 atletes en 57 esdeveniments, 18 dels quals van tenir lloc en la mateixa població. El nou Campus des Métiers de la Montagne, que acull organitzacions de formació professional, participa en aquesta dinàmica que vol demostrar que els Jocs segueixen encara vius a Albertville.
Gairebé només encarar la sortida i passar per un parell de pobles savoiencs, l’escamot d’esforçats ciclistes professionals enfilarà cap als Lacets de Montvernier, un seguit de revolts inversemblants que van remuntant d’una manera endimoniada per la muntanya i que els faran suar el mallot, sigui del color que sigui.
Després d’una estona de recorregut més aviat planer, entre Saint-Jean-de-Maurienne i Saint-Michel-de-Maurienne, l’etapa s’enfilarà cap al Col du Télégraphe, situat a 1.560 metres d’altitud, deu el seu nom a les seves primeres ocupacions marcades per la presència del telègraf Chappe. Inventat pel pare Claude Chappe (1763-1805), aquest aparell amb braços articulats il·lustra el progrés de la telegrafia lligat al de l’òptica. Funcionava mitjançant l’observació amb un telègraf de senyals transmesos de torre en torre i codificant frases i paraules, que només els responsables de correus situats als extrems, a les grans ciutats, podien desxifrar. Els que ens hem molestat en llegir les 1.112 pàgines d’El comte de Montecristo (Traducció de Jesús Montcada) sabem de què parlem.
El coll el travessen els corredors del Tour de França per trentena vegada des del 1911. El 2017, Primoz Roglic es va posar al capdavant, just abans de guanyar la seva primera etapa del Tour a Serre-Chevalier. Una mica després, a Valloire i abans d’enfilar cap al Galibier, els ciclistes passaran davant de l’estela commemorativa de Marco Pantani, erigida el 19 de juny de 2011 en honor del “Pirata” per l’associació Pantani Forever.
Tot seguit els ciclistes pujaran al punt culminant de l’etapa, el coll del Galibier a 2.264 metres d’altitud. Frontera natural entre els Alps Nord i Sud, poc abans del cim (a la banda del Lautaret), una altra estela ret homenatge a Henri Desgrange, el primer director del Tour de França, que va escriure a L’Auto l’any 1911 per a la primera travessia del coll pels corredors: «Oh! Sappey! Oh! Laffrey! Oh! Col Bayard! Oh! Tourmalet! No fallaré en el meu deure proclamant que al costat del Galibier sou una beguda pàl·lida i vulgar: davant d’aquest gegant, no queda més que treure’s la gorra i saludar!»
Tot seguit la cursa baixarà per Monêtier-Les-Bains una estació balneària, que fou seu d’un priorat que li va donar nom, Le Monêtier ja forma part de Serre-Chevalier, el punt culminat de la qual és el Col du Granon a 2.404 metres, l’arribada d’etapa a més altitud d’aquest any. Aquí es podrà degustar el Pavé de la Guisane, un formatge d’ovella que podreu comprar a la granja d’en Frank i l’Odile, venda directa a la finca cada dia de 10 a 12 h i de 16 a 19 h.
Notícies relacionades
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024