El gran salt de l’‘skate’ a Catalunya
Patinatge. La posada en marxa per part de la Federació Catalana de Patinatge del circuit català i del primer programa ARC de la disciplina ha provocat l’augment de llicències, clubs i practicants
L’aposta de la Federació Catalana de Patinatge per l’skateboarding ha anat en augment els darrers dos anys, amb la posada en marxa del circuit català i el primer programa ARC de la història de la disciplina, un esport olímpic. Quim Pastor, secretari general de la FCP, admet que l’skateboarding és la disciplina dels esports urbans que més ha crescut en nombre de clubs, practicants i llicències en els darrers dos anys: “El creixement ha estat exponencial i la tendència segueix a l’alça en el nombre d’esportistes inscrits en la segona edició del circuit català, que, aquest estiu, també tornarà a passar per Andorra. Podem afirmar, doncs, que vivim el take off de la nostra disciplina urbana amb més projecció de futur.”
Alfred Cano, responsable de la comitè català de skateboarding diu que “no només hi ha un creixement dels practicants, sinó també de les entitats i els clubs esportius arreu de les quatre demarcacions territorials”. “La FCP potenciem la seva formació i promoció per tenir el millor teixit associatiu de l’Estat espanyol. Això comportarà encara més parades del circuit 2023 i un augment de la pràctica esportiva dins la línia federativa, sense deixar de banda l’aspecte cultural de l’skateboarding.”
El programa ARC va iniciar-se el 2021. De cara a la temporada 2022/23, la segona edició té la previsió de doblar les sessions i el volum d’esportistes que inclourà, igual que ha passat amb el circuit català del 2022 respecte al de l’any anterior, que ha passat de quatre a nou jornades. Segons Pastor, “això ha estat possible gràcies a la implicació d’una part significativa de la comunitat skate, que en els darrers anys ha compartit l’espai públic com a eina socialitzadora i integradora a través d’aquesta activitat lúdica, cultural i esportiva”. “Els municipis que han apostat per la construcció de skateparks públics han contribuït a fomentar la cohesió social i la capacitat d’autogestió dels joves. En això també ens hem implicat la FCP i cada vegada són més els ajuntaments que ens demanen assessorament.” Pastor també valora la promoció que s’està duent a terme en els centres educatius: “Hem introduït el tast del patinatge rodat i l’skateboarding en les sessions d’educació física de l’etapa de secundària i el batxillerat i ha tingut una acollida excel·lent entre el jovent. El curs vinent continuarem amb els tallers a les escoles i instituts, però també sortirem al carrer per organitzar activitats populars en què els esports urbans de roda petita siguin els protagonistes. I ho farem a cada barri, a cada districte i a cada poble o ciutat del nostre país que aposti per la salut i la sostenibilitat”.
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024