Atletisme

Yulimar, de tres en tres

Atletisme. L’atleta del Barça, amb un gran intent de 15,47 m, imposa la seva superioritat i segella el tercer títol mundial a l’aire lliure de triple, que s’afegeix als tres ‘indoor’ i a l’or olímpic

Ja fa temps que Yuli­mar Rojas com­pe­teix con­tra ella mateixa. Invicta des del 2019 i explo­rant els seus límits s’ha dis­tan­ciat centímetre a centímetre de les seves rivals i men­tres­tant va acu­mu­lant títols al seu pal­marès. Després de la glòria olímpica a Tòquio (15,67 m), a l’hivern va enllaçar la ter­cera corona mun­dial en pista coberta a Bel­grad (amb els estra­tosfèrics 15,74 m) i ahir a va sege­llar a Eugene la ter­cera a l’aire lliure, amb un segon vol de 15,47 m. La segona clas­si­fi­cada, la jamai­cana Sha­ni­ela Ricketts, va que­dar a més de mig metre (14,89 m).

Com és habi­tual, la sal­ta­dora del Barça es guar­dava la seva millor versió per a l’última temp­ta­tiva. Va dema­nar la com­pli­ci­tat del públic. Va visu­a­lit­zar tots els seus movi­ments i va empren­dre embran­zida cap a una nova gesta. Però va batre exces­si­va­ment lluny, a 34,6 cm de la taula, i va ater­rar a 15,39 m. En cas d’haver ajus­tat la batuda pro­ba­ble­ment estaríem par­lant d’una nova plus­marca mun­dial. “Hau­ria vol­gut un salt més llarg, però estic feliç de tor­nar a aquest bonic estadi, i de veure la mul­ti­tud. Havia vin­gut amb l’objec­tiu d’acos­tar-me al meu rècord mun­dial. El vent ha afec­tat la meva cursa d’impuls, he trac­tat d’adap­tar-m’hi, però el més impor­tant era gua­nyar la meda­lla i man­te­nir la constància en els 15 metres”, va sen­ten­ciar.

Qua­tre cam­pi­ons olímpics

A més de la supre­ma­cia de Rojas, la quarta jor­nada al Hayward Field d’Eugene va que­dar mar­cada per l’ascendència dels cam­pi­ons olímpics de Tòquio. Els altres qua­tre títols en joc van tenir també com a pro­ta­go­nis­tes prin­ci­pals els matei­xos que a la capi­tal nipona: Mutaz Essa Bars­him en alçada, Faith Kipye­gon en 1.500 m, Sou­fi­ane El Bakkali en 3.000 m obs­ta­cles, i Nafis­sa­tou Thiam en hep­tatló.

En alçada, el qatarià Bars­him, amb un con­curs imma­cu­lat fins a 2,37 m, va acon­se­guir la ter­cera corona con­se­cu­tiva després de sig­nar la marca de l’any. A diferència de Tòquio, aquest cop no va haver de com­par­tir el màxim guardó, perquè l’italià Gian­marco Tam­beri no va poder pas­sar del quart lloc (2,33 m). En els 1.500 m, l’etíop Gudaf Tse­gay va impo­sar un ritme de ver­ti­gen des del tret de sor­tida –58.82 els 400 m i 2:03.18 els 800 m–, quan la prova ja feia estona que només era cosa de tres. Kipye­gon es va con­ver­tir en la seva ombra, gai­rebé a tocar de la seva gran rival, davant els ges­tos de des­a­pro­vació de l’etíop. L’esco­cesa Laura Muir, men­tres­tant, s’ho mirava des del dar­rere. La cam­pi­ona olímpica va con­tra­a­ta­car en la con­tra­recta i ja no va tro­bar opo­sició per recu­pe­rar el tron de Lon­dres cinc anys després. Les tres pri­me­res van bai­xar dels 3:56: 3:52.96, 3:54.52 i 3:55.28.

Obs­ta­cle ines­pe­rat

La final de 3.000 m obs­ta­cles va ser una cursa emi­nent­ment tàctica, ideal per als interes­sos d’El Bakkali. L’anècdota va ser que en la pri­mera volta els cor­re­dors van haver d’esqui­var un ope­ra­dor de càmera que seguia el con­curs de tri­ple des del mig de la pista, aliè al que succeïa a la corda. Per sort no va pas­sar res. Després d’un par­cial de 2.000 m lent (5:52.44) fins a onze cor­re­dors van pas­sar agru­pats al toc de cam­pana. El campió mar­roquí va aparèixer en escena en la recta final i va tor­nar a demos­trar que aquesta espe­ci­a­li­tat ja no és un ter­reny reser­vat per als cor­re­dors kenyans. De fet, a Eugene es van haver de con­for­mar amb la ter­cera plaça del campió a Doha, Con­ses­lus Kipruto, perquè el segon lloc va ser per a l’etíop Lamecha Girma, el sub­campió a Tòquio. En l’hep­tatló, la belga Thiam va haver de forçar de valent en els 800 m per recu­pe­rar la pri­mera plaça i gua­nyar el segon títol mun­dial amb 6947 punts. Després de la jave­lina, la neer­lan­desa Anouk Vet­ter havia esca­lat fins al pri­mer lloc, però els 800 se li va fer etern i es va haver de con­for­mar amb el sub­cam­pi­o­nat, a més del rècord del seu país (6867). L’atleta de Benicàssim Clàudia Conte, que en la pri­mera jor­nada amenaçava la plus­marca espa­nyola de la cata­lana Maria Vicente (6304), va ocu­par el novè lloc, amb regis­tre per­so­nal (6194).

HOMES. 3.000 m obstacles
1r S. El Bakkali (Marroc) 8:25.13
2n L. Girma (Etiòpia) 8:26.01
3r C. Kipruto (Kenya) 8:27.92
Alçada
1r M.E. Barshim (Qatar) 2,37
2n S. Woo (Corea) 3,35
3r A. Protsenko (Ucraïna) 2,33
DONES. 1.500 m
1a F. Kipyegon (Kenya) 3:52.96
2a G. Tsegay (Etiòpia) 3:54.52
3a L. Muir (Gran Bretanya) 3:55.28
Triple salt
1a Y. Rojas (Veneçuela) 15,47
2a S. Ricketts (Jamaica) 14,89
3a T. Franklin (EUA) 14,72
Heptatló
1a N. Thiam (Bèlgica) 6.947
2a A. Vetter (Països Baixos) 6.867
3a A. Hall (EUA) 6755
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.