Més llums que ombres
La marxadora Raquel González i el gimnasta Joel Plata brillen en l’europeu de Munic, i el nedador Carles Coll fa un salt de qualitat a Roma
Els olímpics Mireia Belmonte i Adel Mechaal són lluny de la seva millor versió
Entre Munic i Roma s’han viscut onze dies d’intensa activitat esportiva, una mena de Jocs Olímpics europeus de diverses modalitats, amb més llums que ombres per a la delegació catalana. La doble cita a la capital bavaresa i italiana no ha estat menor si es té en compte que en poc més d’una setmana s’han disputat els campionats de les tres disciplines olímpiques per excel·lència, l’atletisme, la natació i la gimnàstica. La mataronina Raquel González (atletisme), el tarragoní Carles Coll (natació) i el viladecanenc Joel Plata (gimnàstica) són dels tres noms propis que més han brillat, a diferència de dos dels referents de l’esport català en els últims temps, la nedadora badalonina Mireia Belmonte i el fondista palamosí Adel Mechaal, que per diverses circumstàncies no arribaven a la cita continental en el seu millor moment.
La competició d’atletisme ja va arrencar dilluns passat a Munic amb bones expectatives per als representants catalans, amb la vallenca Marta Galimany (11a) i el lleidatà Ayad Lamdassem (6è) liderant la plata i el bronze de la selecció espanyola en la classificació per equips de la marató. El plat fort, però, va ser dimarts. Raquel González, de 32 anys, assolia el millor èxit de la seva dilatada carrera amb el subcampionat en els 35 km marxa. Obtenia la medalla de plata a l’Odeonplatz de Munic només tres setmanes després d’haver estat cinquena en el mundial d’Oregon i segellava una temporada per emmarcar. La molletenca Mar Juárez, setena, completava el bon paper de la marxa catalana.
Progressen adequadament
Tot i no pujar al podi, a l’Estadi Olímpic es va confirmar el salt de qualitat de la barcelonina Sara Gallego, quarta en els 400 m tanques i vuitena en uns relleus de 4x400 m en quètambé van intervenir la lleidatana Berta Segura i l’olotina Laura Hernández (només en les eliminatòries). També es va quedar a les portes de la medalla la santcugatenca Jaël Bestué, amb el mateix relleu de 4x100 m que va signar el cinquè lloc a Eugene. Van completar la relació de finalistes Pol Retamal, sisè en els 200 m, i el valencià adscrit a la federació catalana Marcos Ruiz, cinquè en triple salt.
Els tres nuls de Vicente
En el capítol de decepcions hi ha Adel Mechaal, que no va poder passar del catorzè lloc en els 5.000 m. El corredor palamosí havia començat el curs a l’aire lliure amb les millors expectatives, amb el rècord català en els 5.000 m en la Lliga del Diamant d’Oslo (13:06.02), però no ha aixecat el vol des que es va veure infectat per la Covid-19, just després del campionat d’Espanya a Nerja. Tampoc ha pogut redreçar el rumb l’hospitalenca Maria Vicente en un curs marcat per lesions. Tot i les molèsties musculars, l’atleta del Nike havia tancat la primera jornada de la combinada en desè lloc (3630), però en el concurs de llargada van aparèixer els dubtes i amb tres nuls va ensorrar totes les seves aspiracions en l’heptatló.
En la natació en línia, disputada en el magnífic marc del Fòrum Itàlic de Roma, no hi hagut medalles, però Carles Coll (CN Sabadell) ha evidenciat millor que ningú els brots verds en la categoria masculina. El nedador tarragoní, amb un extens programa de competició, va segellar el setè lloc en els 200 m estils, trencant la barrera dels 2 minuts tant en les semifinals (1:59.66) com en la final (1:59.96). Coll també va ser una peça fonamental en l’històric quart lloc del relleu de 4x100 m lliures, acompanyant el barceloní Mario Mollà (CN Sabadell), un altre dels destacats a Roma, el mallorquí Serio de Celis (CN Sabadell) i l’aragonès Luis Domínguez (El Olivar).
Places de finalista
La condició de temporada postolímpica i pel fet de combinar els entrenaments amb estudis o feina, no ha estat un curs gens fàcil per als nedadors de referència en el grup de Jordi Jou al CN Sant Andreu. No obstant això, tots van fer la seva aparició en alguna final: Joanllu Pons (4t en 400 m estils); Àfrica Zamorano (6a en 200 m esquena i 7a en 4x100 m lliure), Lidón Muñoz (7a en 4x100 m lliure) i Jessica Vall, que va certificar amb el vuitè lloc la seva cinquena final europea consecutiva en els 200 m braça.
Mireia Belmonte, en canvi, no va ser capaç de guanyar-se cap plaça en una final. Va entrar en la convocatòria europea a última hora després de vèncer en els 200 m estils del campionat d’Espanya disputat a Sabadell a finals de juny. Segons la direcció tècnica, es tractava d’ajudar-la en la seva progressió de competicions i objectius que la condueixin fins a París 2024, que serien els seus cinquens Jocs Olímpics. El seu millor resultat a Roma va ser el desè lloc global en els 400 m estils, amb la seva millor marca del curs (4:48.18).
En la natació artística, la federació espanyola va fer una convocatòria de mínims, però Emma Garcia (CN Sabadell) i Pau Ribes (CN Les Franqueses) van imposar els galons i van assolir el subcampionat de duet mixt tant en la rutina lliure com en la tècnica. Per la seva condició de pioner, el nedador maresmenc va aplanar el camí al canari Fernando Díaz del Río, amb dues plates en el solo masculí, que per primer cop formava part del programa de l’europeu absolut.
L’europeu de gimnàstica ha certificat que el viladecanenc Joel Plata (CG Sant Boi) passa pel millor moment de la seva carrera esportiva. En el concurs complet va ocupar el quart lloc, a només set dècimes del podi, i va liderar la classificació de l’equip espanyol per a la final, amb la tercera millor nota. Després acabarien vuitens. Plata va rubricar la seva gran actuació amb la tercera plaça en la final de barra. També va exercir de líder de l’equip Alba Petisco (CE Esplugues Les Moreres), dotzena en el concurs complet, vuitena per equips i sisena en la final de barra.
LES MEDALLES
GALONS
Emma Garcia i Pau Ribes compleixen les expectatives en el duet mixtDues medalles per al CN Banyoles
El Centre Olímpic de Regates de Munic va proporcionar dues medalles per als representants del CN Banyoles. La primera va arribar en rem, amb el gironí Aleix Garcia i el gallec Rodrigo Conde com a protagonistes. El seu segon lloc en el doble escull lleuger, només superats pels germans croats Martin i Valent Sinkovic, consolida l’aposta dels dos remers, ara fa un any, quan van mirar de classificar-se per als Jocs de Tòquio. En piragüisme, la catalana Laia Pèlachs (CN Banyoles) i la basca Begoña Lazcano (Donostia Kaiak), segones l’any passat a Poznan, es van classificar en tercer lloc de K2 1000 m.
Notícies relacionades
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024