Pau Ribes, el pioner de la natació artística masculina, anuncia la retirada
Pau Ribes (Dosrius, 1995), el pioner de la natació artística masculina a Catalunya i a tot l’Estat espanyol, ha anunciat aquest migdia la retirada en un acte multitudinari al CAR de Sant Cugat, acompanyat de familiars i amics, de les seves companyes de la selecció espanyola i d’algunes de les tècniques que han marcat la seva carrera. També hi ha assistit la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física Anna Caula, el president de la Federació Catalana de Natació Ramon Bosch i el del director del CAR Ramon Terrassa. “Després d’haver estat un privilegiat per haver competit per mig món i estar amb els millors i les millors de la meva especialitat ha arribat el moment de posar el punt i final a aquesta etapa com a nedador d’elit en la modalitat de duet mixt. Soc conscient que la retirada es un canvi molt gran, però també és una nova oportunitat per començar a gaudir d’altres coses”, ha explicat el nedador. De moment, Ribes continuarà vinculat a la natació artística entrenant a nens i nenes del seu club actual, el CN Les Fraqueses, a més de començar en una acadèmia de barberia.
Ribes va debutar en l’escena internacional amb només 19 anys, com a parella de Gemma Mengual en el duet lliure del mundial de Kazan 2015. “La teva història d’amor amb la natació artística és admirable. Ets un aventurer i segur que tindràs molta sort en aquest nova aventura”, ha dit Mengual, abans de fondre’s en una emotiva abraçada amb Pau. Després de la seva etapa al costat de Mengual, Ribes també va competir al costat de Berta Ferreras, amb qui va guanyar dues medalles de bronze en l’europeu de Londres 2016, i dues més en l’europeu de Glasgow 2018. Més recentment, el nedador maresmenc ha format duet amb Emma Garcia, amb qui ha aconseguit dues medalles de plata en els europeus de Budapest 2021 i Roma 2022, a més de quedar-se a les portes del podi del mundial.
Quan Pau Ribes es va iniciar en la natació sincronitzada era l’únic representant de la federació catalana, i ara n’hi ha una dotzena, mentre que en l’espanyola n’hi ha prop de cinquanta.