Pau Ribes: “Espero poder guiar noves generacions”
Natació artística. El pioner de la ‘sincro’ masculina anuncia la retirada als 27 anys, havent obert el camí per a nous especialistes i amb la voluntat que s’instauri la igualtat d’oportunitats per als joves
“La natació artística em va treure de l’obscuritat per mostrar-me un món d’aigua on viure.” Amb aquesta sentència, seguida per una sonora ovació, Pau Ribes (Dosrius, 1995) acabava la lectura d’un llarg escrit en què repartia agraïments i anunciava la seva retirada de la competició. Pau Ribes va ser el pioner, el primer nedador català que es va dedicar a una especialitat reservada inicialment per a les dones. Va trencar estereotips i va obrir el camí per a futures generacions.
A l’hora del seu comiat, al CAR de Sant Cugat, ho va fer al costat de la seva parella, la Marta, la seva àvia, les companyes de la selecció estatal, de tècniques, a més de les principals autoritats esportives, com la secretària general de l’Esport i l’Activitat Física, Anna Caula, i el president de la Federació Catalana de Natació, Ramon Bosch. El president de la natació espanyola, Fernando Carpena, era en un congrés de la LEN, però li va dedicar unes paraules a través d’un vídeo.
Ribes va admetre que es tractava d’un dia estrany, de sentiments confrontats. “Després d’haver estat un privilegiat per haver competit per mig món i estar amb els millors i les millors de la meva especialitat, ha arribat el moment de posar el punt final a aquesta etapa com a nedador d’elit en la modalitat de duet mixt. Soc conscient que la retirada és un canvi molt gran, però també és una nova oportunitat per començar a gaudir d’altres coses”, assegura. De moment continuarà vinculat a la natació artística entrenant nens i nenes del seu club actual, les Franqueses, tot i que el seu futur professional passarà per la perruqueria, recollint el testimoni del seu avi.
Ribes es va iniciar en la natació sincronitzada als set anys, a les files del CN Granollers, com a teràpia per tractar la seva hiperactivitat. Quan ja ho havia deixat, va rebre una trucada de l’aleshores seleccionadora estatal Esther Jaumà i de Gemma Mengual que ho va canviar tot. Amb 19 anys, va acceptar el repte i va reprendre els entrenaments per afrontar el duet mixt del mundial de Kazan 2015, al costat del gran referent de la sincronitzada catalana. “Em va caure el món a sobre. Estava acollonit”, recordava ahir. Mengual no va faltar a l’acte d’homenatge a Ribes. “La teva història d’amor amb la natació artística és admirable. Ets un aventurer, i segur que tindràs molta sort en aquesta nova aventura”, va remarcar abans de fondre’s en una emotiva abraçada. Ribes també va competir al costat de Berta Ferreras, amb qui va guanyar dues medalles de bronze en l’europeu de Londres 2016, i dues més en el de Glasgow 2018. Més recentment, el nedador maresmenc ha format duet amb Emma Garcia, amb qui ha aconseguit dues medalles de plata en els europeus de Budapest 2021 i Roma 2022, a més de quedar-se a les portes del podi en el mundial. “No canvio per res el que he aconseguit en l’esport. Ha pagat la pena cada minut, però és l’hora de fer un pas al costat i que prenguin el relleu les noves generacions que pugen amb força”, sentencia.
El llegat
Ribes confia que la seva trajectòria tingui continuïtat: “Espero humilment que la meva experiència pugui guiar noves generacions. La meva il·lusió i l’objectiu principal ara és formar i transmetre a tots els nois i noies els valors que m’han ensenyat i que hi hagi una igualtat d’oportunitats per als joves esportistes, als quals deixo el meu llegat, com els companys Fernando [Díaz del Rio] i Dennis [González].” Quan va començar, Ribes tenia l’única llicència masculina de natació sincronitzada. Ara hi ha dotze practicants a Catalunya i 50 a tot Espanya.
EL PROTAGONISTA
Publicat a
Notícies
Dilluns,25 novembre 2024