Joel Plata reclama el focus al mundial de Liverpool
Gimnàstica artística. Després del setè lloc en l’última edició, a Kitakyushu el 2021, i de la quarta plaça en l’europeu de Munic, serà la gran referència catalana en la primera cita selectiva per als Jocs
El setè lloc en el concurs complet del campionat del món de Kitakyushu el 2021 i el quart en l’europeu de Munic el 2022 situen Joel Plata (CG Sant Boi) com la gran referència catalana en el mundial de Liverpool, que comença avui i serà la primera prova selectiva per als Jocs Olímpics de París del 2024. Cada cop més consolidat en l’elit, el gimnasta de Viladecans ja va tenir la possibilitat de calibrar el seu estat de forma fa un mes en el memorial Joaquim Blume, al costat de dues de les estrelles del campionat, el britànic Joe Fraser, vigent campió d’Europa, i el japonès Kazuma Kaya, doble medallista en els Jocs de Tòquio (bronze en cavall amb arcs i plata per equips). Plata va pugnar per la victòria fins que una caiguda en la barra fixa el va relegar al tercer lloc (83,100), però no a gaire distància dels seus rivals (84,950 de Fraser i 84,350 de Kaya).
Plata lidera el combinat estatal que intentarà aconseguir un lloc entre les vuit primeres seleccions. També estan convocats els catalans Thierno Diallo (Egiba Manresa), tot un especialista en paral·leles, i el jove de 18 anys Pau Jiménez (Salt GC), que figura com a reserva. La selecció espanyola disputarà la qualificació per equips en la jornada de dilluns. “Les màximes expectatives les tenim en Joel Plata i el primer objectiu és guanyar-se la plaça per al concurs 2, la final dels 24 millors. Amb els resultats de l’últim mundial i l’europeu és clar que es troba en el moment àlgid de la seva carrera. I per equips, amb la intervenció de Thierno, a veure si poden estar entre els vuit millors. Pel que fa a Pau Jiménez, després de la lesió que es va fer al tendó d’Aquil·les, ja és un èxit ser al mundial, encara que sigui com a reserva”, valora Carmen Pascual, la secretària tècnica de la Federació Catalana de Gimnàstica.
La Xina i el Japó, favorits
En la pugna pel títol mundial, s’espera un nou capítol de la rivalitat entre Zhang Boheng i Daiki Hashimoto, que al mundial de Kitakyushu es va resoldre a favor del xinès per només 17 mil·lèsimes de marge (87,981 i 87,964). La final individual serà divendres vinent, i per equips, dimecres, en què les tres primeres seleccions es guanyaran el bitllet per als Jocs. Amb l’absència de Rússia, sancionada per la invasió a Ucraïna, els poderosos conjunts de la Xina i el Japó són també els candidats a l’or.
Lorena Medina, baixa d’última hora per lesió
La gimnasta de Gironella Lorena Medina (Egiba Manresa) –a la dreta de la imatge– es va fer una luxació en el colze esquerre en l’entrenament de dijous i finalment serà baixa del mundial. Tot i la seva condició de debutant, Medina, quarta en l’última edició del Blume, havia de ser una de les líders de la selecció espanyola, juntament amb la gimnasta d’Alcoi Laura Casabuena (El Pastoret). El combinat estatal afronta aquest vespre la sessió de qualificació. Ja sense Medina, completen la representació catalana Paula Raya (Les Moreres) i Laia Masferrer (Salt GC), que figurava com a reserva i que finalment haurà de competir. Precisament, Masferrer havia entrat en la convocatòria a última hora per cobrir la baixa de la seva companya de club Marina González, lesionada en un entrenament només quatre dies abans de volar cap a Liverpool. La malgratenca va tenir una caiguda a la barra d’equilibris i inicialment patia per si s’havia fet un trencament total de lligaments i de menisc, però al final tot va quedar en un edema ossi. Tampoc és a l’equip Alba Petisco, en procés de recuperació d’una operació al taló. La final per equips –només els vuit millors– es disputarà dimarts, amb els Estats Units com a favorit, tot i l’absència de Simone Biles, i la del concurs complet individual, dijous.