Dinamarca aspira a la primera triple corona
Handbol. El conjunt de Nikolaj Jacobsen intentarà enllaçar el tercer títol mundial per primer cop amb el permís de França; Suècia, una de les amfitriones amb Polònia, i l’Espanya de Jordi Ribera
La selecció de Dinamarca, amb la generació dels Niklas Landin i Mikkel Hansen al capdavant, intentarà engrandir la seva llegenda amb el repte de segellar la tercera corona mundial consecutiva, una fita que no ha aconseguit mai cap equip. Vencedors a Herning 2019 i el Caire 2021, l’equip de Nikolaj Jacobsen mirarà d’afegir en el mundial de Polònia i Suècia un altre or al seu palmarès amb una plantilla brillant en totes les facetes. Mathias Gidsel, escollit el jugador més valuós dels Jocs de Tòquio, és l’altre gran referent danès. El lateral de 23 anys, a les files del Füchse de Berlín, destaca per la seva gran visió de joc, un ampli catàleg de recursos i una enorme efectivitat.
Un altre dels grans candidats al títol és França, vigent campió olímpic, però que va quedar fora del podi tant en l’últim europeu com en el mundial d’Egipte. Les Experts, l’equip més llorejat del campionat amb sis corones, ja va imposar la seva solidesa defensiva i una gran capacitat física en la final olímpica contra Dinamarca. Els blaugrana Ludovic Fàbregas i Dika Mem són dues de les grans figures del combinat bleu, al costat dels germans Nikola i Luka Karabatic. El conjunt francès serà un dels protagonistes del partit inaugural del campionat a Katowice contra Polònia (21 h). Si França destaca per la qualitat de les seves estrelles, Suècia, l’amfitriona i campiona europea, brilla per la força del col·lectiu. Liderat pel central Jim Gottfridsson, el conjunt suec sembla voler emular els èxits dels Bengan boys, la generació que va dominar l’handbol mundial entre finals del segle XX i principis del XXI.
Entre el ventall de favorits hi ha l’Espanya del sarrianenc Jordi Ribera. Fix en el podi dels tres últims grans campionats, l’equip espanyol recupera per a la causa els germans Alex i Dani Duixebàev, absents en l’últim europeu, i que donaran una major varietat de recursos tant en defensa com sobretot en atac. També esperen la seva oportunitat Noruega o Islàndia, que sembla en disposició de fer un pas endavant amb jugadors com ara el central Gisli Kristjansson o el lateral Omar Magnusson, peces fonamentals en el Magdeburg, el campió de la Bundesliga. També podran disposar del jove porter Viktor Hallgrimsson, escollit el millor sota pals en l’últim europeu i que havia estat un mes allunyat de les pistes per una lesió al colze.
Cinc catalans convocats
Amb les baixes per lesió d’Aleix Gómez i Aitor Ariño, i l’exclusió d’Antonio García, que havia fet la concentració prèvia al mundial, la llista de catalans en el campionat s’ha vist reduïda a cinc jugadors: Ferran Solé (PSG), Adrià Figueras (Chartres), Joan Cañellas (Kadeten Schffhausen), Ian Tarrafeta (Pays d’Aix) i Daniel Fernández (TVB Stuttgart). Tampoc falta a la cita el porter i capità del Barça, Gonzalo Pérez de Vargas, l’únic dels divuit convocats que ara juga a la lliga Asobal. Ribera haurà de descartar dos jugadors abans de cada partit. Daniel Fernández, de només 21 anys, és una de les grans novetats de la convocatòria. L’extrem esquerre de l’Stuttgart, que va passar pel vestidor del Barça B, va créixer notablement en dues temporades a Cangas do Morrazo abans de fer el salt a la Bundesliga. Amb la selecció espanyola ja va guanyar l’or en els Jocs del Mediterrani, però a Cracòvia s’estrenarà en un gran campionat. En l’inici de la competició, la principal incògnita en les files de l’equip espanyol és comprovar l’estat de la lesió de Joan Cañellas, que la setmana passada va tenir una microruptura fibril·lar en la zona abdominal i posa en dubte la seva estrena contra Montenegro (demà a les 20.30 h per TdP). “L’evolució ha estat molt bona des que vaig notar les molèsties, però s’ha de ser prudent. Soc dels que pensa en positiu perquè probablement es tracti del meu últim mundial i tinc ganes de jugar i d’aportar a l’equip, però cal ser prudents”, insisteix el primera línia de Santa Maria de Palautordera. Els altres dos partits de la fase preliminar per a Espanya seran dissabte contra Xile i dilluns contra l’Iran.
LA XIFRA
Polèmica pel protocol sanitari
Quan semblava que el món de l’esport havia deixat enrere la pandèmia del coronavirus, la covid ha tornat al primer pla per la polèmica suscitada per l’estricte protocol sanitari establert per la Federació Internacional d’Handbol (IHF) en el mundial. Entre aquestes mesures destaca el període d’aïllament de cinc dies fixat en el cas de donar positiu en alguna de les dues proves que es faran els jugadors, un cop acabada la fase preliminar i després de la segona fase. Des de diverses delegacions no entenen que es mantingui el mateix protocol d’ara fa un any quan Europa estava immersa en plena onada de la variant omicron.