L’esport català batega fort
26a Festa de l’Esport Català. Aina Florenza i Toni Bou reben el guardó de millors esportistes del 2022 i també són premiats el tècnic David Martín i el Barça de futbol sala
La mataronina de 20 anys del Generali Palau Aina Florenza, campiona d’Europa i de l’OK Lliga i subcampiona del mon d’hoquei sobre patins, i l’ultracampió del mon Toni Bou, que aquest curs ha prosseguit amb el seu etern monòleg guanyant per setzena vegada consecutiva tant el títol mundial a l’aire lliure com l’indoor de trial i sumant 32 títols (16+16) van recollir ahir al CaixaForum de Barcelona el premi als millors esportistes catalans del 2022 en la 26a Festa del’Esport que organitzen la UFEC i el diari Sport. La gala, presentada amb ritme i toc proper per la periodista Marta Carreras, va arrencar i va cloure amb la musica del grup musical català Stay Homas. En l’acte no hi van faltar la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, i el president de la UFEC, Gerard Esteva, que va demanar als clubs i als esportistes el seu “compromís amb la llengua catalana”.
Florenza, probablement la millor jugadora i golejadora del mon –pitxitxi i MVP de les dues últimes OK Lligues– va demanar una major “professionalització” de l’hoquei femení, alhora que va agrair l’èxit “a la família, els amics” i, sobretot, a “les seves companyes en un esport col·lectiu”. El pierenc Bou, que domina el trial mundial des de l’any 2007, ja havia rebut el guardó l’any 2020. És l’esportista català i estatal de qualsevol disciplina amb més títols mundials: “La passió que tinc pel trial és la que hem fa seguir millorant.”
El punt més àlgid d’emoció va arribar amb el torn del premi a l’esperit esportiu, que va reconèixer la feina del Barça ELA de Juan Carlos Unzué, que promou la recaptació de fons per estudiar aquesta malaltia, ajuda els malalts i sensibilitza la societat. El partit solidari Barça-Manchester va aplegar més de 90.000 espectadors al Camp Nou, amb una recaptació de 4,5 milions d’euros que Unzué, un exemple, va tornar a agrair.
Els èxits del Barça de futbol sala li han valgut el guardó de millor equip en un exercici 2021/2022 per emmarcar en què va guanyar la Champions, la lliga, la copa d’Espanya i la supercopa. El pivot brasiler Ferrão, que es recupera d’una lesió, va recollir el guardó.
En clau de present, però sobretot de futur, la projecció la capitalitzen Laura Heredia, primer or català i estatal en l’europeu sub 24 de pentatló modern i or de relleus mixtos amb Cristian Chamizo, i el nedador Dennis González, campió del món júnior de solo, tècnic i lliure en natació artística, que va declarar haver estat víctima de “masclisme i bullying” en una disciplina tradicionalment associada a les dones. També va obtenir la plata en duet tècnic i lliure en el mundial júnior. Tots dos lluiten pel “somni de ser a París 2024”. En el cas d’Heredia, a més, l’anhel és ser-hi al costat del seu germà, el seu referent.
David Martín, tècnic campió del món i bronze en l’europeu amb la selecció espanyola de waterpolo, ha estat el triomfador en la categoria d’entrenadors. Martín va subratllar el pes del waterpolo català en els èxits estatals: “Catalunya és l’enveja del món.”
Jesús Ángel García Bragado ha llaurat una carrera atlètica impressionant, amb vuit Jocs Olímpics consecutius, des de Barcelona 1992 fins a Tòquio 2020, i tretze mundials. Els mèrits li han valgut ser reconegut amb el premi a la millor trajectòria. “Estic molt orgullós del reconeixement dels últims anys.”