La Volta a Catalunya presenta un recorregut d’altura per la 102a edició
Ja es coneixen tots els detalls de la 102a edició de la Volta Ciclista a Catalunya, que ha celebrat la seva presentació oficial aquest dimecres 1 de febrer l’INEFC de Barcelona. La històrica prova ciclista catalana, que tindrà lloc entre els pròxims dies 20 i 26 de març, ha fet públic en l’acte tots els detalls del seu recorregut, amb tres etapes de muntanya que li sumen una exigència gairebé sense precedents a una cursa que atrau els millors ciclistes del món.
La presentació, que s’ha pogut seguir en directe per televisió a través del canal Esport3, tenia una de les seves grans atraccions en la publicació del recorregut complet de la prova, consolidada en la màxima categoria mundial del ciclisme, l’UCI WorldTour. Els millors equips ciclistes del món –un total de 25– oferiran un gran espectacle en les set etapes que uniran Sant Feliu de Guíxols i Barcelona, mostrant un any més la riquesa i el potencial ciclista de Catalunya.
“És un privilegi continuar oferint el millor ciclisme del món arreu de Catalunya durant una setmana, mantenint viu el llegat d’una organització que, durant dècades, ha treballat per aconseguir, consolidar i mantenir el prestigi d’un esdeveniment que és patrimoni de l’esport català i del ciclisme mundial”, ha apuntat el director de la cursa, Rubèn Peris, que ha estat l’encarregat de desvetllar les set etapes d’una Volta a Catalunya 2023 que es preveu molt exigent. Amb tres arribades en altura (Vallter, La Molina i Lo Port), un fet que no es vivia des de l’edició de 2001, la Volta presenta un recorregut amb un total de 25 ports puntuables que a més manté el seu explosiu final al Circuit de Montjuïc de Barcelona.
El vigent campió del món, el belga Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), encapçala la llista d’estrelles de les quals ha transcendit la seva intenció de prendre part a la Volta d’enguany, juntament amb altres noms tan esperats com el del triple vencedor de la Vuelta a Espanya Primoz Roglic (Jumbo-Visma) o el vencedor de Tour de França i Giro d’Itàlia Egan Bernal (Ineos Grenadiers), que ja sap el que és pujar al podi de la Volta (3r l’any 2019).
Sant Feliu de Guíxols serà per segon any el punt d’inici de la Volta. La ciutat empordanesa serà la sortida i arribada d’una primera etapa de 164,6 quilòmetres de recorregut que pot portar sorpreses, amb fins a quatre ports puntuables (s’hi suma l’Alt dels Àngels, de 2a categoria) i un final explosiu que en les últimes dues visites de la cursa (2019 i 2022) ha tingut a l’australià Michael Matthews com a guanyador.
Alta muntanya
L’alta muntanya arribarà aviat a la Volta 2023, amb una primera arribada en altura a la segona etapa, que unirà Mataró i Vallter en un recorregut de 165,4 quilòmetres. El Coll de Coubet, de 1a categoria, sumarà exigència abans de l’arribada en altura a l’estació d’esquí ripollenca, tot un port de categoria especial que ha acollit una meta de la cursa catalana en sis ocasions. La segona etapa de muntanya no es farà esperar i serà en la tercera jornada, que tindrà 180,6 quilòmetres entre Olost, sortida inèdita en la centenària història de la cursa, i La Molina, un clàssic modern de la darrera dècada on hi ha guanyat quatre vencedors finals de la Volta. Les pujades prèvies al Coll de Coubet (1a categoria) i el Coll de la Creueta (un dels tres ports de categoria especial del recorregut d’enguany) ajudaran a fer la selecció.
La quarta etapa recorrerà 188,2 quilòmetres entre Llívia i Sabadell en la jornada més llarga d’aquesta edició, una de les més favorables a una arribada a l’esprint, tot i que l’ascens de sortida a La Molina (1a categoria) i les pujades al Collet de Sant Agustí i el Coll de Lligabosses (3a categoria) afegiran encara més desgast a les cames del pilot de la Volta.
Lo Port
Si alguna cosa fa excepcional el recorregut d’aquesta 102a edició de la Volta a Catalunya serà la cinquena etapa, una jornada de 178,6 quilòmetres que mostrarà el potencial ciclista de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, amb sortida des de Tortosa i una monumental arribada en altura a Lo Port (Mont Caro). Serà la tercera arribada en altura de l’edició, en un port de categoria especial amb la duresa necessària per ser determinant en la resolució final de la cursa.
La sisena etapa unirà Martorell i Molins de Rei, dues poblacions del Baix Llobregat que tornen al recorregut de la Volta després de dècades d’absència en una jornada de 177 quilòmetres que portarà als ciclistes per terrenys trencacames pel centre de Catalunya, arribant fins a territori lleidatà. En la part final, els ascensos a l’Alt de la Creu d’Aragall (2a categoria) i l’Alt de Fontpineda (3a categoria) poden portar sorpreses.
Barcelona
Per últim, Barcelona tornarà a ser el jutge de la Volta a Catalunya en la seva setena etapa, amb sortida i arribada a la capital de Catalunya en un recorregut de 142 quilòmetres que enguany incorpora l’Alt de Begues (2a categoria) abans de tornar al circuit final a Montjuïc, que sempre ofereix un espectacle competitiu i de públic especial per tancar una setmana d’emocions.
La presentació de la 102a Volta Ciclista a Catalunya també ha servit per presentar el cartell oficial d’enguany, obra del pintor valencià Miguel Soro –exciclista professional nascut a Xàtiva–, i de viure l’actuació en directe del grup Sexenni presentat “Houston”, la cançó oficial de la cursa després de guanyar el concurs #iCatVolta coordinat amb l’emissora de ràdio iCat. Tampoc s’ha deixat passar la ocasió de recordar la 4a edició de la reVolta, la prova femenina de la Volta que enguany farà el salt al calendari internacional UCI el dissabte 29 d’abril, amb la intervenció de Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, seu de la prova per tercer any.
La secretària general de l’Esport i l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya, Anna Caula, ha obert un acte conduït pels periodistes Arcadi Alibés i Marta Bosch on hi han estat presents personalitats polítiques, institucionals i privades implicades en l’esdeveniment, com nombrosos alcaldes de les diferents seus d’aquesta edició. El regidor d’Esports de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, David Oliveras, ciutat que acull la sortida de la prova per segon any consecutiu, el Diputat d’Esports de la Diputació de Girona, Jordi Masquef, la presidenta del Patronat de Turisme i vicepresidenta de la Diputació de Tarragona, Meritxell Roigé i el Diputat Delegat d’Esports de la Diputació de Barcelona i Regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé, han pres la paraula en diferents moments de la presentació, tancada amb la intervenció de la Consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà.
Per últim, també s’ha fet el lliurament de les Medalles d’Honor de l’entitat, que enguany han estat per a Juli Pernas, Xevi Soler, Isaac Vilalta, Néstor Biosca, Àlex Flor i el Club Ciclista Molins de Rei, que celebra el seu 75è aniversari.
La Volta a Catalunya, la tercera prova ciclista per etapes més antiga del món després del Tour de França i el Giro d’Itàlia, encara doncs la seva 102a edició en un gran moment, plenament consolidada dins el calendari UCI World Tour i amb la presència dels millors equips ciclistes del món, que buscaran prendre el relleu en el palmarès de la cursa del colombià Sergio Higuita, vencedor el passat 2022.
Notícies relacionades
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024