Aina Arteman i Montse Hugas, les ambaixadores
Aina Arteman i Montse Hugas són dues de les ambaixadores de l’11a Jornada de l’Esport Femení de Girona, que es du a terme el 5 de març a la plaça de Salvador Espriu, a la plaça de Calvet i Rubalcaba, a la llera del riu Onyar i a la plaça de Catalunya de la ciutat.
La banyolina va començar a fer rem amb 9 anys i ha disputat els mundials júnior els anys 2021 i 22. “La Jornada de l’Esport Femení dóna l’oportunitat a moltes noies de provar diversos esports en un ambient en què, a banda de gaudir, pots conèixer gent nova. Ajuda a demostrar que l’esport no és un impediment o limitació per fer la resta de coses sinó un complement. Personalment, la gran varietat d’esports i tallers que s’ofereixen em van sorprendre i és el que em va animar a formar-ne part” exposa Aina Arteman, que destaca: “hem evolucionat molt en termes d’igualtat en els últims anys. És molt important continuar promocionant l’esport femení per tal que, amb el temps, les noies puguin tenir els seus referents i reduir diferències amb l’esport masculí”. “Entrenar per entrar en la categoria sub23 està sent complex. Sempre m’he considerat una persona molt perfeccionista i aprendre que no sempre surten les coses com una voldria també forma part de la vida i de l’esport en aquest cas” afirma respecte la consolidació a l’elit. “El rem ha suposat un pilar fonamental en el meu desenvolupament tant físic com mental. M’ha permès adquirir una sèrie de valors i disciplina molt exigents que sé que en un futur m’ajudaran” hi afegeix.
L’exentrenadora gironina va començar amb la gimnàstica el 1970, a l’antic Gimnasio San Narciso. El 1979, va fundar el Salt Gimnàstic Club i tres anys després duia les primeres dues gimnastes al Campionat d’Espanya. Entre el 1981 i el 1984 també va ser tècnica a l’Ajuntament de Girona, en el Servei d’Esports. També va treballar 11 anys a l’Escola Eiximenis i 4 a l’Escola Lorenzana de Girona, l’actual Col·legi Verd, i 29 anys a l’Escola Immaculada Concepció de Lloret de Mar, com a professora d’Educació física.
Hugas ja s’ha jubilat com a directora tècnica del Salt Gimnàstic Club, que va comptar amb dues gimnastes als Jocs de Tòquio. Ara estudia per ser tutora de competicions escolars i fer de jutge en les competicions organitzades pels Consells Comarcals i en competicions federatives. “És molt interessant que la Jornada de l’Esport Femení permeti treure al carrer el que dia a dia es fa dins del gimnàs, dins d’instal·lacions esportives, i que puguem compartir aquesta diversitat d’esports amb altres nenes, noies i dones” afirma, posant en valor que “després d’haver format part de la proposta com a ciutadana i com a entitat esportiva participant, m’adono que cada dia hi ha més persones involucrades, més disciplines per practicar, i de més nivell qualitatiu”. “S’ha avançat molt en termes d’igualtat des que jo vaig començar, i es nota que les institucions hi ha posat de la seva part” manifesta, tot i que “encara falta molt per fer” i que “cal més suport econòmic i per al personal tècnic especialitzat en esports minoritaris i una distribució més equilibrada de la informació en els mitjans de comunicació esportius per donar realment un impuls a l’esport femení”.
La Jornada de l’Esport Femení es fa des del 2013, està organitzada per l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Esportiu del Gironès. El seu objectiu és posar a l’abast de la ciutadania un seguit d’actes, accions i activitats físiques i esportives, així com formatives i divulgatives, per fer visible l’esport femení i fomentar la pràctica esportiva entre les nenes, noies i dones.
Notícies relacionades
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024