Cimera de primeres figures
Ciclisme. La 102a Volta a Catalunya arrenca avui a Sant Feliu de Guíxols amb una nòmina àmplia d’estrelles en una edició marcada per la muntanya
La 102a Volta a Catalunya reuneix a partir d’avui a Sant Feliu de Guíxols a una constel·lació d’estrelles de primer nivell mundial amb diversos guanyadors del Tour de França inclosos que es disputaran el mallot blanc amb franges verdes . Un grup de figures que lluitaran per pujar al lloc més alt del calaix del podi de diumenge a Barcelona amb un recorregut d’alta exigència de 7 etapes, amb 3 d’alta muntanya i 25 ports i 4 amb un traçat tampoc no gaire propici per als velocistes. Consolidada en la màxima categoria mundial del ciclisme, l’UCI WorldTour, és la tercera cursa per etapes més antiga després del Tour de França i el Giro d’Itàlia. “La participació torna a ser de luxe en una edició amb més muntanya en què el podi es podria decidir en la darrera etapa a Barcelona”, afirma el seu director, Rubèn Peris.
Els favorits
L’eslovè Primoz Roglic (Jumbo-visma), recent vencedor de la Tirreno-Adriàtica, segon en el Tour del 2020 i tricampió de la Vuelta (2019, 2020 i 2021), busca el seu 70è triomf en una volta per etapes i arriba endollat a la cita, amb ganes de gresca.
També hi seran els colombians Egan Bernal (Ineos), que reapareix i que va ser tercer a Catalunya el 2019; el belga Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), campió mundial de ruta i de la Vuelta, i l’equatorià Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), vigent campió olímpic. Vencedor d’un Giro i podi en el Tour i la Vuelta, és un escalador i lluitador nat.
Altres nomes propis són el gal·lès Geraint Thomas (Ineos), guanyador del Tour de França el 2018; el portuguès João Almeida (UAE Emirates), tercer l’any passat, i el català Marc Soler, tercer el 2017. L’anglès Adam Yates (UAE Emirates), per la seva banda, és el vencedor de la Volta el 2021. Tots plegats són els caps de cartell d’un pilot de 25 equips.
Rècord modern català
Pel que fa als ciclistes catalans, n’hi haurà deu, xifra que supera els set de l’exercici anterior, que ja va suposar un pas endavant –el millor registre dels últims 15 anys–i que ara estableix un rècord en l’era moderna. A més del vilanoví Marc Soler (UAE Emirates), tercer el 2017, hi seran el sabadellenc David de la Cruz (Astana), el terrassenc Antoni Pedrero (Movistar), el ciclista d’Ullastrell Abel Balderstone, el tarragoní Eduard Prades, el ciclista de Llofriu Joel Nicolau (Caja Rural), el de Santa Eulàlia de Ronçana Marc Brustenga (TrekSegafredo) i el trio del Kern Pharma format per Roger Adrià (Barcelona), Kiko Galván (Lliçà de Munt) i Pau Miquel (Sant Quirze).
L’etapa d’avui té quatre ports puntuables i un final explosiu. L’alta muntanya arribarà en la segona etapa, entre Mataró i Vallter (165,4 km). El coll de Coubet (1a) sumarà exigència abans de l’arribada a l’estació d’esquí ripollesa, port de categoria especial, i meta de la cursa sis cops. La segona etapa de muntanya es viurà en la tercera jornada, amb 180,6 km entre Olost, sortida inèdita, i la Molina. Les pujades prèvies al coll de Coubet (1a) i el coll de la Creueta –un dels tres de categoria especial– ajudaran a fer la selecció. La quarta etapa, la més llarga,188,2 km entre Llívia i Sabadell, serà una de les més favorables a una arribada a l’esprint. S’hi sumarà en la cinquena etapa l’arribada a lo Port: 8,4 km amb rampes del 9% de mitjana. La sisena unirà Martorell i Molins de Rei (177 km) per terrenys trencacames. Finalment, Barcelona podria tornara a exercir de jutge de la Volta amb arribada al circuit de Montjuïc.
Notícies relacionades
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024