El Govern presenta un congrés per a la igualtat en l’esport
‘La igualtat en Joc’ es farà a l’INEFC Barcelona entre dimecres i divendres
El Govern ha presentat el congrés ‘La igualtat en Joc’, que es farà a l’INEFC Barcelona entre dimecres i divendres. La voluntat és convertir-lo en un acte per a la transferència de coneixement i l’intercanvi d’experiències al voltant de l’esport femení a Catalunya. Especialistes en la matèria de reconegut prestigi debatran sobre les estratègies que cal seguir per afavorir la igualtat en el món de l’esport. La presentació s’ha fet al Palau de la Generalitat, amb la participació de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons; la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, i la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula i Paretas.
“El Congrés serà una plataforma de transferència de coneixement” que permetrà concretar accions i “fer polítiques públiques de més impacte, més eficients i més eficaces” sobre l’esport femení i inclusiu a Catalunya, segons ha explicat Laura Vilagrà. La consellera ha recordat l’aposta del Govern per l’esport femení i ha insistit que “volem un país més just, més igualitari, més feminista”. L’esport és una “bona eina per potenciar i arribar a aquest país que anhelem”, ha afegit.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha destacat que l’esport femení del país està fent història i les esportistes han esdevingut referents, cosa que “ha obert camí per a moltes altres dones, especialment per a les més joves i per a les nenes, al mateix temps que ha fet canviar els imaginaris col·lectius associats a la pràctica esportiva”. La consellera ha subratllat que “espais de debat i d’intercanvi de coneixement com el congrés ‘La Igualtat en Joc’ són imprescindibles per posar sobre la taula la realitat que viuen les esportistes”, i per avançar en la lluita contra els estereotips masclistes, la precarietat de les professionals, la bretxa salarial i els obstacles i reticències perquè les dones puguin accedir als quadres tècnics i directius dels clubs esportius.
A l’INEFC
El congrés l’organitza l’INEFC a través de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, amb la coordinació dels Departaments de la Presidència i d’Igualtat i Feminismes, i té la voluntat d’incidir en la visibilitat i el reconeixement de l’esport femení a Catalunya, per afavorir el seu creixement i la seva promoció arreu, tant als carrers com a les escoles i, evidentment, al món de l’esport.
Les conclusions del congrés serviran al Govern per elaborar un Pla d’impuls de l’esport femení, que reculli la feina portada a terme en l’àmbit del suport a l’esport femení i defineixi noves actuacions per millorar-lo i potenciar-lo. Tal com ha explicat la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, més de 600 participants debatran, intervindran, comentaran i analitzaran, des de les seves pròpies experiències i sota les diferents activitats organitzades –comunicacions orals, tallers, diàlegs i taules rodones–, “com s’està treballant en el món de l’esport per aconseguir la igualtat entre homes i dones i eliminar les discriminacions de tota mena”. “A través de l’expertesa de les persones ponents i l’intercanvi de coneixements, farem una escolta activa per aprendre de les millors i fer passos endavant per garantir la igualtat de condicions entre homes i dones en el sector esportiu”, ha afegit Caula.
Dimecres, 26 d’abril
A les 15.30 hores, conferència inaugural “Gender Equality on the Move: Accelerate!” (“La igualtat de gènere en joc: premem l’accelerador!), a càrrec de Johanna Adriaanse, professora de la Universitat Tecnològica de Sydney (Austràlia) i experta en l’esport, la dona i la igualtat de gènere.
Dijous, 27 d’abril
A les 9 hores, Marijke Fleuren, presidenta de la Federació Europea d’Hoquei i membre del Consell Executiu de la Federació Internacional d’Hoquei (FIH), obrirà la jornada amb “Good Practices in Promoting Gender Equality in Sport Organizations” (“Bones pràctiques en la promoció de la igualtat de gènere en les organitzacions esportives”).
Divendres 28, d’abril
A les 9 hores, Nicole M. Lavoi, professora titular a l’Àrea de Ciències Socials i del Comportament de la Facultat de Cinesiologia de la Universitat de Minnesota i directora del Tucker Center for Reasearch on Girls & Women in Sport, parlarà sobre “Women in Sport Coaching” (“Les dones en l’entrenament esportiu”).
Durant tots tres dies, el Congrés acollirà diversos diàlegs en paral·lel i també tallers pràctics entorn de la igualtat en l’esport, que giraran al voltant del rol de les dones en el lideratge esportiu, els mitjans de comunicació i el seu paper en la difusió de l’esport femení, la vinculació entre esport, adolescència i gènere, així com de les polítiques d’igualtat o la prevenció de les violències sexuals.
També hi haurà una taula rodona amb les esportistes Helena Arias, Sílvia Bonastre, Aina Cid, Laura Heredia i Itziar Llobet, on exposaran “la situació de les dones en l’alta competició, amb les dificultats, reptes i oportunitats”, apuntava Anna Caula i Paretas. A més, hi haurà comunicacions orals i presentació d’experiències, actuacions, i, finalment, una sessió de cloenda, amb les conclusions i un debat final.
Notícies
Divendres,22 novembre 2024