ESPORTS
Beto Fernández, una pèrdua tràgica per al waterpolo mataroní i català
L’esport català plora la mort, amb només 42 anys, de l’exjugador i antic director tècnic de la federació
Beto Fernández, un dels entrenadors més reconeguts del waterpolo català, va ser enterrat dilluns a Mataró, amb només 42 anys, una mort que va suposar un cop dur sobretot a la capital del Maresme i al club de natació de la ciutat, on va ser tot un líder de la secció de waterpolo durant gairebé 15 anys. “Tenia una gran estima per aquest esport i era molt ambiciós, sobretot en l’àmbit d’entrenador, una cosa que sempre el va apassionar, tant si ho feia des d’un despatx com des de la banqueta”, recorda l’antic director esportiu del Centre Natació Mataró, Joan Masriera, l’home que el va fitxar primer com a director tècnic de la secció i després com a entrenador del primer equip, càrrec on s’hi va estar una dècada (2011-2021). De fet, es va fer soci amb només 4 anys. “Com tanta altra gent, va aprendre a nedar amb nosaltres, perquè els seus pares ja el portaven a la piscina des de ben petit”, recorda Masriera, que admet que com a jugador ràpidament va destacar en la posició de porter i que no el van poder retenir. “El CN Sabadell se’l va endur crec que amb 15 anys per jugar en els seus clubs de formació i després va arribar al primer equip com a segon porter, però a ell el que sempre li va agradar va ser entrenar i es va retirar aviat.”
Després de passar per la federació catalana i també per algunes de les categories de formació d’algunes seleccions espanyoles, el club va considerar que era l’home ideal per donar una empenta definitiva a la secció del Mataró, sempre per sota dels grans clubs de la lliga, molt més poderosos econòmicament. “A l’Inefc ell havia tingut Xesco Espar de professor també en l’especialitat de waterpolo i tenia una idea clara de la seva metodologia. El seu gran mèrit va ser l’esforç que va fer, ja com a director esportiu, de treure jugadors de les categories de promoció que després serien la base del seu primer equip juntament amb alguns fitxatges que podíem assumir.”
El palmarès de l’enyorant tècnic inclou la final de la copa que va jugar el 2015, el tercer lloc de la lliga del 2014 i el debut a Europa, amb dues classificacions per als quarts de final de l’Euro Cup el 2013 i el 2020. Com a director tècnic, càrrec que va compaginar amb el d’entrenador del primer equip, els equips femenins del club van fer un salt formidable que es va rematar el 2015 amb la victòria a la Copa LEN i el 2020 amb el títol de lliga.
L’adeu de Fernández del Mataró va coincidir amb la pandèmia i amb una crisi econòmica amb conseqüències de mal preveure. “El 2021 vam creure que era el millor moment després de tants anys i li va arribar una oferta per anar a Malta, però ja feia temps que no l’havia vist.” En l’Sliema maltès el tècnic maresmenc va guanyar la copa i la coneguda com a lliga d’hivern. Quan va deixar el Mataró ja avançava, en una entrevista al web especialitzat Waterpolista.com, que li seria molt complicat fer un pas al costat. “Això és el que m’apassiona i em fa feliç. Per mi el waterpolo és un estil de vida.”
També era un gran divulgador i va escriure amb Josu Barrenetxea una acurada metodologia d’entrenament per a la millora tècnica dels jugadors. “Deixa en aquesta casa una petjada inesborrable”, va escriure el CN Mataró en el seu missatge de comiat.
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024