Escàndol en llargada
Atletisme. Maria Vicente havia volat fins a 7,02 m (2,1 m/s) en el campionat d’Espanya a Torrent, però un desajust en l’aparell de mesurar deixa en suspens la resolució d’un concurs que era històric
Un desajust en l’aparell per mesurar els salts de llargada va provocar un autèntic terrabastall en la segona jornada del campionat d’Espanya a Torrent. El que havia de ser un concurs històric, amb marques de 7,09 m (2,8 m/s) per a la basca Tessy Ebosele, 7,02 m (2,1 m/s) per a la catalana Maria Vicente i 6,94 m (2 m/s) per a la valenciana Fátima Diame no ho va ser tant. Les marques del podi de Torrent, tot i que algunes amb vent excessiu, havien sacsejat l’atletisme internacional. De matinada, la federació espanyola (RFEA) emetia un comunicat oficial en què indicava que a partir de la quarta tanda s’havia produït una desviació de 20 cm a l’alça. En aquest sentit, s’obria un procés d’investigació i no es publicaran resultats oficials fins que s’acabi.
Vicente, que havia començat el concurs amb dos primers intents nuls, va estar a punt de quedar fora de combat del que acabaria sent un concurs per a la història. Tot i saltar a un pam de la taula de batuda, Vicente es va assegurar el pas a la millor amb un tercer intent de 6,21 m, que momentàniament la col·locava en setena posició. La recordista catalana no s’acabava de trobar còmoda amb la cursa d’aproximació i passava corrent (4,56 m) en la quarta temptativa. El seu tècnic, el basc Ramon Cid, l’animava i l’alliçonava des de la seva posició a la grada. El cinquè intent va ser el bo i amb un vol estratosfèric de 7,02 m (2,1 m/s) va revolucionar la prova que tancava la segona jornada a Torrent. Aquest era l’inici d’una sèrie final de salts que quedarien en paper mullat. El registre esperonava les seves companyes en un concurs que va entrar en una nova dimensió. Tot seguit, la vitoriana Tessy Ebosele (Playas de Castelló) acreditava 6,93 m legals (1,2 m/s) i segellava matemàticament el bitllet per al mundial. En l’última temptativa, la valenciana Fátima Diame també aconseguia el seu objectiu (6,94 m i 2,0), però encara quedava la traca final. Ebosele volava fins a 7,09 m, amb vent de 2,8 m/s, però vàlids per prendre la corona a Vicente. L’últim intent de la catalana va ser nul, però no li va esborrar el somriure del rostre després d’un concurs que havia de ser per emmarcar. Els 7,09 m, els 7,02 m i els 6,94 m amb què es resolien les places d’honor de Torrent podrien ser ben bé les marques del podi de qualsevol mundial o d’uns Jocs Olímpics. Vicente, que avui també figura inscrita en el triple salt, té una millor marca de 6,80 m i aquest curs havia aterrat fins a 6,77 m.
Abans de l’exhibició final de llargada, el protagonisme de la delegació catalana havia estat per al jove velocista de 20 anys Guillem Crespí (Barcelona Atletisme). Campió estatal sub-23 i cinquè europeu en 100 m, el deixeble de Pau Fradera havia sorprès en el subcampionat absolut amb un gran registre de 10.17, un altre cop invalidat pel vent (2,4 m/s). Crespí només va cedir davant de Sergio López (Alcantarilla), que va enllaçar la seva tercera corona consecutiva. El lleidatà Arnau Monné (FC Barcelona), que havia impressionat amb uns 10.19 ventosos en les semifinals (3,1 m/s), va ocupar la quarta plaça (10.24), mentre que el triple campió català, Bernat Canet (Cornellà Atlètic), es va haver de conformar amb el sisè lloc (10.31).
Les altres medalles catalanes de la sessió de tarda van ser per a Ramon Adalia (FC Barcelona), tercer en triple salt (15,84 m), i Ibrahim Ezzaydouni (Playas Castelló), tercer en els 3.000 m obstacles (8:30.29). El gironí Abderrahim Ougra (Mislata) va ser el tercer a la meta (8:30.00), però encara no disposa de la nacionalitat espanyola. En la sessió matinal també havien pujat al podi Andrea Alarcón (AA Catalunya) i Daniela Fernández (València CA), segona i tercera en disc, amb dos intents per sobre dels 50 metres (50,43 i 50,06 m).
Mechaal, Guerrero i Bestué, avui
L’atletisme català tindrà avui molts fronts oberts en la jornada de cloenda, amb la participació d’Adel Mechaal (12.25 h) i d’Esther Guerrero (12.10 h) en les dues finals de 1.500 m. Seran dues de les proves més esperades amb Mo Katir, Mario García Romo, Marta Pérez i companyia. En els 200 m, Bestué i Retamal ja van exhibir les seves credencials abans de les semifinals i la final d’avui. També hi competirà Jaime Guerra en salt de llargada.