Noah Lyles, embalat
Atletisme. L’atleta nord-americà aconsegueix el seu primer títol mundial en 100 m a Budapest i amenaça de signar un triplet en la velocitat, amb els 200 m i el relleu de 4x100 m a l’horitzó
Noah Lyles (Gainesville, Florida, 1997) va aterrar a Budapest amb la determinació d’assolir les tres medalles d’or en la velocitat i, fins i tot, d’atacar el rècord d’Usain Bolt en els 200 m (19.19). Ahir va demostrar que no era cap fanfarronada. En els 100 m, la prova que més li costa perquè no té una gran sortida, va arribar triomfador després de no trobar resposta en la fase d’acceleració. Va acreditar 9.83, igualant el millor registre mundial de l’any i secundat per alguns dels millors exponents de la nova fornada de velocistes: el botswanès Letsile Tebogo (2003), el britànic més veterà Zharnel Hughes (1995) i el jamaicà Oblique Seville (2001). Tots tres van signar 9.88 i la foto d’arribada, i separats per mil·lèsimes de segon, els va col·locar per aquest ordre.
Des de la seva irrupció en l’univers atlètic, les comparacions de Noah Lyles amb l’irrepetible Usain Bolt l’han perseguit. De fet, el nord-americà acreditava amb 21 anys –ara ja en té 26– millors registres (9.86 en 100 m i 19.50 en 200 m) que Bolt (10.03 i 19.75) a la seva edat. El seu posat divertit i desimbolt durant les competicions va atreure els focus des de les seves primeres aparicions en les grans reunions europees de la Lliga del Diamant. Fins ara, però, els seus grans resultats havien arribat en el doble hectòmetre, on atresora els dos últims títols mundials, a Doha i a Eugene. Impulsat per l’èxit en els 100 m, segur que reforçarà la seva confiança per rematar la triple corona a Budapest. “Ja tinc la primera medalla d’or, i els 100 m era el més difícil perquè estava fora de les apostes. Ara espero gaudir amb el que queda”, va comentar després de la victòria.
Els altres títols de la sessió de tarda se’ls van repartir la sèrbia Ivana Vuleta en llargada (7,14 m), la britànica Katarina Johnson-Tompson en l’heptatló (6740 punts), el canadenc Ethan Katzberg en martell (81,25 m) i l’ugandès Joshua Cheptegei, que va sumar la seva tercera medalla d’or consecutiva en 10.000 m (27:51.42). En aquesta prova el gironí Santiago Catrofe va acabar dissetè i va establir un nou rècord d’Uruguai (28:28.49).
La sessió matinal al Parc dels Herois com a escenari va tornar a ser una festa per a la delegació espanyola. L’andalusa María Pérez va retrobar la seva millor versió per cantar victòria en els de 20 km marxa amb un registre de 1h26:51.
Bestué, a la semifinal
A l’estadi va brillar amb llum pròpia la santcugatenca Jaël-Sakura Bestué, que continua fent història en la velocitat catalana i espanyola, i avui (20.43 h) serà entre les semifinalistes dels 100 m. Tercera de la seva eliminatòria (11.28), va accedir de manera directa al grup de les 24 millors i no va haver d’esperar a saber els tres temps de repesca. “Era tot un repte accedir a les semifinals i ho he aconseguit, així que estic molt contenta. No he tingut una cursa molt lineal ni estable, he anat una mica a batzegades, però soc a dins, que és l’important”, va sentenciar.
Notícies relacionades
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Dilluns,25 novembre 2024