Natació

IRIS TIÓ

NEDADORA DE NATACIÓ SINCRONITZADA I TRIPLE MEDALLISTA AL MUNDIAL DE FUKUOKA

“Guanyar medalles em dona molta energia”

Tió va ser una de les nedadores que més cops es van llançar a l’aigua durant el mundial de Fukuoka (12)

“Abans de competir em visualitzo a mi mateixa competint, perquè així després em resulta més familiar”

Em sento molt afortunada que diguin que tinc coses de totes tres [Mengual, Carbonell i Fuentes], que soc una barreja

Iris Tió (Bar­ce­lona, 2002) és una des­ta­cada neda­dora cata­lana en la moda­li­tat de natació artística que recent­ment ha gua­nyat tres meda­lles en el mun­dial de Fuku­oka que es va dis­pu­tar el mes de juliol pas­sat. En va acon­se­guir una d’or en la cate­go­ria d’equip tècnic i dues de bronze, en soli­tari tècnic i duo tècnic. Ja des de ben petita, Tió es va ini­ciar en el món de la natació sin­cro­nit­zada al CN Kallípolis, on va començar a prac­ti­car el que ini­ci­al­ment era una sim­ple afició, però que al cap de poc temps es va con­ver­tir en un estil de vida. Amb només 20 anys ja ha par­ti­ci­pat en diver­sos cam­pi­o­nats euro­peus, també en més d’un mun­dial, i el 2020 ja va debu­tar als Jocs Olímpics de Tòquio, en les pro­ves per pare­lles i equips. Aquest estiu ha par­ti­ci­pat en el mun­dial de Fuku­oka, i ara ja està pen­sant en el mun­dial de Doha i en els Jocs de París del 2024.

En quin moment va deci­dir començar a endin­sar-se en el món de la natació artística?
Vaig començar a endin­sar-me en aquest món quan tenia cinc anys, perquè des de ben petita m’agra­dava molt ballar, escol­tar música i m’encan­tava estar dins l’aigua. Un dia vaig veure la Gemma Men­gual a la tele, i amb els meus pares vam pen­sar que això em podria agra­dar. I bé, doncs fins ara que no he parat!
Ha estat una de les neda­do­res que més cops s’han llançat a l’aigua en aquest mun­dial de Fuku­oka. Com es tre­ba­lla això, tant física­ment com psi­cològica­ment?
Sí, en aquest mun­dial m’he hagut de tirar 12 cops a la pis­cina per com­pe­tir. Al mun­dial hi ha semi­fi­nals i finals, i jo feia sis core­o­gra­fies: dues d’equip, dues de duo i dues de solo. Pel que fa a la pre­pa­ració, física­ment durant els entre­na­ments ja et poses a to perquè fem tre­ball físic específic, però després també quan en un mateix matí he de fer equip, duo i solo, això ja m’ajuda a entre­nar-me, ja que men­tal­ment he de can­viar de xip ràpid, perquè des­gasta molt haver de fer tan­tes core­o­gra­fies. Una altra cosa que em va molt bé per pre­pa­rar-me psi­cològica­ment abans de la com­pe­tició és visu­a­lit­zar molt el que vull fer i com em vull sen­tir. I també em visu­a­litzo a mi mateixa com­pe­tint, perquè així quan ho he de fer a la com­pe­tició real em resulta més fami­liar, no em poso tan ner­vi­osa i sé que ho puc fer. Així em trec una mica els ner­vis.
En la selecció espa­nyola, van com­ple­tar el millor balanç en un cam­pi­o­nat del món d’esports aquàtics des del 2013. Nou meda­lles (comp­tant les dues de water­polo) i 20 llocs de fina­lista. Quina creu que és la clau d’aquest èxit tan nota­ble?
La Mayu és una entre­na­dora molt pro­fes­si­o­nal que acu­mula molts anys d’experiència en dife­rents països, i jo crec que tot l’equip con­fiem molt en ella i en el seu mètode de tre­ball. De fet, ha acon­se­guit que siguem un equip molt dis­ci­pli­nat i que tin­guem molt bon rot­llo entre nosal­tres. Als entre­na­ments tot el que fem té un sen­tit i apro­fi­tem el temps al màxim. Al final és molt d’esforç, però fa molt de temps que llui­tem per aques­tes meda­lles.
Què fa que s’enten­guin tan bé amb Alisa Ozho­gina, la seva com­pa­nya de duo?
Amb l’Alisa ens conei­xem des de finals del 2019, i des de després de la pandèmia que fem duo jun­tes. Als Jocs Olímpics de Tòquio va ser el nos­tre debut com a duo, i la veri­tat és que ara ja es nota que tenim uns anys d’experiència jun­tes. Estem molt més pre­pa­ra­des que quan vam com­pe­tir a les olimpíades de Tòquio, i ara ja tenim mol­tes ganes de com­pe­tir en els Jocs Olímpics de París.
L’any que ve s’ajun­ten mun­dial i Jocs Olímpics. Com ho faran per assu­mir-ho tot de cop, tenint en compte que l’exigència és màxima?
Ara l’objec­tiu és Doha, que és el mun­dial i comença el 2 de febrer. El que toca ara és mun­tar les core­o­gra­fies noves i tre­ba­llar-les perquè a Doha puguem donar una bona imatge. Tenim al cap l’objec­tiu, i no podem per­dre temps. I després de Doha, ja ajus­ta­rem els can­vis que hàgim de fer per pre­pa­rar els Jocs: si hem de fer can­vis en la core­o­gra­fia, si hem de tre­ba­llar-la més... Jo crec que Doha serà un bon punt per saber on estem i què hem de millo­rar de cara als Jocs.
Amb només 20 anys ja acu­mula una gran quan­ti­tat d’èxits. Com ho valora, tot això?
Estic super­con­tenta, perquè quan vaig començar al prin­cipi era una sim­ple afició per pas­sar-m’ho bé. Però quan em van posar als equips de com­pe­tició i vaig començar a fer cam­pi­o­nats de Cata­lu­nya i Espa­nya, ja somi­ava a for­mar part de l’equip naci­o­nal i a com­pe­tir als mun­di­als, euro­peus i olimpíades i, òbvi­a­ment, pen­sava que m’agra­da­ria gua­nyar mol­tes meda­lles. Per tant, ara, poder gua­nyar totes aques­tes meda­lles és molt guai i em dona molta ener­gia i moti­vació per seguir. Soc molt jove i em queda molt de recor­re­gut, però al final també és una recom­pensa a tots aquests anys i a tan­tes hores de dedi­cació.
Diuen que és una bar­reja de Men­gual, Car­bo­nell i Fuen­tes. Com se sent, quan veu que la gent pensa això de vostè, tenint en compte que segu­ra­ment totes elles van ser refe­rents?
Doncs sí, per a mi totes elles han sigut un refe­rent. De la Gemma sem­pre m’ha agra­dat molt la seva manera de nedar i com expressa. Fuen­tes m’encan­tava tant com a solista com als duos, m’encan­tava com ho feia. I pel que fa a Car­bo­nell, he tin­gut la sort de poder fer equip amb ella, el 2019 i el 2021 als Jocs Olímpics de Tòquio, i sí, real­ment són un gran refe­rent per a mi, i em sento molt afor­tu­nada que diguin que tinc coses de totes tres, que soc una bar­reja.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)