Col·legiats del COPLEFC coordinen una guia de l’OMS per promoure l’activitat física
La doctora Anna Puig Ribera, que dirigeix el Grup de Recerca en Esport i Activitat Física de la UVic-UCC, i el doctor Sebastià Mas Alòs, que forma part del Grup de Recerca de Moviment Humà de l’INEFC de Lleida-UdL, tots dos col·legiats del COPLEFC, han liderat la transferència de coneixement a través del Workplace HEPA working group de l’OMS, juntament amb altres investigadors europeus. El treball ha permès elaborar la guia Promotion of healthenhancing physical activity in small-to-medium-sized enterprises, una guia per promoure l’activitat física a les pimes. De la part catalana, també hi han col·laborat Anna Codina-Nadal, investigadora a la UVic-UCC, i els doctors Sergi Matas Garcia, Estela Farías Torbidoni i Víctor Dorado Martínez, tots tres membres investigadors de l’INEFC Lleida. En total, hi han pres part persones expertes de Xipre, Dinamarca, Anglaterra, França, Jamaica, els Països Baixos, Portugal, Escòcia, Espanya, Suècia i Suïssa, i d’universitats de Finlàndia i Bèlgica.
La guia recull una setantena d’iniciatives reals i presenta deu propostes pràctiques, com ara l’ús de les escales o la promoció de desplaçaments a peu, però també d’altres que poden no semblar tan òbvies. En qualsevol cas, les iniciatives són qualificades com a reals o factibles, consideració rellevant, perquè es van fer enquestes per poder discernir quines iniciatives eren més viables i quines no. Així, mentre que es van avaluar un total de 390 propostes, un 17% es van considerar no viables i, per tant, no formen part de la guia i es van rebutjar.
Les propostes que es fan estan classificades en cinc grans grups. El primer grup està relacionat amb el fet de tenir una vida, un lloc de treball i uns desplaçaments fins a la feina actius. El segon grup d’iniciatives està vinculat amb l’exercici programat, l’entrenament físic i els serveis d’atenció mèdica. Al tercer grup s’han recopilat 8 iniciatives relacionades amb l’organització i el lideratge, que abasten des de facilitar vals als empleats per inscriure’s al gimnàs fins a proporcionar un sistema de salut preventiva o crear polítiques per animar els treballadors a ser físicament més actius. Un quart grup d’iniciatives són les que fan referència a la comunicació i difusió. I en un cinquè grup s’han aplegat 12 iniciatives vinculades amb els subministraments i els locals de les pimes, que abasten des d’oferir aparcaments de bicicletes fins a habilitar espais oberts al centre de treball on els treballadors puguin practicar esports.
Per facilitar la implementació de les recomanacions de la guia, es recullen deu propostes: una campanya d’ús de la bicicleta que pugui incloure competicions; reunions i trobades actives que es puguin fer caminant; oferir informació als empleats per diferents canals de comunicació sobre els beneficis de l’activitat física; una campanya per animar el personal a fer caminades curtes però diàries; oferir un servei de fisioteràpia; organitzar sessions diàries i breus d’escalfament; oferir suport i estratègies de canvi personalitzades; promoure l’ús de les escales al lloc de treball; preparar un pla d’activitats físiques amb diferents nivells de dificultat, i fomentar l’organització de competicions esportives a l’empresa.
“L’objectiu de la guia és promoure l’activitat física als entorns laborals, de manera que acabi repercutint en una millora del benestar dels treballadors i en una reducció de l’estrès, però també en una major satisfacció amb el propi lloc de treball, de manera que es redueixi l’absentisme i es millori la productivitat”, explica la doctora Anna Puig Ribera.
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024