Més esport

Caula: “L’esport femení camina cap a la igualtat, però és a les nostres mans accelerar els canvis”

Poten­ciar l’esport femení ha estat una de les pri­o­ri­tats de la secre­ta­ria gene­ral de l’esport i l’acti­vi­tat física i, per extensió, de la Gene­ra­li­tat, que ha pre­sen­tat el dos­sier Dones i Esport Català 2023, un docu­ment amb les xifres més relle­vants i actu­als de l’esport femení.

El docu­ment, ela­bo­rat pel govern, recull les dades sobre esport i acti­vi­tat física més relle­vants des de la mirada de gènere. “Les dades demos­tren que hem avançat en molts àmbits, però ens posa el repte d’acce­le­rar els can­vis, cosa que és a les nos­tres mans”, ha dit Anna Caula, secretària gene­ral de l’Esport i l’Acti­vi­tat Física.

El dos­sier estadístic ha estat ela­bo­rat con­jun­ta­ment per l’Obser­va­tori Català de l’Esport, ads­crit a l’Ins­ti­tut Naci­o­nal d’Edu­cació Física de Cata­lu­nya (INEFC), i l’Obser­va­tori de la Igual­tat de Gènere, òrgan ads­crit a l’Ins­ti­tut Català de les Dones. L’informe mos­tra les dades i les estadísti­ques des­a­gre­ga­des segons gènere sobre hàbits espor­tius en la vida quo­ti­di­ana, pràctica espor­tiva a nivell esco­lar i uni­ver­si­tari, com­pe­tició, espais espor­tius, for­mació en l’àmbit de l’esport i mer­cat de tre­ball, per tal de com­pren­dre millor la situ­ació de les dones en l’esport i pro­moure el canvi per acon­se­guir la igual­tat efec­tiva en aquest àmbit.

En un acte a l’INEFC Bar­ce­lona, davant la presència d’un cen­te­nar de clubs, fede­ra­ci­ons i repre­sen­tants de l’esport del país, Anna Caula, ha expli­cat que l’ela­bo­ració i pre­sen­tació del dos­sier res­pon a la volun­tat de “com­pro­var l’impacte que tenen les polítiques espor­ti­ves en el sec­tor”, i que el docu­ment exposa que “hem fet mol­tes coses, hem avançat en diver­sos àmbits però queda feina per fer”. “Acce­le­rar el canvi és a les nos­tres mans”, ha afe­git.

Anna Caula ha des­ta­cat com a aspec­tes d’aquesta tendència posi­tiva cap a la pari­tat l’aug­ment del 4% de llicències feme­ni­nes entre el 2019 i el 2022, la pari­tat en l’ús de les ins­tal·laci­ons espor­ti­ves i la major presència de dones en l’alt ren­di­ment. Cal, però, “can­viar ima­gi­na­ris i con­ti­nuar gene­rant refe­rents i visi­bi­li­tat, el prin­ci­pal objec­tiu que hem anat des­ple­gant en la legis­la­tura de l’esport femení” a través de diver­ses acci­ons “noves i d’empo­de­ra­ment” i del suport econòmic enca­mi­nat al progrés de l’esport femení per avançar cap a la igual­tat efec­tiva entre dones i homes en l’esport i l’acti­vi­tat física.

Èlia Sori­ano ha expo­sat: “Pre­sen­tem un tre­ball d’alt valor afe­git perquè s’ha rea­lit­zat en col·labo­ració dels dos obser­va­to­ris, que posen en xarxa el conei­xe­ment expert ens dos àmbits con­crets que ens ajuda a com­pro­var que el valor social de l’esport no deixa de banda la pers­pec­tiva de gènere inter­sec­ci­o­nal per tre­ba­llar per a la igual­tat”. “Aquest dos­sier és una eina que ens per­met dis­po­sar de dades per ava­luar l’impacte de les polítiques públi­ques i les rela­ci­ons entre elles, i així capi­ta­lit­zar l’impacte cap a una major trans­for­mació social que ens per­met avançar cap a una soci­e­tat real­ment igua­litària”, ha conclòs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)