Benvinguts a l’Olimp
Olimpisme. Cinc esports s’afegiran al programa olímpic de Los Angeles 2028: l’esquaix, el criquet, el beisbol i el softbol, el futbol americà flag i el ‘lacrosse’, en la modalitat ‘sixes’
Cinc nous esports, alguns de més exòtics que d’altres des del punt de vista català, han passat pel sedàs i han estat aprovats pel Comitè Olímpic Internacional per formar part del programa dels Jocs de Los Ángeles 2028. Es tracta de l’esquaix, el criquet, el beisbol i el softbol, el futbol flag americà i el lacrosse, en la modalitat sixes.
Esquaix: el miracle català
L’esquaix a Catalunya va ser una mena de revelació als anys noranta, amb un esclat tan vertiginós com efímer, i s’ha acabat convertint en un veritable miracle, amb fins a tres jugadors de casa situats entre els cent millors del món en els últims anys. Ara n’hi ha dos, amb 335 llicències a Catalunya el 2022, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), un autèntic rècord de rendibilització de recursos. La punta de llança és la gran referència estatal, Iker Pajares (Sabadell, 1996), que és el 21è del món en un esport dominat pels egipcis.
Genuïnament americà
El lacrosse és un clàssic als Estats Units. El juguen mig milió de nord-americans i té un origen ancestral que es remunta als indis nord-americans. En la versió clàssica, deu jugadors per banda es disputen una pilota i es tracta de mantenir aquesta pilota corrent dins la xarxa de l’estic i anar superant rivals amb la finalitat de marcar un gol a la porteria contrària. La modalitat sixes, amb equips de sis jugadors, és la que es jugarà, força més trepidant i que enganxa el públic. A Catalunya hi ha un club, el Barcelona Dracs, que té equip masculí i femení, i també juvenils. Els dos equips sènior participen en l’única lliga espanyola de lacrosse, i s’enfronten amb rivals de Bilbao, Saragossa, Azuqueca de Henares, València i Madrid. Barcelona i els Dracs també s’han convertit en la nova seu de la copa d’Europa per als dos propers anys. Serà la tercera incursió del lacrosse en els Jocs després d’haver estat present a Sant Louis 1904 i a Londres 1908. Ja ha plogut força.
Beisbol i softbol
El beisbol i el softbol són molt coneguts, sobretot als Estats Units, tot i que ara la gran estrella mundial és el japonès Shohei Ohtani. A Catalunya hi ha federació, amb 1.722 llicències l’any 2022, un increment del 6% respecte al 2021, 90 equips en 16 camps i 722 partits. El campionat de Catalunya de softbol es va crear el 1975. El primer partit de beisbol al país es va jugar el 1901. El beisbol va aparèixer en el programa olímpic com a modalitat d’exhibició i no va ser fins als Jocs de Barcelona 92 que va accedir a la lluita per les medalles. A Atlanta 96, hi va entrar el softbol i tots dos hi van continuar fins a Pequín 2008. Va reingressar a Tòquio 2020 i va estar absent a París 2024. La selecció espanyola de beisbol, amb dotze jugadors catalans, va guanyar l’europeu a la República Txeca.
No hi ha placatges
El futbol flag americà, sense placatges, ja fa molts anys que es juga a Catalunya. Concretament, des del 1996, en un torneig organitzat pels Barcelona Dragons. L’objectiu és portar la pilota oval fins a la zona d’anotació per apuntar-se un touchdown. L’equip que ataca té quatre downs (possessions) per arribar a la línia del mig del camp i quatre més per arribar a la zona d’anotació. Els jugadors duen banderes (flags) enganxades a un cinturó reglamentari, una a cada costat de la cintura. Les normes són similars al futbol americà, però s’hi limita el contacte físic. La federació catalana, segons dades de l’Idescat del 2022, tenia 1.792 llicències i 31 clubs. La lliga catalana es disputa des del curs 2005/06. Els Barcelona Pagesos, amb cinc títols, en són els vigents campions –el 2018 van guanyar la lliga estatal– en un torneig amb nou equips masculins. De femenins, n’hi ha tres.
Criquet, 128 anys després
La Federació Catalana de Criquet es va fundar el 2013 i té 52 clubs afiliats. El criquet retorna al programa olímpic 128 anys després. Es va estrenar a París 1900. Té origen anglès i és molt popular en països com l’Índia, el Pakistan, Bangladesh, l’Afganistan i Sri Lanka.