Handbol

Els altres catalans a Europa

Handbol. Quatre tècnics de casa dirigiran seleccions en l’europeu que arrenca avui: Jordi Ribera (Espanya), Xavi Pascual (Romania), Toni Gerona (Sèrbia) i Xavi Sabaté (República Txeca)

Quatre tècnics catalans dirigiran seleccions en l’europeu d’Alemanya 2024 des d’avui i fins al 24 de gener en sis ciutats i complementaran la participació dels sis jugadors catalans de la selecció espanyola. Jordi Ribera (Espanya), Xavi Pascual (Romania), Xavi Sabaté (República Txeca) i Toni Gerona (Sèrbia) donen fe de la bona salut de l’handbol de casa nostra i de la qualitat dels entrenadors catalans. El campionat el disputen 24 seleccions repartides en sis grups. Els dos primers de cada grup passaran a la segona fase arrossegant el resultat de la prèvia dividits en dos grups de sis, els dos primers dels quals accediran a les semifinals. Catalunya és el país que hi aporta més entrenadors, per damunt de Croàcia.

Feia 28 anys que Romania no jugava l’europeu i trencarà el gel liderada per Xavi Pascual (Barcelona, 1968), que compagina la tasca de seleccionador amb la feina d’entrenador del Dinamo de Bucarest. Pascual, que va bastir una carrera de més d’una dècada al Barça –dotze temporades en què ho va guanyar tot i en què va participar activament en l’evolució tàctica d’aquest esport–, ja va ser seleccionador de Romania dos anys (2016-2018), però la seva selecció no es va classificar per al mundial de Múnic 2019 i no va seguir. L’any 2021, la federació romanesa el va tornar a contractar. Les possibilitats de Romania, enquadrada amb Croàcia i Espanya en el grup B, de passar a la segona fase són pràcticament nul·les. Pasqui té en el seu equip de treball el preparador físic Roger Font, que també treballa amb ell al Dinamo de Bucarest.

Toni Gerona (Tortosa, 1973) va arribar a la selecció de Sèrbia el 2020 i ha aconseguit revertir una etapa negativa de mals resultats. Sèrbia va conquerir la plata com a amfitriona el 2012, però va caure en un pou. Gerona, que treballa amb els joves valors serbis, tindrà un grup enrevessat amb Islàndia, Hongria i Montenegro.

Xavi Sabaté (Barcelona, 1976) s’estrena en un gran campionat amb la República Txeca, al costat de Josep Espar, el tècnic de la UE Sarrià. Ja el va acompanyar en una etapa anterior al Wisla Plock, conjunt que entrena Sabaté. Enquadrada en el grup F amb la intocable Dinamarca, aspira a ser una de les revelacions i es podria jugar la classificació amb l’emergent Portugal.

Nou blaugrana

La cita aplegarà nou jugadors del Barça. Espanya disposa de Gonzalo Pérez de Vargas i Aleix Gómez; França ha convocat els primeres línies Dika Mem, Melvyn Richardson i Tim N’Guessan; Suècia té Jonathan Carlsbogard i Hampus Wanne, i Dinamarca, el porter Emil Nielsen. Finalment, el pivot Luís Frade defensarà els colors de Portugal.

Grup A
Alemanya, França, Macedònia del Nord i Suïssa
Grup B
Àustria, Croàcia, Espanya i Romania
Grup C
Hongria, Islàndia. Montenegro i Sèrbia
Grup D
Noruega, Polònia, Eslovènia i Illes Fèroe
Grup E
Bòsnia i Hercegovina, Geòrgia, Països Baixos i Suècia
Grup F
República Txeca, Dinamarca, Grècia i Portugal
*Els dos primers de cada grup passen a la segona fase dividits en dos grups (A-B-C i D-E-F) i arrossegant el resultat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)