Més esport

Mor Miquel Ortín, referent històric del beisbol català i internacional

Va crear l’actual lliga espanyola i va ser l’organitzador d’aquest esport a Barcelona 92

El reconegut dirigent esportiu barceloní Miquel Ortín i Rull va morir el passat dimarts 2 de gener als 80 anys. Va ser una persona clau en l’evolució i la història del beisbol a Catalunya i a Espanya i va ocupar importants càrrecs internacionals en aquest esport. Va ser l’home que va coordinar l’organització de la competició de beisbol als Jocs Olímpics de Barcelona el 1992. Abans, com a president de la federació espanyola (1983-1988), va crear la primera lliga espanyola de clubs, que actualment està plenament consolidada, com confirma el que va ser company de junta Julio Pernas, antic president de les federacions catalana i espanyola.

Les seves primeres responsabilitats en el món de l’esport van ser en el camp universitari. Va ser, de fet, un dels dirigents que va col·laborar en el campionat del món universitari d’handbol el 1965. Ara bé, la seva primera prova de foc va ser el nomenament com a secretari general d’un dels clubs històrics del país, el Picadero Jockey Club. Entre les 14 seccions de l’entitat n’hi havia precisament una de beisbol, amb la qual el club de Barcelona havia estat campió d’Europa el 1963 i el 1968. El 1971 va conèixer el dirigent internacional Aldo Notario, que seria clau en la seva futura carrera.

La responsabilitat en els Jocs de Barcelona no va ser menor. El beisbol era per primer cop esport oficial. Els partits es van disputar a les subseus de Viladecans i l’Hospitalet. Abans havia treballat a l’Ajuntament de Barcelona com a coordinador de l’esport a les escoles en una etapa en què Pernas era el cap de promoció al consistori. També va ser va ser el responsable de les subseus olímpiques des de la designació de Barcelona i fins a l'inici de la cita.

Després dels Jocs, Aldo Notari, que era president de la federació internacional (IBAF), el va fitxar i es va traslladar a Lausana. Va ser membre i president del comitè tècnic europeu i director executiu en una etapa decisiva, just quan la federació internacional va aprovar la participació de jugadors professionals en la seva competició. En aquells anys va ser responsable d’algunes de les grans competicions internacionals.

Ortín va ser un fidel soci del Barça, el club que va tenir la primera secció de beisbol de Catalunya (1901), durant dècades. Quan va morir n’era Soci Senador. Insistia als seus col·legues internacionals que el seu nom era Miquel no Miguel. De fet, se l’havia fet canviar en el registre civil. Era una qüestió a la qual ell donava gran rellevància. El 2011 va rebre la insígnia d’or de la federació espanyola i va entrar al Saló de la Fama.

Julio Pernas admet que, tot i que Ortín va estar poc temps a la federació catalana (en va ser vicepresident) i a l’espanyola, va canviar l’estructura d’aquest esport sobretot amb la lliga espanyola. “La que tenim ara és la que vam tirar endavant en aquell moment”, assenyala el seu antic col·lega.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)