Atletisme

La marató aprova el primer test del nou circuit

Atletisme. El rècord d’Abraham reforça l’aposta per la sacsejada al traçat de la cursa barcelonina, que també rep valoracions positives de part dels populars

La 45a Zurich Marató de Bar­ce­lona va apro­var amb nota el pri­mer test del nou cir­cuit. El rècord de Tadesse Abra­ham, a les por­tes de tren­car la bar­rera de les 2h05 (2h05:01), és una bona manera d’ini­ciar una nova etapa després de divuit anys amb un traçat molt esta­bi­lit­zat amb sor­tida i arri­bada a l’avin­guda Maria Cris­tina. Així es com­plien algu­nes de les màximes que es van remar­car al setem­bre, quan es va pre­sen­tar en soci­e­tat un nou cir­cuit “més ràpid, més urbà i més cèntric”, sense aban­do­nar l’essència de la prova. La sor­tida, al pas­seig de Gràcia, no té la majes­tu­o­si­tat de l’ante­rior, amb les Tor­res Vene­ci­a­nes a banda i banda i les Fonts de Montjuïc a l’horitzó, però l’arri­bada sota l’Arc de Tri­omf és un dels punts que més han agra­dat. “Aquest matí he estat pre­gun­tant i nave­gant, i sem­bla que la res­posta quant al cir­cuit és posi­tiva”, diu en una pri­mera valo­ració Nacho Cáceres, olímpic en marató en els Jocs de Lon­dres 2012 i un dels inte­grants del comitè d’experts que va apa­dri­nar el nou traçat de la cursa bar­ce­lo­nina.

Ideal per als afi­ci­o­nats

Nacho Cáceres s’havia pre­pa­rat per com­pe­tir diu­menge en la marató, però una ino­por­tuna lesió d’última hora el va obli­gar a seguir la cursa sense dor­sal i des de l’altra banda, des de la vorera dels afi­ci­o­nats. “El que sem­bla evi­dent és que en aquest nou recor­re­gut hi ha més caliu. Amb aquest dis­seny hi ha mol­tes més pos­si­bi­li­tats per al públic i fa la sen­sació que sem­pre hi ha més gent ani­mant al car­rer. Com a espec­ta­dor, m’ho vaig pas­sar molt bé. Vaig poder veure la sor­tida i el pas pel quilòmetre 3, el 7, el 15, el 19, el 26, el 39 i el 40. Tot això, cami­nant i sense neces­si­tat d’aga­far el metro”, explica Cáceres. Des del punt de vista dels cor­re­dors, les pri­me­res impres­si­ons també són posi­ti­ves. “És un cir­cuit ràpid i es fa més diver­tit, pel fet que hi ha alguns trams que es fan a l’inrevés de com es feien abans. És a dir, ara es baixa pel Paral·lel i el tram del Front Marítim es fa en direcció a Girona”, deta­lla l’exma­ra­tonià inter­na­ci­o­nal.

El suís Tadesse Abra­ham, que a més d’esta­blir un nou rècord del seu país va millo­rar la plus­marca euro­pea per a majors de 40 anys (2h05:01), va demos­trar que en aquest nou traçat també es poden fer bons regis­tres. “He pogut acon­se­guir el rècord del cir­cuit i m’agra­da­ria tor­nar a aquesta prova per a inten­tar entrar a meta en 2 hores i 4 minuts”, explica el cor­re­dor d’ori­gen eri­treu, que tot i els seus 41 anys encara es mos­tra ambiciós amb vista a futurs rep­tes. El vallesà Artur Bossy, campió català de la distància (2h19:11) i que al pas de la mitja (1h02:41) va obte­nir la mínima euro­pea, també va elo­giar el nou cir­cuit: “Penso que és molt bo. És molt còmode, amb poques cor­bes i rec­tes molt llar­gues que afa­vo­reix la pos­si­bi­li­tat de fer grans mar­ques. A més, ens ha fet un bon dia per córrer i el vent no ens ha per­ju­di­cat com el dia de la mitja marató.” En tot cas, Nacho Cáceres va tro­bar a fal­tar més cor­re­dors de nivell mitjà, el que podríem con­si­de­rar com a semi­e­lit. “Penso que hi ha un forat gran entre els fon­dis­tes d’elit i els que aca­ben entre les 2h30 i les 3 hores”, asse­nyala.

Crítiques

L’endemà de la marató no tot són valo­ra­ci­ons posi­ti­ves. David Jiménez, un altre dels inte­grants del comitè d’experts que ha impul­sat el nou cir­cuit, es feia ressò dels pro­ble­mes dels avi­tu­a­lla­ments, un fet que ja va por­tar cua en la mitja marató. “Hi haurà temps de par­lar del cir­cuit i de l’ambi­ent, però una marató que s’omple la boca i que està pen­sada per als cor­re­dors popu­lars no es pot per­me­tre fallar en els avi­tu­a­lla­ments, i no per culpa dels volun­ta­ris (excel·lents) sinó per la falta de pre­visió amb l’aigua”, cri­ti­cava a través del blog­mal­dito.com, un dels blocs de referència en l’atle­tisme popu­lar.

Els orga­nit­za­dors tin­dran temps per ana­lit­zar què ha fun­ci­o­nat bé en aquesta 45a edició, amb l’eti­queta Gold Lavel de World Ath­le­tics, i què cal millo­rar amb vista a futu­res edi­ci­ons. El reclam del nou cir­cuit va fun­ci­o­nar pel que fa a l’incre­ment de les ins­crip­ci­ons, uns 20.000 cor­re­dors amb un 57% d’estran­gers, i és d’espe­rar que es man­tin­gui el crei­xe­ment amb vista a l’any vinent. Així ho expres­sava el mateix regi­dor d’Esports de Bar­ce­lona, David Escudé, el dia de la pre­sen­tació: “No m’espe­rava que hi hagués una tra­ducció tan ràpida entre el canvi de cir­cuit i un incre­ment tan bèstia d’ins­crits res­pecte a edi­ci­ons ante­ri­ors. Anem pel bon camí, però l’any que ve [el 2025] mar­carà si aquest és o no el millor cir­cuit que ha tin­gut la marató.”

LES REACCIONS

És molt còmode, amb poques corbes i rectes molt llargues que afavoreixen fer grans marques
Artur Bossy
campió català de marató
El nou circuit dona més joc als aficionats, i per als corredors és més ràpid i es fa més divertit
Nacho Cáceres
mARATONIÀ OLÍMPIC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)