Atletisme

Paul McGrath

Campió d’Espanya de 20 km marxa

“Ja em sé de memòria el circuit de la torre Eiffel”

“Independentment de la posició final, a París seré feliç si he estat capaç de donar el meu cent per cent”

“Sabia que estava en molt bona forma, però no m’esperava fer 1h17:55 i encara ho estic assimilant”

Paul McGrath (Gavà, 2002), campió d’Espa­nya de 20 km marxa amb un espec­ta­cu­lar regis­tre de 1h17:55, ha estat una de les grans sen­sa­ci­ons de l’atle­tisme català en la cam­pa­nya hiver­nal. En el seu currículum hi figura un ter­cer lloc en el mun­dial sub-20 de Nai­robi, i dos títols euro­peus sub-20 i sub-23. Aquest curs, amb 22 anys aca­bats de fer, ha fet el salt defi­ni­tiu a la cate­go­ria abso­luta amb un títol esta­tal a Sara­gossa, davant del doble campió mun­dial Álvaro Martín, que li obre de bat a bat la par­ti­ci­pació en els Jocs Olímpics de París.

Les seves fites tras­pas­sen fron­te­res i ja li fan repor­tat­ges al ‘The Scot­tish Sun’.
Sí, va ser una situ­ació molt gra­ci­osa. Vaig fer una entre­vista per a un mitjà d’aquí en la qual vam par­lar del meu cognom, del meu pare, que és escocès, i de la nos­tra afició pel Cel­tic de Glas­gow. Es veu que un peri­o­dista escocès la va veure, li va agra­dar la història, sobre­tot pel fet d’haver estat durant un any soci del Cel­tic, i va con­tac­tar amb mi a través d’Ins­ta­gram per fer-me una petita entre­vista.
Ja veu que el seu cognom i els seus orígens donen molt joc.
Sí, ja m’agrada. És un orgull tenir família a Escòcia perquè és una història dife­rent pot­ser d’altres per­so­nes. El meu pare està superor­gullós que m’hagin fet un repor­tatge al seu país i també par­lant del Cel­tic, que és el club de la seva vida.
En tot cas, no és juga­dor del Cel­tic, ni fut­bo­lista, però és el vigent campió d’Espa­nya de 20 km marxa i ja està pre­se­lec­ci­o­nat per als Jocs de París. A Sara­gossa va rebai­xar en més de 3 minuts, de 1h21:03 a 1h17:55, la seva marca. S’espe­rava una millora tan espec­ta­cu­lar?
Tan gran, no. M’espe­rava una millora, perquè quan l’any pas­sat vaig fer 1h21:03 en el cam­pi­o­nat d’Europa sub-23 estava per fer menys. Ales­ho­res, però, el que impor­tava era gua­nyar i no tant el temps final. Abans del cam­pi­o­nat d’Espa­nya, vaig fer una con­cen­tració d’alçada a Font-romeu. Sabia que estava molt fort entre­nant i pen­sava que en el millor dels casos podria fer 1h18 llargs, però el desen­vo­lu­pa­ment de la cursa em va por­tar a aquesta marca. Els pri­mers 10 km no van ser gaire ràpids i quan vaig fer el canvi de ritme a mitja prova vaig començar a fer par­ci­als molt bons. Quan ja veia la línia de meta em vaig ado­nar que podria bai­xar d’1h18. No m’ho espe­rava i encara ho estic assi­mi­lant.
A què es deu aquest salt de qua­li­tat?
L’any pas­sat em vaig que­dar fora del mun­dial de Buda­pest i par­lant amb l’entre­na­dor vam arri­bar a la con­clusió que, tot i ser encara jove amb 21 anys, si volíem ser als Jocs de París havíem de fer més qui­lo­me­tratge, més hores de gimnàstica, i cui­dar més la part del des­cans i la nutrició. Abans feia 115 km a la set­mana un o dos cops a l’any, i ara he pas­sat a fer-ne 130, 140 o 150, i això s’ha notat molt.
I com va ser això de pis­par el títol de campió d’Espa­nya a un doble campió mun­dial com Álvaro Martín?
Jo anava al cam­pi­o­nat d’Espa­nya molt men­ta­lit­zat que havia de gua­nyar per obte­nir la plaça olímpica. L’Álvaro, en canvi, ja estava pre­se­lec­ci­o­nat i sabia que no arri­bava al cent per cent. Quan vaig fer el canvi als 10 km, ell va ser l’únic que va res­pon­dre. Fal­tant dos quilòmetres, quan vaig veure que ja no aguan­tava el ritme i em vaig veure gua­nya­dor, em vaig emo­ci­o­nar molt, perquè havia superat un dels meus refe­rents i actu­al­ment el millor mar­xa­dor del món, i sobre­tot perquè acon­se­guia la plaça per als Jocs.
Cata­lu­nya, i el Baix Llo­bre­gat, sem­pre havia estat el bres­sol dels prin­ci­pals mar­xa­dors espa­nyols, però en els últims temps havia per­dut pis­to­nada, espe­ci­al­ment en cate­go­ria mas­cu­lina. Més enllà de la seva eclosió, veu que en el futur puguin sor­tir més mar­xa­dors del seu nivell en l’àmbit inter­na­ci­o­nal?
Al Baix Llo­bre­gat penso que s’ha notat la reti­rada de Mar­cos Flo­res, que a Vila­de­cans havia estat un dels grans impul­sors de l’espe­ci­a­li­tat i entre­na­dor de molts grans mar­xa­dors de la zona. Ara a Cata­lu­nya hi ha també altres nuclis on es prac­tica la marxa. Pot­ser costa més que sur­tin nois, però tenim l’Òscar Martínez, que és del Prat i ja ha estat fina­lista en mun­di­als de la seva cate­go­ria. En el cam­pi­o­nat d’Espa­nya també va haver-hi alguns cata­lans que ho van fer molt bé en les cate­go­ries sub-16 i sub-18. Amb el meu entre­na­dor, Ale­jan­dro Ara­go­ne­ses, tenim el propòsit de pro­mo­ci­o­nar la marxa al Baix Llo­bre­gat.
Quins plans té d’aquí als Jocs Olímpics de París?
A l’abril aniré a Antalya al mun­dial per equips, encara no sé si en els 20 km o en els relleus per clas­si­fi­car-lo per als Jocs. I al juny tindré l’euro­peu de Roma, que serà l’última gran prova abans dels Jocs. A més, supo­sarà el meu pri­mer gran cam­pi­o­nat inter­na­ci­o­nal en cate­go­ria abso­luta. De totes mane­res, tota la pre­pa­ració anirà enca­mi­nada a arri­bar al meu màxim nivell l’1 d’agost a París.
Com va anar l’experiència del relleu mixt amb Cris­tina Mon­te­si­nos a València?
Men­tal­ment, em va cos­tar una mica perquè només feia dues set­ma­nes del cam­pi­o­nat d’Espa­nya i encara estava una mica can­sat. Com que tam­poc teníem cap experiència prèvia, els pri­mers 11 quilòmetres me’ls vaig pren­dre amb una mica de calma i també tenia una mica de molèsties als isquio­ti­bi­als. Durant l’inter­val el físio em va solu­ci­o­nar aquest pro­blema i el segon relleu ja el vaig fer molt més ràpid i vam poder remun­tar fins a la segona posició.
Fa la sen­sació que la seva car­rera ha seguit una pro­gressió molt con­ti­nu­ada, amb meda­lles tant en la cate­go­ria sub-20 com sub-23. Amb vista als Jocs ja es veu en con­di­ci­ons de pug­nar per les pla­ces d’honor amb els millors abso­luts?
Sí, soc molt ambiciós i inten­taré llui­tar amb els millors. A París seré feliç si gua­nyo una meda­lla, si soc fina­lista o quedo el 20 havent donat el meu cent per cent. En tinc mol­tes ganes. Estic molt orgullós de poder-hi par­ti­ci­par i el meu propòsit és fer la millor cursa pos­si­ble.
No es quei­xa­ran de l’esce­nari de la prova.
Serà molt emo­ci­o­nant poder com­pe­tir a 50 metres de la torre Eif­fel. Mun­ta­ran un cir­cuit d’un quilòmetre al cos­tat del pont d’Iéna. A través del Goo­gle Maps ja em sé el cir­cuit de memòria. Segur que les fotos que em facin allà seran la por­tada del meu per­fil de What­sApp i d’Ins­ta­gram pels pròxims qua­tre anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)