Barcelona, Palma i París
Natació. El circuit Mare Nostrum, a només tres setmanes dels ‘trials’ olímpics de Son Hugo, suposarà un test de màxim nivell per als nedadors catalans, al costat de grans referents internacionals
A tres setmanes dels trials olímpics de Palma i a menys de dos mesos dels Jocs de París, el trofeu internacional Ciutat de Barcelona, segona etapa del circuit Mare Nostrum, tornarà a ser un punt de referència ideal per calibrar la preparació dels principals nedadors catalans. I no ho serà només per les dates, sinó perquè tindran l’oportunitat d’enfrontar-se a algunes de les principals estrelles de l’univers aquàtic. Més d’una vintena de medallistes olímpics i mundials formen un cartell de primer nivell amb noms propis com David Popovici, Thomas Ceccon, Chad le Clos, Florent Manaudou, Nicolò Martinenghi, Kristof Milak, Arno Kamminga, Diogo Matos Ribeiro, Sarah Sjöstöm, Kilie Masse, Louis Hansson, Benedetta Pilato o Tes Schouten, entre d’altres. Tampoc no hi faltaran la nedadora de Hong Kong Shiobhan Haughey i el japonès Ippei Watanabe, els vencedors del trofeu Ciutat de Barcelona de l’any passat. Entre avui i demà s’aplegaran a la piscina Pere Serrat del CN Sant Andreu 589 nedadors de 53 països.
També entraran en competició els principals referents catalans, com ara Mireia Belmonte (200 m estils, 400 m lliure, 200 m lliure i 400 m estils), Jèssica Vall (100 i 200 m braça), Àfrica Zamorano (200 m esquena i 200 m lliure), Emma Carrasco (200 m esquena, 200 m estils, 400 m estils, 200 m braça i 200 m lliure), Paula Juste (50, 200 i 100 papallona, i 200 m lliure) o Adrián Santos (100 i 50 m esquena). Les úniques absències destacables són les dels nedadors que s’entrenen als Estats Units com Mario Mollá i Carles Coll.
En l’acte de presentació d’ahir, el president del CN Sant Andreu, Àngel Bernet, es va saltar el guió i va lamentar que el trofeu no fos “classificatori per als Jocs per als nedadors catalans i espanyols”, com sí que ho serà per a altres participants estrangers. En tot cas, Bernet va manifestar l’“orgull” d’organitzar des de fa més de 30 anys la cita més esperada de la natació catalana. També van intervenir en l’acte el president de la Federació Catalana de Natació, Ramon Bosch, que va destacar la participació d’uns 146 nedadors d’una vintena de clubs catalans, i el regidor d’Esports de Barcelona, David Escudé.
Els amfitrions
En l’àmbit esportiu, l’entrenador del CN Sant Andreu, Jordi Jou, va explicar quina és la situació dels nedadors que s’entrenen a les seves ordres: “El Ciutat de Barcelona forma part del procés per buscar el millor estat de forma a Palma. Hem fet una estada de quatre setmanes en alçada a Andorra i alguns ja van competir en la primera etapa del circuit Mare Nostrum, a Canet de Rosselló. El fet que l’Àfrica Zamorano, l’Adrián Santos o la Jèssica Vall puguin competir al costat de nedadors de màxim nivell internacional sempre és un al·licient i una motivació.” A Canet, dues de les nedadores destacades van ser Jèssica Vall, primera en 200 m braça (2:25.92), i Àfrica Zamorano, tercera en 200 m esquena, amb mínima per als Jocs inclosa (2:10.24). Una mínima que haurà de ratificar en l’Open d’Espanya a Palma, del 18 al 22 de juny a la piscina de Son Hugo. “Això em dona confiança per afrontar els trials i oferir la meva millor versió; la competició de Barcelona suposarà un passet més cap al nostre objectiu”, va confessar. Al seu torn, Jèssica Vall, de 35 anys, admet que ara es troba en el millor estat de forma d’aquest cicle olímpic. “Quan van acabar els Jocs de Tòquio no em pensava que el 2024 em trobaria en aquesta situació. Veure que des del 2022 he anat millorant i progressant em fa estar en un bon moment de confiança i d’ambició. Realment les mínimes en braça són complicades, però a Palma estaré en condicions de lluitar”, va remarcar Vall, olímpica a Rio i Tòquio, i que també ho vol ser a París.