Ciclisme

Romain Bardet, primer líder del Tour

Romain Bardet és el guanyador de la primera etapa del 111è Tour, de 206 quilòmetres entre Florència i Rimini i 7 ports, 3 de 2a i 4 de 3a, amb més de 3.600 metres de desnivell positiu acumulat. Un recorregut exigent i endurit encara més per la calor. El francès i el seu company Frank Van den Broek aguantaven al davant els últims quilòmetres després que el veterà corredor enllacés amb la fuga a mitja etapa i pogués sumar el seu quart triomf al Tour, que corre per últim cop i del qual n’és el primer líder.

Un forn

Matej Mohoric (Bahrain), Valentin Madouas (Groupama), Ion Izagirre (Cofidis), Clément Champoussin (Arkéa), Frank Van den Broek (dsm), Sandy Dujardin i Matteo Vercher (TotalEnergies) formaven l’escapada del dia, en el quilòmetre 17 i després de successius intents després dels quals Jonas Vingegaard es despenjava per canviar de bici. Jens Voigt apuntava en la seva primera intervenció des de la moto a la retransmissió d’Eurosport que la temperatura era de 38 graus i, la calor, provocaria estralls en el pilot.

Mala peça al teler

Valico Tre Faggi (2a), el primer port del dia, tenia en Mark Cavendish el protagonista pel seu vòmit baixant, després de passar-les magres per arribar a dalt. El manx, contra les cordes a les primeres de canvi del Tour en què vol desfer l’empat a rècord de victòries amb Eddy Merckx (34), rebia l’escalf de quasi tot l’Astana i aconseguia mantenir-se a una diferència prudencial. Jonas Abrahamsen (Uno-X) i Ryan Gibbons (Lidl) havien aconseguit entrar en la fuga abans de coronar –Izaguirre era el primer– i el noruec s’enduia els punts en el segon –Cime des Forche (3a)–. El basc li guanyava el torcebraç en el següent –Carnaio (3a)– mentre Fabio Jakobsen s’afegia al vagó de cua del qual Michele Gazzoli (Astana), acabaria baixant per ser el primer en abandonar en el seu debut al Tour i poc abans d’arribar al seu lloc de naixement.

Barbotto (2a) impulsava Abrahamsen a la classificació de la muntanya, amb Izaguirre ja despenjat de la fuga i només Madouas i Van den Broek disputant-li els punts mentre els Visma primer baixant l’anterior port i els UAE mitjançant Marc Soler provocaven estralls al pilot i reduïen la diferència sobre la fuga: 2:20 a 67 km quan neutralitzaven el basc del Cofidis.

El primer

San Leo (2a) permetia Madouas agafar uns metres respecte Abrahamsen, mentre com Romain Bardet havia saltat del grup en solitari i amb l’ajuda de Van den Broek agafava un minut sobre el pilot. Els quatre afrontaven Montemaggio (3a) amb un minut i mig de marge quan qui saltava era Ben Healy (EF) i, a dalt, l’irlandès ja estava a un minut dels dos corredors del dsm, que encapçalaven la cursa en solitari i Abrahamsen, el primer en despenjar-se abans que Madouas, ja s’havia assegurat el ser el primer noruec en dur el mallot de la muntanya.

Tots contra dos

San Marino (3a) era per a Van den Broek i Bardet amb els EF estirant del grup a 1:39 amb Neilson Powless i Alberto Bettiol i Healy donant-los un cop de ma. L’entrada del Lidl-Trek feia que l’avantatge quedés en 1 minut a 12 km quan a Cavendish li treien més de mitja hora. 20 segons a 3 km i 10 serien suficients quan a 300 metres el grup es disposava a esprintar mentre Bardet podia alçar als braços gràcies a Van den Broek. Wout Van Aert (Visma) a 5 segons era el més ràpid del grup i Tadej Pogacar (UAE) entrava quart.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)