Ciclisme

Pels camins del Tour 2024

Etapa 10. Orléans - Saint-Amand-Montrond

Després d’un dia de repòs i amb gust encara a la boca del resultat de la segona volta de les eleccions franceses i de les andouillettes de Chez Félix a Troyes, saltem de cop i volta a Orléans, terra de les andouilles de Jargeau, compostes per tripes i carn de porc, així com de vegades ceba, escalunya o julivert. L’andouille Jargeau es cuina amb un brou d’espècies i herbes, i un cop estofada o rostida a la brasa, es pot gaudir amb llenties, mongetes o fins i tot puré de patates, tot acompanyat, per exemple, d’una copa de vi blanc de la Vall del Loira. Cada segon dissabte de març té lloc a Jargeau –a 18 km d’Orléans– el concurs internacional de la millor andouille organitzat per la famosa confraria dels Chevaliers du goûte-andouille. El poble també acull la fira de l’andouille el segon diumenge de juny.

Orléans, “severa i seriosa” és una ciutat a la riba del Loira, un riu “fluid i sovint fangós”, que deia Péguy. La figura de Joana d’Arc és inseparable de la seva història, ja que va tenir un paper decisiu el 8 de maig de 1429 en alliberar-la del setge dels anglesos durant la Guerra dels Cent Anys. La seva presència omnipresent s’alça amb orgull a la Place du Martroi, a la catedral de Sainte-Croix o davant de l’antic ajuntament. Cada any, la ciutat li ret homenatge durant els festivals joanins, inclosos des del 2018 a l’inventari del patrimoni cultural immaterial de França.

Els ciclistes sortiran de la ciutat en direcció sud, cap a Olivet, pedalant entre els paisatges de la vall del Loiret, inscrita a la llista del patrimoni mundial de la UNESCO, tot seguit arribaran a Ardon, amb castells de tota mena i Jouy-le-Potier, Ligny-le-Ribault, La Marolle-en-Sologne i Neung-sur-Beuvron, on hi ha, entre altres, el château de Villemorant que va ser propietat de Jean-Bédel Bokassa.

Seguiran cap a Romorantin-Lanthenay, capital de la Sologne i després passaran per Villefranche-sur-Cher, on qui vulgui es podrà aturar un moment a comprar un Selles, el formatge de la regió, que té un sabor dolç i d’avellanes, amb una pasta untuosa. No fa falta treure la crosta, ja que li dona el sabor particular i es pot menjar mentre se segueix pedalant. Al Carrefour asseguren que aquest deliciós formatge de cabra AOP Selles-sur-Cher, elaborat amb llet crua a la vall del Cher, empolvorat amb una subtil barreja de sal i carbó vegetal en pols, ofereix una textura i un sabor suau, i només val 35 euros el quilo.

En un pensament els ciclistes ja seran a Langon i a Châtres, tots dos “sur-Cher” i a Thénioux on hi ha un monument en memòria dels que travessaven la línia de demarcació entre la França ocupada i la de Vichy. Està representat per una barca que surt del Cher aixecada cap al cel i envoltada de filferro de pues.

Tot seguit arribarem a Vierzon, sí, el Vierzon de la cançó de Jacques Brel: «T’as voulu voir Vierzon, et on a vu Vierzon». Un Beffroi, un pont, tres châteaux, un museu i unes Halles inscrites a l’Inventari Suplementari de Monuments Històrics, construïdes a principis del segle XX pel constructor metàl·lic Ernest Pantz. I si «T’as plus aimé Vierzon, on a quitté Vierzon».

Després la cursa segueix cap a Méreau, Lury-sur-Arnon, Reuilly, Diou i Sainte-Lizaigne, tot això abans d’arribar a Issoudun: Château de Frapesle, església de Saint-Cyr, basílica de Notre-Dame du Sacré-Cœur i una torre blanca anomenada Porta del Rellotge. Però els ciclistes continuaran cap a Ségy, Mareuil i Châteauneuf-sur-Cher, i d’allà cap a Chavannes, Bruere-Allischamps i ja seran a Sain-Amand-Montrond, la meta: 9.500 habitants. Maurice Papon va ser dotze anys alcalde de la població, va ser també secretari de la prefectura de la Gironda durant l’ocupació i després prefecte de la policia de París i diputat, fins que es va veure atrapat en el seu passat el 1981, arran d’un article a Le Canard enchaîné publicat entre les dues voltes de les eleccions presidencials, quan aleshores era ministre del pressupost al govern de Barre. Disset anys de batalles legals van culminar amb la condemna i empresonament el 1998 per la seva col·laboració en la deportació de jueus francesos primer cap al camp de Drancy i després cap a Auschwitz.

Però a Saint-Amand, malgrat tot, podreu degustar el Sanciaux (una crep gruixuda farcida de poma), Poirat (pastís de pera de baies), vins Châteaumeillant i Venesmes, i paté de Berrichon.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.