Ciclisme

Pels camins del Tour 2024

Etapa 12. Aurillac - Villeneuve-sur-Lot

Auri­llac fou l’antiga Aure­li­a­cum, la vil·la d’Aureli. Situ­ada a prop de la con­fluència del Cère i el Jor­danne, Auri­llac és una bona porta d’entrada per explo­rar les mun­ta­nyes del Can­tal a través de la ruta de la cresta i la vall del Jor­danne. A l’oest de la ciu­tat s’estén la conca d’Auri­llac, aquest sec­tor acull una vasta zona humida. Per Auri­llac passa una de les vies secundàries del camí de Sant Jaume, la Via Arverna. Con­necta Cler­mont-Fer­rand amb Cahors, via Roca­ma­dour. A Cahors, el pelegrí troba la ruta que ve de Puy-en-Velay.

Avui els ciclis­tes roda­ran cap a l’est, bai­xant len­ta­ment del Massís Cen­tral, cap a la pla­nura d’Aquitània. Pas­sa­ran en un pri­mer moment per Saint-Mamet-la-Sal­ve­tat, Sous­cey­rac-en-Quercy i Saint-Cére, per després con­ti­nuar cap a Saint-Jean-Les­pi­nasse i Roca­ma­dour.

Als anys vui­tanta es va fer famosa una cançó de Gerard Blanc­hard que por­tava per títol “Rock Ama­dour”: «Mon amour est parti avec le loup dans les grot­tes de Rock-Ama­dour». Roca­ma­dour per a una majo­ria de fran­ce­sos sem­pre ha estat el que Sant Miquel del Fai és pels cata­lans, una des­ti­nació de pele­gri­natge i de turisme de cap de set­mana. Un lloc de visita obli­gada amb els nens i la sogra, del qual es torna amb unes foto­gra­fies a la càmera, un adhe­siu pel cotxe i un imant per la nevera. Recordo que de petit les cosi­nes de la meva mare, que eren fran­ce­se­tes, ens van por­tar unes postals de Roca­ma­dour amb una mena de 3D de l’època que a mi em va dei­xar fas­ci­nat. És evi­dent que el lloc es mereix alguna cosa més que tot això, i l’helicòpter del Tour us ho demos­trarà. Mal­grat que «El meu amor va mar­xar amb el llop a les coves de Rock-Ama­dour, estic espe­rant el seu retorn, estic espe­rant el seu retou-ou-ou-ou-ou-our».

I el Tour con­ti­nuarà enda­vant, cap a Saint-Pro­jet i Gour­don, on pot­ser els cor­re­dors podran entre­veure les tor­res del château de Pech­ri­gal que va ser pro­pi­e­tat del can­tant Léo Ferré. L’any 1998 es va ven­dre a un nord-ame­ricà, John Manc­hec, que el va res­tau­rar i el va trans­for­mar en un hotel de luxe.

Després els ciclis­tes pas­sa­ran per Sal­viac, Montcléra i Fraissy­net-le-Gelat, on el 21 de maig de 1944, la 2a Divisió SS Das Reich –que duria a terme també els assas­si­nats de Tulle i Ora­dour-sur-Glane– va arri­bar al poble a la recerca de sos­pi­to­sos d’aco­llir un gran grup de la resistència. Tres dones van ser pen­ja­des, una altra assas­si­nada a trets i onze homes afu­se­llats. Altres batu­des i epi­so­dis sag­nants van tenir lloc a Laca­pe­lle-Biron, Dévillac, Vergt-de-Biron, Salles, Fumel, Mon­s­em­pron-Libos i Mon­tag­nac-sur-Lède, el mateix dia. Un monu­ment a la glòria de les vícti­mes de la “Bar­ba­rie Alle­magne” es va eri­gir a la plaça del poble el 19 de maig de 1946. Poste­ri­or­ment, es va cor­re­gir la ins­cripció per “Bar­ba­rie Nazi”.

A Fumel, per on pas­sa­ran tot seguit els ciclis­tes, tenen per fill il·lus­tre a l’arqui­tecte Jean Nou­vel, l’autor del pro­jecte de la torre Agbar de Bar­ce­lona, entre molts altres. Després de Fumel només que­darà pas­sar per Mon­flan­quin i La Sau­ve­tat-sur-Lèdem per arri­bar a meta a Ville­neuve-sur-Lot, terra de pru­nes i de vinyes.

Una bas­tida és el nom que ser­veix per ano­me­nar més dos-cents cin­quanta pobles o viles fun­dats de bell nou (vila­no­ves) a l’oest d’Occitània, entre l’any 1229 i l’any 1373. Tenen unes carac­terísti­ques urbanísti­ques i arqui­tectòniques pròpies. Ville­neuve és una bas­tida de manual, dibui­xada a cor­dill a la riba del Lot amb una plaça por­ti­cada, rode­jada de cases cons­truïdes amb maons i fusta, on ara encara hi ha mer­cat els dime­cres i els dis­sab­tes. A la vora del riu hi ha les Halles, els habi­tants de Ville­neuve i els turis­tes de pas vénen a com­prar frui­tes, ver­du­res, for­mat­ges i embo­tits de gran qua­li­tat. La fleca “Ten­dan­ces et Tra­di­ti­ons” des­taca amb una baguette espe­cial, la “carismàtica” amb mai­zena, chia, car­bassa i lla­vors de gira-sol. I l’espe­ci­a­li­tat local, el bes­cuit de vai­ni­lla i gerds. L’espai cobert també acull un bar-res­tau­rant, “La Table du Marché”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.