Ciclisme

Biniam Girmay suma el tercer triomf al Tour

La dotzena etapa del Tour, d’Aurillac a Villeneuve-sur-Lot, amb 203,6 km i 2,200 m de desnivell acumulat amb els tres ports de 4a categoria –l’últim a 68,1 km de meta– però un perfil relativament serrat; corona Biniam Girmay (Intermarché) com el dominador de les arribades massives, amb el seu tercer triomf. Wout van Aert (Visma) i Arnaud Démare (Arkéa) eren segon i tercer i Primoz Roglic (Red Bull) cedia més de 2 minuts per la caiguda a poc més de 12 km.

Michael Morkov (Astana) ja no prenia la sortida per Covid-19 i el pilot es quedava amb 166 unitats després de la retirada de Fabio Jakobsen (dsm), si fa no fa quan Tadej Pogacar (UAE) se n’anava al terra i Jonas Abrahamsen (Uno-X), Anthony Turgis (TotalEnergies), Quentin Pacher i Valentin Madouas (Groupama) consolidaven el tercer intent de fuga del dia.

Peu a terra

El portador del mallot de la muntanya, segon de la classificació darrera el líder de la general, sumava els punts a al cim d’Altoire. Pello Bilbao (Bahrain), que l’any passat en la seva quarta presència al Tour guanyava l’etapa amb final a Issoire, posava fi al calvari que l’obligava a fer la goma amb el pilot durant dues hores tot i estar malalt des del cap de setmana.

Acumulats

L’aproximació a l’esprint intermedi, el cinquè del qual –i primer del pilot– seria Girmay per assegurar-se el verd un dia més passés el que passés a meta; ensorrava la diferència de la fuga, que mai seria superior als 2 minut si mig. Turgis, el primer a l’esprint, també era el primer en despenjar-se en el tercer port i la ofensiva dels Movistar acabaria amb Madouas com a últim supervivent de la fuga del dia, en la què aniria del quilòmetre 19 al 162. Du 497 km acumulats en escapades en aquest Tour. Només el supera Abrahamsen (761) i Quentin Pacher, designat el més combatiu de la jornada, tanca el podi amb 454.

L’ensurt

La caiguda a 12,2 km d’Alexey Lutsenko (Astana) tenia entre els perjudicats Primoz Roglic (Red Bull). Jarrad Drizners i Maxim Van Gils (Lotto) n’eren els més malparats. L’eslovè cedeix llocs en la general i és sisè a 4:42 de Tadej Pogacar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)