Més esport

Catalunya, som una delegació de 98 atletes

49 dones i 49 homes conformen el bloc català a París 2024

És la tercera representació més alta de sempre rere Barcelona i Tòquio i suposa un 25% de la delegació espanyola

Un 25% dels atletes de la delegació del Comitè Olímpic Espanyol són catalans, una xifra que apuntala la tendència històrica. Del total de 382 atletes que presenta el COE –190 homes i 192 dones–, 98 són catalans i reforcen la idea de potència del nostre esport. El rècord absolut van ser els 112 esportistes competint a casa a Barcelona 1992. Els catalans segueixen la tendència mundial i estatal, amb una paritat clavada: 49 dones i 49 homes. A més, hi ha quatre reserves, Clara Badia i Laia Vidosa en hoquei herba i Adrià Figueras i Petar Cikusa en handbol.

La notorietat dels esportistes del país en el marc de la delegació estatal no ve de nou i s’ha anat manifestant al llarg de la història. A París 1900, en els segons Jocs de l’era moderna, dels sis atletes de la delegació espanyola, cinc eren catalans. En el precedent anterior, a Tòquio 2020, la delegació espanyola estava integrada per 328 atletes, un centenar dels quals eren catalans, amb 49 homes i 51 dones.

El cas Rudy Fernández

Catalunya té molt de pes en els esports col·lectius, tot i que en el bàsquet masculí, certament, ha perdut un alt grau de representativitat amb la sortida de l’escena dels Gasol, Navarro, etc. Rudy Fernández (Palma, 1985), nascut a les Illes Balears però format des de ben petit a Badalona, és l’únic català en la convocatòria de Sergio Scariolo. Contràriament, aquest rotatiu no inclou en la llista d’esportistes catalans la jugadora de tennis de taula Maria Xiao. Malgrat que va néixer a Calella, es va criar a Madeira.

Sigui com vulgui, Rudy afrontarà els seus sisens Jocs amb un gran emoció perquè es retira a París després d’una carrera en què va despuntar en la Penya, va tastar l’aventura de l’NBA i va triomfar plenament al Madrid. El bicampió mundial i tetracampió europeu de seleccions serà el primer jugador de bàsquet masculí amb sis Jocs a les esquenes. Atresora dues plates –Pequín 2008, en la final de les finals, i Londres 2012– i un bronze a Rio de Janeiro 2016.

En el bàsquet femení, hi ha tres jugadores del país: Queralt Casas, Andrea Vilaró i Mariona Ortiz. Sílvia Domínguez es va lesionar i Aina Ayuso, que va accedir a la preparació en el lloc de Domínguez, va ser descartada en el darrer moment.

En alguns esports, la proporció de catalans és escandalosa. Onze de les convocades per Miki Oca per seguir acumulant metalls en el waterpolo són catalanes. La selecció femenina encadena més d’una dècada dalt dels podis internacionals. Es va penjar la plata a Tòquio 2020 –derrota contra la bèstia negra dels Estats Units per 14-5–, va acabar cinquena a Rio i també va assaborir la plata a Londres 2012, caient també davant dels Estats Units. Seran els quarts Jocs de Maica Garcia, Laura Ester i Anni Espar. L’altre esport col·lectiu en què Catalunya juga un paper absolutament preponderat és l’hoquei herba masculí, amb 10 integrants d’una llista de 16 jugadors.

Amb aspiracions de pujar al podi, l’equip de futbol ha apostat per les grans figures catalanes Aitana Bonmatí i Alèxia Putellas, en un bloc en què també hi seran Ona Batlle, Laia Codina i Laia Aleixandri.

Craviotto i Heredia

Amb 39 anys, el piragüista lleidatà Saúl Craviotto afrontarà els seus quarts Jocs consecutius a la recerca de la seva cinquena medalla. Atresora dos ors, dues plates i un bronze. També cal parar atenció en el debut de Laura Heredia, l’antítesi de Craviotto, que es convertirà en la primera catalana que participarà en l’enrevessada modalitat de pentatló modern seguint el camí del seu germà, olímpic a Tòquio en una disciplina que combina l’esgrima, la natació, l’equitació i el laser run –tir amb pistola amb quatre voltes de 800 metres i la cursa a peu. També hi serà Anna Godoy (triatló) –repetidora de Tòquio–, Alba Petisco (gimnàstica) –que ja va estar també en la cita asiàtica– i les debutants Mireia Benito (ciclisme), Mar Molné (tir) i Elia Canales (tir amb arc), més exemples de dones que lluitaran per plasmar el treball que han fet durant la preparació i que reflecteixen la lluita per la paritat de l’esport català.

Mechaal dobla

Pel que fa a un dels esports reis, l’atletisme, Catalunya hi tindrà sis dones, amb els tercers Jocs de la banyolina Esther Guerrero (1.500 m), i cinc homes, amb el palamosí Adel Mechaal fent doblet en els 1.500 m –va ser cinquè a Tòquio 2020– i els 5.000. Afronta la seva tercera cita olímpica. En la natació –cinc dones i tres homes–, el cas més singular és possiblement el de Jèssica Vall, que competirà en els 200 braça dels seus tercers Jocs gràcies a una invitació de World Aquatics. S’havia quedat a dues centèsimes de la mínima A.

Jordi Xammar es va penjar, al costat del gallec Nico Rodríguez, el bronze en la classe 470 a Tòquio i havia estat dotzè a Rio. Ara competirà en el 470 mixt amb la també catalana Nora Brugman. El maig passat van ser proclamats campions del món a s’Arenal (Mallorca) i arriben a la cita amb grans aspiracions de guanyar una medalla.

LA DADA

100
catalans
van competir a Tòquio 2020 en els darrers Jocs Olímpics, amb 49 homes i 51 dones

LONGEVITAT

Rudy serà el primer jugador de bàsquet masculí present en sis Jocs Olímpics
Jocs Catalans (Espanya)
1992 Barcelona 112 (397)
1996 Atlanta 76 (270)
2000 Sydney 88 (295)
2004 Atenes 77 (295)
2008 Pequín 94 (286)
2012 Londres 86 (281)
2016 Rio de Janeiro 98 (309)
2020 Tòquio 100 (328)
2024 París 98 (382)

DEBUT HISTÒRIC

Laura Heredia esdevé la primera catalana que competirà en el pentatló modern

NÚMERO DE JOCS

Són els quarts de Saúl Craviotto i de Maica Garcia, Laura Ester i Anni Espar

POSSIBILITATS

El waterpolo, amb 11 catalanes, aspira a tot i el futbol confia en Aitana i Alèxia
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)