L’hora de Marchand
Natació. El nedador que va rellevar Phelps en la taula de rècords de 400 m estils és la gran esperança de l’esport francès i serà un dels referents a la Défense Arena de París
Fa un any, el 23 de juliol del 2023, el rugit de Léon Marchand (2002) es va sentir per tot el recinte del Marine Messe, en el mundial de Fukuoka, i per extensió a tot l’univers aquàtic. El tauró de Tolosa acabava de batre el llegendari rècord dels 400 m estils de Michael Phelps (4:03.84) amb uns estratosfèrics 4:02.50. “Això només acaba de començar”, va etzibar aleshores el prodigi de 22 anys poc després que el mateix Phelps el coronés com a nou monarca de l’especialitat. Marchand, que com el seu antecessor en l’especialitat també s’entrena a la Universitat d’Arizona a les ordres de Bob Bowman, ja tenia entre cella i cella els Jocs Olímpics de París i per això, com tants altres, va renunciar aquest any al mundial de Doha. L’astre francès va marxar de Fukuoka amb dos títols més, el de 200 m estils i el de 200 m papallona, un triple botí mundial que vol ampliar ara a la Défense Arena de París amb un pòquer olímpic, ja que ha afegit al seu programa els 200 m braça gràcies a uns canvis en els horaris de la competició.
La gran esperança blanca de la natació francesa és el gran favorit en les dues proves d’estils (400 m diumenge 28 i 200, divendres 2 d’agost), mentre que en els 200 m papallona i els 200 m braça tindrà competència de primeríssim nivell amb l’hongarès Kristof Milak i el xinès Qin Haiyang, respectivament. Al potencial dels rivals, s’hi afegirà que les dues finals es disputen el dimecres 31, amb menys de dues hores de marge (a les 20.36 h la papallona i a les 22.15 h la braça).
Llegendària Ledecky
Si Marchand és pràcticament un nouvingut en l’univers olímpic –va ser sisè en els 400 m estils de Tòquio amb només 19 anys–, la nord-americana Katie Ledecky, col·leccionista de títols i rècords mundials, ja és als 27 tota una llegenda. Des que va aparèixer en escena a Londres 2012, amb la victòria en els 800 m amb tan sols 15 anys, la fondista d’ascendència txeca ha bastit un palmarès espectacular que abasta ja deu medalles olímpiques, set de les quals d’or. En 800 i 1.500 m sembla intocable, però en 400 m tindrà ben segur el seu repte més exigent amb l’australiana Ariarne Titmus, que ja la va superar en les finals dels Jocs de Tòquio i del mundial de Fukuoka, com a gran rival. En aquesta final, que es disputa avui mateix, també hi voldran dir la seva la neozelandesa Erika Fairweather i jove canadenca Summer McIntosh, especialista en estils. Però els Jocs, òbviament, aplegaran tota una constel·lació d’estrelles amb nedadors ja consagrats com el nord-americà Caeleb Dressel (50 m lliure i 100 m papallona) i el britànic Adam Peaty (braça), i d’altres que aspiren a la seva primera corona olímpica com el jove prodigi romanès David Popovici (100 i 200 m lliure).
Mario Mollá i el repte del relleu 4x100 m lliures
Dels vuit nedadors catalans convocats per als Jocs, el primer a entrar en acció serà avui mateix el barceloní Mario Mollá (CN Terrassa), que amb els seus companys del relleu, el mallorquí Sergio de Celis (CN Sabadell), l’extremeny César Castro (CN Terrassa) i l’aragonès Luis Domínguez, va obtenir el vuitè lloc en el mundial de Fukuoka de l’any passat. La següent a aparèixer al centre aquàtic serà la lleidatana Emma Carrasco (Sant Andreu), dilluns en els 400 m estils.
Notícies relacionades
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Divendres,22 novembre 2024