Esports de muntanya

Esports

Mor Izaskun Zubizarreta, la millor esquiadora basca d’esquí de muntanya

Va competir al costat de Mireia Miró, Emma Roca, Tina Bes, Naila Jornet i Gemma Arró

La coneguda esquiadora de muntanya, alpinista i corredora Izaskun Zubizarreta (Oiartzun, Guipúscoa, 1970) va morir ahir als 53 anys a causa d’una malaltia, segons ha informat el diari Berria. És considerada la millor esquiadora que ha tingut el País Basc i tenia una gran vinculació amb les grans esquiadores i corredores catalanes de muntanya. Alguns dels principals èxits del seu ampli palmarès els va assolir al costat de Gemma Arró, Naila Jornet, Tina Bes, Mireia Miró, Emma Roca i Marta Riba, entre d’altres.

El 2011, per exemple, va disputar la clàssica Pierra Menta al costat de Riba. La parella va assolir el sisè lloc final. El mateix anya havia estat setena en la cursa per equips del mundial al costat de la gironina Tina Bes. En el seu palmarès individual figura dos títols de campiona d’Espanya individual. El primer el va aconseguir a la Molina en la modalitat de cursa vertical.

No va descobrir la competició a l’alta muntanya fins als 35 anys. Després s’hi va quedar enganxada. Abans havia provat l’aventura de l’alpinisme. El 2003 va ascendir al pic Lenin a les muntanyes del Pamir (7.165 m) i l’any següent el G8 al Karakorum (Pakistan).

El 2006, any en què va fer el seu debut internacional, va ser vuitena en el mundial de Cuneo (Itàlia). El 2007, amb els seus amics Fermin Illarregi i Carlos Imirizaldu Karolo, va completar per primer cop la Mezzalama. El segon va morir el 2013 en un accident a la serra d’Aralar mentre feia escalada, un fet que va marcar la vida de Zubizarreta. “He trobat a faltar Karolo gairebé cada dia aquests tres anys”. admetre l’esquiadora en una entrevista a Berria. Un altre dels seus companys a la muntanya, Antoni Areizaga, l’home que el va introduir en l’esquí de muntanya, va morir també el 2013 en un accident de trànsit.

El 2008 va tastar per primer cop el podi en diferents proves de la copa del món i el 2009 es va quedar a tocar el podi en l’europeu al costat de Mireia Miró.

Com a corredora també va ser una referent al seu país, sobretot gràcies a la victòria en al cinquena edició de la Zegama-Aizkorri i en moltes altres proves populars. Un dels seus últims triomfs el va assolir a la Camille Extreme (2020).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)