Atletisme

Tamirat Tola triomfa en la marató de París amb un nou rècord olímpic (2h06:26)

El vilafranquí Ibrahim Chakir ocupa el 34è lloc (2h11:44) per davant d’una llegenda de la distància, Kenenisa Bekele, mentre que el defensor del títol, Eliud Kipchoge, s’ha retirat

L’etíop Tamirat Tola s’ha imposat en el duríssim circuit de la marató dels Jocs de París, un autèntic trencacames, amb un nou rècord olímpic (2h06:26) i ha pres el relleu al llegendari kenyà Eliud Kipchoge, que en cap moment ha estat en disposició de lluitar per la seva tercera corona consecutiva de la distància i ha acabat optant per la retirada al voltant del quilòmetre 31. Tola, que havia entrat en l’equip etíop a última hora per cobrir la baixa de Sisay Lema, ha rebaixat en 6 segons el rècord del malaguanyat kenyà Samuel Wanjiru (2h06:32) en els Jocs de Pequín 2008. El nou campió ha precedit el belga Bashir Abdi (2h06:47) i el kenyà Benson Kipruto (2h07:00), que s’han jugat les places d’honor en els tres últims quilòmetres.

Chakir, de menys a més

Competint de menys a més i dosificant molt bé les seves forces, el vilafranquí Ibrahim Chakir s’ha classificat en 34è lloc (2h11:44) per davant de tota una llegenda de la distància, l’etíop Kenenisa Bekele (39è amb 2h12:24), en el seu últim ball olímpic. “Les sensacions han estat bastant bones. He arribat amb molta força. Llàstima que després de la pujada tant forta he començat a patir rampes en els quàdriceps, els isquios, i en els bessons, i he hagut d’anar en compte fins que no m’he recuperat. No em volia quedar tirat. He fet la segona part de la marató més ràpida que la primera [1h06:07 i 1h05:37] i això significa que he corregut bastant bé i de manera intel·ligent”, ha comentat el vigent campió d’Espanya de la distància, que ha comptat amb el suport d’una quarantena de vilafranquins durant el recorregut. Chakir no ha pogut reprimir les llàgrimes d’emoció i ha confessat que havia passat unes setmanes molt dures perquè just abans de la mitja marató de l’europeu de Roma va tenir un accident i va haver de fer part de la preparació amb una fissura a les costelles.

El primer moviment important de la prova l’ha fet l’italià Eyob Faniel, que poc després de passar pel quilòmetre 10 s’ha escapat en solitari. L’aventura ha durat més o menys 10 quilòmetres i abans d’arribat l’equador ja s’ha vist superat per l’etíop Tamirat Tola, que ha creuat els 21,097 km en 1h04:51. En aquest punt, Kipchoge, posant-se la mà al maluc esquerre, ja havia perdut pistonada i transitava molt endarrerit, lluny del cap de la cursa. Encara faltava l’autèntic mur de la prova. Com si es tractés d’un especialista de muntanya, Tola ha estat el més fort a l’hora d’escalar el tram més exigent del circuit, entre el km 28 i 29 amb una pendent de 13,5% de desnivell que ha causat estralls entre els corredors. Superada aquesta paret, el corredor etíop ha passat el quilòmetre 30 en 1h31:12, amb 11 segons de marge sobre el britànic Emile Cairess i 15 sobre el seu compatriota Deresa Geleta. A partir d’aquí, el circuit ha entrat en una fase amb baixades molt pronunciades, un autèntic tobogan, però Tola ha persistit i ha posat la directa rumb a la victòria final.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)