Tola, de suplent a campió
Atletisme. Repescat a última hora per la baixa de Sisay Lema, el fondista etíop triomfa en la marató de París amb un nou rècord olímpic (2h06:26) en un circuit que és un autèntic trencacames
L’arribada a l’esplanada del palau dels Invàlids, un imponent complex arquitectònic del segle XVII construït com a residència reial per a soldats i militars francesos retirats i discapacitats, va recuperar ahir tot el sentit després d’un circuit de marató olímpic duríssim, un autèntic tobogan trencacames que va convertir la prova en una cursa de pura supervivència. L’etíop Tamirat Tola, guanyador de la marató de Nova York el 2023, no només es va adaptar millor que ningú a aquestes circumstàncies sinó que a més ho va fer, sorprenentment, establint un nou rècord olímpic (2h06:26). Va rebaixar en sis segons la plusmarca del malaguanyat Samuel Wanjiru (2h06:32) a Pequín 2008.
Kipchoge es retira
Tola, que havia entrat en l’equip etíop a última hora per cobrir la baixa de Sisay Lema, va prendre el relleu del llegendari kenyà Eliud Kipchoge. L’exrecordista mundial de 39 anys aspirava a una tercera corona consecutiva, però en cap cas va estar en disposició de lluitar per la victòria i va optar per la retirada en el quilòmetre 31. El nou campió va precedir el belga Bashir Abdi (2h06:47) i el kenyà Benson Kipruto (2h07:00), que es van jugar les places d’honor en els tres últims quilòmetres.
El primer moviment important de la prova el va fer l’italià Eyob Faniel, que poc després de passar pel quilòmetre 10 es va escapar en solitari. L’aventura va durar més o menys 10 quilòmetres i abans d’arribar a l’equador ja es va veure superat per Tola, que va creuar els 21,097 km en 1h04:51. En aquest punt, Kipchoge, posant-se la mà al maluc esquerre, ja havia perdut pistonada i transitava molt endarrerit, lluny del cap de la cursa. Encara faltava l’autèntic mur de la prova. Com si es tractés d’un especialista de muntanya, Tola va ser el més fort a l’hora d’escalar el tram més exigent del circuit, entre el km 28 i 29 amb un pendent de 13,5% de desnivell que va causar estralls entre els corredors. Superada aquesta paret, el corredor etíop va passar el quilòmetre 30 en 1h31:12, amb 11 segons de marge sobre el britànic Emile Cairess i 15 respecte al seu compatriota Deresa Geleta. A partir d’aquí, el circuit va entrar en una fase amb baixades molt pronunciades, un autèntic tobogan, però Tola va persistir i va posar la directa rumb a la victòria final.
Ibrahim Chakir progressa fins al 34è lloc (2h11:44)
Competint de menys a més i dosificant molt bé les seves forces, el vilafranquí Ibrahim Chakir es va classificar en 34è lloc (2h11:44) al davant de tota una llegenda de la distància, l’etíop Kenenisa Bekele (39è amb 2h12:24), en el seu últim ball olímpic. “Les sensacions han estat bastant bones. He arribat amb molta força. Llàstima que després de la pujada tant forta he començat a patir rampes als quàdriceps, als ísquios, i als bessons, i he hagut d’anar amb compte fins que no m’he recuperat. No em volia quedar tirat. He fet la segona part de la marató més ràpid que la primera [1h06:07 i 1h05:37] i això significa que he corregut bastant bé i de manera intel·ligent”, va comentar el vigent campió d’Espanya de la distància, que va comptar amb el suport d’una quarantena de vilafranquins durant el recorregut.
Chakir no va poder reprimir les llàgrimes d’emoció i va confessar que havia passat unes setmanes molt dures perquè just abans de la mitja marató de l’europeu de Roma va tenir un accident i va haver de fer part de la preparació amb una fissura a les costelles. Avui serà el torn de la marató femenina (8 h) amb la participació de la corredora de Sant Joan de Vilatorrada Txell Soler.
Notícies relacionades
Enllaços relacionats
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Divendres,22 novembre 2024