Waterpolo

Un or per a la història

Waterpolo. Onze catalanes formen part d’una brillant selecció espanyola femenina que puja al capdamunt del podi olímpic al superar la potent Austràlia en una extraordinària final

Austràlia 9 Espanya 11

AUSTRÀLIA:Palm, Armit, Halligan, Green, A, Andrews (1), Arancini i Kearns –equip inicial–; Gofers, C. Andrews, Hearn (2), Williams (5), Jackovich (1) i Longman (p.s.).ESPANYA:Terré, Espar (2), Pérez, Crespí, Ruiz (1), Forca i Garcia (3) –equip inicial–; Piralkova, Ortiz (4), Peña, Camus, Leitón (1) i Ester (p.s.).PARCIALS:2-2, 0-1, 3-4 i 4-4.ÀRBITRES:N. Debreceni (Hongria) i A. Franulovic (Croàcia).

Un or històric. Onze jugadores catalanes, dues jugadores madrilenyes, un seleccionador estatal madrileny i el seu equip tècnic van fer entrar la selecció espanyola femenina en la història amb un títol olímpic impressionant i molt desitjat. El combinat estatal es va situar per mèrits propis al capdamunt del podi a París 2024 després d’haver disputat dues finals olímpiques anteriorment, en què es va haver de conformar amb el segon lloc i la medalla de plata (Londres 2012 i Tòquio 2020). Amb aquesta medalla d’or olímpica Espanya completa el triplet d’or en els grans campionats, ja que té un títol mundial a Barcelona 2013) i tres europeus (Budapest 2014, Budapest 2020 i Split 2022).

Laura Ester, Martina Terré, Isabel Piralkova, Anni Espar, Bea Ortiz, Nona Pérez, Paula Crespí, Elena Ruiz, Judith Forca, Maica Garcia i Paula Leitón van ser les representants catalanes de l’equip i van estar molt ben acompanyes per Pili Peña i Paula Camus, i dirigides de manera magistral pel seleccionador estatal Miki Oca. Totes les jugadores van estar a un alt nivell, però en la final van destacar especialment Bea Ortiz amb quatre gols, Maica Garcia amb tres, i la portera Martina Terré, que va fer quinze aturades.

Molta lluita

La final es va iniciar amb molta intensitat i molta lluita. Austràlia es va avançar al transformar un penal en la segona jugada d’atac, però Paula Leitón va empatar tot seguit i Elena Ruiz va situar l’1-2 en el marcador amb un penal. Les australianes van disposar de bones ocasions de gol, però la portera Martina Terré va iniciar el seu recital de bones aturades. A només dos segons del final del primer quart Austràlia va empatar (2-2). El segon període va estar dominat per les defenses i les porteres, i només un gol de Maica Garcia a poc més d’un minut del descans va situar el 2-3 a la meitat de la final.

Bea Ortiz va aparèixer en la vessant anotadora en el tercer quart, va anotar tres gols seguits i va consolidar l’avantatge, arribant als tres gols de marge (3-6). Alice Williams va marcar el seu tercer gol, va reduir el marge i després d’un gol de penal d’Anni Espar, les australianes van anotar el 5-7 amb què es va entrar en els darrers vuit minuts de la final. Austràlia es va situar a un sol gol (6-7) en l’inici del darrer període, però dos gols seguits de Bea Ortiz i Maica Garcia va tornar a situar el marcador en els tres gols de marge a quatre minuts del final. La victòria final i el títol es van sentenciar en els darrers tres minuts amb un gol d’Anni Espar, una aturada de Martina Terré, la quinzena, i un gol de Maica Garcia a 1:49 del final que va representar el 7-11. Espanya va saber jugar els últims minuts esgotant el temps en els seus atacs i els dos gols d’Austràlia no van ser suficients.

ELS VESTIDORS

Estic en xoc. No em puc creure que hagi passat, que per fi siguem campiones olímpiques
Maica Garcia
JUGADORA DE LA SELECCIÓ ESPANYOLA
Ho hem aconseguit. La tercera havia de ser la bona i la tenim, la tenim
Paula Leitón
JUGADORA DE LA SELECCIÓ ESPANYOLA

LA DADA

15
Aturades
va fer la portera Martina Terré i no va encaixar cap gol en el segon període

DUES PLATES

L’equip estatal havia arribat a la final dos cops i havia perdut, a Londres 2012 i a Tòquio 2020
Final
Austràlia - Espanya 9 - 11
Tercer i quart llocs
Estats Units - Països Baixos 10 - 11
Cinquè i sisè llocs
Hongria - Itàlia 15 - 12 penals
Setè i vuitè llocs
Grècia - Canadà 19 - 10
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)