El mal ja estava fet

Waterpolo. La selecció espanyola masculina tanca els Jocs en el sisè lloc en perdre un partit amb ben poca tensió contra Grècia, en un torneig que ratifica l’era triomfal olímpica de Sèrbia

Grècia 15 Espanya 13

GRÈCIA:Tzortzatos, Genidounias (3), Skoumpakis (1), Fountoulis (2), Papanastasiou (3), Argyropoulos (1) i Nikolaidis –equip inicial–, Kalogeropoulos (1), Gkillas (1), Papanikolau i Kakaris (3).ESPANYA:Unai Aguirre, Munarriz (1), Granados (1), Marc Larumbe (2), Martín Famera, Tahull (1) i Perrone (2) –equip inicial–, Sanahuja (3), De Toro, Cabanas, Unai Biel, Bustos (3) i Edu Lorrio.PARCIALS:2-2, 6-4, 4-1 i 3-6.ÀRBITRES:Frank Ohme (alemany) i Raffaele Colombo (italià)

El waterpolo programa partits per definir fins al vuitè lloc, entre equips frustrats per haver superat la fase de grups però no haver arribat a la lluita per les medalles. S’hi trobaven Espanya –amb set catalans en la plantilla– i Grècia, que van jugar a primera hora de l’última jornada l’aperitiu de la lluita per la medalla de bronze i, després, la d’or. Una consolació que costa d’afrontar i que no té res a veure amb el grau de tensió amb què es disputen els partits amb grans reptes en joc. Com a Londres i a Atenes, l’equip espanyol tancava la participació a París en el sisè lloc, en el probable comiat de Felipe Perrone. Els grecs hi van posar un punt més de tensió i inspiració i van agafar un marge de cinc gols, abans d’una reacció dels espanyols en l’últim quart que hi va posar una mica d’emoció.

El partit no tenia res a veure amb els de classificació o de la lluita per les medalles. Es va trigar gairebé quatre minuts a veure el primer gol, d’Álvaro Granados, en un primer quart equilibrat (2-2). En el segon, amb els uns i els altres més alliberats i amb poca exigència defensiva, hi va haver fins a 10 gols (6-4), alguns de bonics com una vaselina de Genidounias. Els grecs van accelerar amb un parcial de 4-0, tallat per Bernat Sanahuja, i van arribar a l’últim descans amb la feina encarrilada (12-7). No la van voler deixar perdre, perquè quan Espanya es va situar a tres gols en l’equador de l’últim quart (13-10), el tècnic Theodoros Vlachos va demanar temps mort per escridassar els seus jugadors. Encara no estava tot dit. Larumbe, amb dos gols seguits, va situar el 14-13, i l’equip de David Martín va arribar a tenir un atac per empatar, tot i que els àrbitres van recular per validar amb el videoarbitratge el 15-13 previ de Grècia, que acabava de resoldre el partit.

X.M.

Tot i que va perdre tres partits de la fase de grups, la selecció sèrbia va completar l’acceleració en els Jocs i, després d’eliminar Grècia en els quarts i els Estats Units en les semifinals, va guanyar la final balcànica (13-11) contra Croàcia, botxí de la selecció espanyola en els quarts. És la tercera medalla d’or consecutiva per a la selecció sèrbia, que va manar des del primer quart (5-2). La medalla de bronze és per als Estats Units, que va superar Hongria (11-8).