Ciclisme

Triomf d’Adam Yates en una jornada de les que fan afició

L’anglès de l’UAE, en la fuga inicial, s’exhibeix amb els últims 58,5 km en solitari

Adam Yates (UAE) s’endú la novena etapa de la Vuelta, entre Motril a Granada, amb 178 quilòmetres i 4.500 metres de desnivell positiu acumulat amb els ports de El Purche (1a) i Hazallanas, aquest darrer amb doble ascensió, amb una exhibició de les que es recordaran durant molts anys perquè a més de l’anglès, en la fuga des de l’inici, com David Gaudu (Groupama), comprimeix els primers llocs de la general amb el francès i també amb Richard Carapaz (EF), segon a meta i que aconseguia saltar del pilot en l’inici del primer port.

Multitud

El portuguès Joao Almeida (UAE ), que aquest dissabte començava tercer a la general i cedia 4:53 a Cazorla, no prenia la sortida per Covid-19 i amb Wout van Aert (Visma) com el primer candidat a formar la fuga, Marc Soler (UAE) i Pablo Castrillo (Kern) hi enllaçaven de seguida. S’hi afegien Jonas Gregaard (Lotto), Stefan Küng (Groupama), Torstein Traeen (Bahrain) i Jesús Herrada (Cofidis) i, al quilòmetre 15, ja eren 24 corredors amb Jay Vine i Adam Yates –l’altre aspirant a la general de l’equip, 27è a 9:27– també de la formació dels Emirats, que era una de les que en tenia corredors juntament amb el Cofidis –Rubén Fernández i Jonathan Lastra. Pau Miquel (Kern) també havia entrat en un grup el millor classificat dels quals era David Gaudu (Groupama), 16è a 6:30.

Max Poole i Gijs Leemreize (DSM) saltaven del pilot i aconseguien engreixar l’escapada, de 26 i amb 3:20 al quilòmetre 26, 4:33 al 33 i amb 38,7 quilòmetres recorreguts en la primera hora; la mateixa diferència amb la què es començava a pujar el primer a port –8,9 km al 7,6% i rampes del 17 al final– a 90 km i després d’haver arribar als 5 i mig de marge.

Soler enduria el ritme a l’inici de la pujada i la fuga es reduïa en un tres i no res fins a la desena d’unitats. Al darrera, Richard Carapaz (EF) saltava del pilot en solitari quan el marge eren 4:06 amb el vilanoví a 6,4 per coronar. L’equatorià arribava a dalt al cap de 2:33 –5 el pilot– i amb l’ajuda del seu company, l’irlandès Darren Rafferty, reduïa el marge perquè quan els del davant afrontessin la primera pujada a Hazallanas –7,1 km al 9,5%– a manca de 61 km el guanyador de la classificació de la muntanya del darrer Tour estigués a menys de 2 minuts.

D’un en un

Jay Vine, Adam Yates i David Gaudu eren els tres supervivents de la multitud inicial i l’anglès afrontava els últims 4,5 quilòmetres del primer pas pel segon port del dia en solitari, quan al pilot amb prou feines quedaven 20 corredors i Carapaz estava a un minut i mig. El corredor de l’EF agafava Gaudu i Vine un cop coronat Hazallanas per primer cop a 1:43, amb el que quedava de pilot a 5:30 de Yates.

El guanyador de la Volta a Catalunya el 2021 afrontava els últims 35 quilòmetres amb dos minuts i mig respecte els perseguidors i més de 6 respecte el grup del mallot vermell. El francès i l’equatorià es quedaven sols a l’inici de la última pujada perseguint l’anglès de l’UAE, Carapaz es desempallegava de Gaudu i quan el grup del líder començava a pujar a 6:45 i amb els Red Bull tensant la corda fins que Primoz Roglic s’obria i Enric Mas ho aprofitava per anar-se’n endavant. O’Connor es quedava a roda de l’eslovè i amb Gall (Decathlon) estirant el grup on entrarien Landa (T-REX) i Rodríguez (Ineos), el desavantatge amb Yates s’acostava als 6 minuts.

Les diferències

Yates treia 1:38 a Carapaz havent coronat per segon cop el segon port del dia, a 22,7 km i bonificació per als tres primers. Gaudu quedava a 3:42, Mas –estava a punt de caure baixant en un revolt a l’esquerra i la roda del davant descontrolada– a 4:37i la resta de candidats a la general a 5:38. L’anglès, que fins ara només tenia la victòria en l’etapa 1 del Tour amb final a Bilbao l’any passat en una gran, entrava exhaust, Carapaz era segon a 1:39 i amb Mas acompanyat de la resta de candidats a la general el grup del líder entrava a 3:45 amb O’Connor agafant els 4 segons de bonificació que quedaven.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)