Més esport

Debutants i campions a París

La representació catalana tindrà una combinació d’esportistes novells, medallistes i fins i tot sis que han guanyat un títol paralímpic

Hi haurà 26 esportistes en competició i tres guies

La representació catalana de la delegació espanyola als Jocs Paralímpics de París 2024 aspira a fer un bon paper, aconseguir places de diploma olímpics, algunes medalles, i per què no, també algun títol olímpic. Entre els 29 esportistes, 26 en competició i tres com a esportistes de suport, hi ha una bona combinació de debutants, i d’altres que ja saben el que és pujar a un podi paralímpic, fins i tot al graó més alt i emportar-se la medalla d’or. Sis dels catalans que han viatjat a París ja han estat campions paralímpics, i un per partida doble.

La delegació espanyola està formada per 150 esportistes, 139 amb discapacitat i 11 de suport, ja sigui com a guies en l’atletisme o el triatló, o de timoner en el rem. Espanya competirà en 16 esports i en nou hi haurà representació catalana. Dels 26 esportistes catalans, 11 debutaran en uns Jocs Paralímpics i els altres 15 ja tenen experiència. Un total d’11 han pujat al podi i s’han emportat una medalla, i sis d’ells han estat campions paralímpics. El nedador Miquel Luque ha pujat a l’esglaó més alt del podi en dues ocasions, a Sydney 2000 i Atenes 2004, en la mateixa prova dels 50 m braça, i suma un total de set medalles. La més guardonada és la també nedadora Sarai Gascón, amb vuit medalles en les darreres quatre cites paralímpiques, però no ha aconseguit mai la d’or, tot i que s’hi ha quedat a prop i en té sis de plata. També han estat campions paralímpics l’atleta Elena Congost en la marató de Rio 2016, el ciclista Sergio Garrote en la contrarellotge de Tòquio 2020, la nedadora Núria Marquès en els 400 m lliure de Rio 2016, l’atleta Yassine Ouhdadi en els 5.000 m de Tòquio 2020 i el nedador Òscar Salguero en els 100 m braça de Rio 2016.

Miquel Luque i Jordi Morales són els dos esportistes de la delegació catalana amb més presència en els Jocs Paralímpics. Tots dos arribaran a la setena participació a París 2024. Tant el nedador Miquel Luque com el jugador de tennis de taula Jordi Morales es van estrenar a Sydney 2000 i no han faltat a cap cita des de llavors. La nedadora Sarai Gascón i l’atleta Elena Congost disputaran els seus cinquens Jocs Paralímpics. Sarai Gascón va debutar a Pequín 2008 i fins ara, mentre que Elena Congost ja va participar a Atenes 2004 i en quatre cites consecutives fins a Rio 2016. Va deixar els entrenaments durant un temps i va ser mare, i s’ha tornat a classificar per a París 2024.

Entre els participants catalans també hi ha molta varietat pel que fa a l’edat, des de la més veterana, que és l’atleta Carmen Paredes amb 61 anys, fins a la més jove, que és la nedadora Berta Garcia, de només 18. Els tres esportistes de suport són Mia Carol, que farà de guia a Elena Congost; Lorenzo Sánchez, que guiarà la seva dona, Carmen Paredes, i Sara Pérez, que ajudarà la triatleta gallega Susana Rodríguez.

Inauguració

La cerimònia d’inauguració dels Jocs Paralímpics es farà avui (20 h) i l’epicentre serà la plaça de la Concòrdia i els Camps Elisis, per on desfilaran les delegacions dels participants.

EL TOTAL

29
esportistes
catalans –26 en competició i tres que faran de guies– seran presents a París 2024.

PER PRIMER COP

11
atletes
disputaran per primera vegada uns Jocs i debutaran en la gran cita paralímpica

MEDALLES D’OR

6
campions
paralímpics en altres edicions seran presents en la representació catalana.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)