Més esport

Tradició i creixement

La cinquena edició

Els Jocs nòmades

Astana és la capital on enguany se celebren els Jocs Olímpics nòmades, hi participen 89 països

L’intercanvi de cultures i l’apropament dels jocs a països sense tradició nòmada és un dels objectius

Dos equips de dotze genets amb els seus cavalls esperen el senyal de l’àrbitre per ser els primers d’agafar la simulació d’un cos d’ovella del mig de la pista de terra. La meta és portar l’objecte de més de 30 quilos a l’altre costat del camp, dins la zona que delimita la porteria. El kokpar és un dels esports més reconeguts del Kazakhstan, i té altres variants que també es practiquen a les repúbliques de l’Àsia central.

L’herència nòmada és present als països de la zona, i per això des del 2014 s’organitzen els Jocs Olímpics nòmades a la regió. Aquesta setmana se celebra la cinquena edició a Astana, la capital del Kazakhstan. La participació ha anat en augment, explica Madina Urazmbetova, portaveu de l’organització: “La primera edició comptava amb 14 països i ara són 89. Hi ha equips dels cinc continents.” Espanya hi participa amb 24 atletes.

El Kazakhstan era un país nòmada, on els ciutadans es desplaçaven carregant les iurtes per les estepes. “Actualment ja no hi ha nòmades. La nostra voluntat és fer renéixer jocs i tradicions dels nostres ancestres i portar-los a un nivell més alt”, explica la Madina. Durant la Unió Soviètica el nomadisme es va acabar, amb campanyes d’assentament que van provocar la mort de més de dos milions de persones. La reivindicació d’una cultura nòmada és present en els Jocs: iurtes amb exposicions de vestits tradicionals, menjar típic o música local són exemples del que es pot trobar a la zona cultural de l’esdeveniment.

Els cavalls són un dels grans protagonistes de la setmana. A més del kokpar, es disputen moltes més competicions a galop. El tir amb arc a cavall és un dels esports amb més participants d’arreu. La Mumina Daminova va ser la impulsora de l’esport a l’Uzbekistan, un país on la tradició nòmada va acabar al segle XV: “Vam ser dues noies les que vam recuperar l’esport fa dos anys. Jo muntava a cavall i la meva companya feia tir amb arc. Vam haver de buscar un entrenador de fora perquè al país no en trobàvem. Ara estem treballant per federar-nos”, explica.

En altres països la federació ja existeix, com en el cas de França, que es va endur la medalla d’or i de bronze del primer dia de competició: “És positiu que l’herència de les tribus nòmades s’expandeixi i es difongui. A l’Aliança Internacional de Tir amb Arc a Cavall som més de 60 països, i molts no són d’herència nòmada”, detalla Alan Le Gall, president de l’associació.

L’equip nacional kazakh també va quedar entre els cinc primers. La representació internacional de l’equip ha escalat de pressa: “De moment hi ha cinc països al món on hi ha professionals de l’esport, i un és el nostre. Els atletes kazakhs tenen moltes facilitats en aquest tipus d’esports per les arrels culturals”, explica Yeldos Badashev, coordinador d’entrenadors.

Diverses disciplines de lluita, tir amb arc, jocs tradicionals, strongman versió nòmada i caça amb aus són alguns dels altres esports presents en l’esdeveniment. “En total hi ha onze esports nacionals i deu d’altres nacions amb tradició nòmada, com l’oware, un joc d’estratègia africà”, conclouen des de l’organització.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)