Patinatge

El regnat de la resiliència

Patinatge. El Club Patinatge Artístic Olot celebra l’or aconseguit en els World Skate Games, però reclama a la Generalitat que les patinadores siguin considerades esportistes d’alt nivell

El Club de Patinatge Artístic (CPA) Olot va aconseguir el cap de setmana una fita estratosfèrica en els World Skate Games disputats a Rímini (Itàlia): el quinzè títol mundial en categoria de grup xou. Per a totes les integrants de l’equip va ser un dia especial, però per a Ignasi Ciurana, Magalí Feu, Irene Comelles, Jordina Vidal, Irina Marès, Carla Seoane, Júlia Lluch, Àngela Solà, Delfina Boglic, Aina Planiol, Anna Noguer i Nora Font ho va ser encara més perquè posaven fi a una etapa. “Ha estat molt emotiu, sobretot per aquestes dotze patinadores que ho deixen. Quan fa tants anys que entrenes amb les teves companyes, doncs costa molt posar-hi el punt final, i en aquest mundial hi havia l’afegit de tota aquesta part emocional, però ha estat un campionat molt bonic.” Ho exposa Ester Fàbrega, l’entrenadora de l’equip. El comiat d’aquestes atletes implicarà un canvi generacional en el club que ha convertit Olot en l’epicentre del patinatge català i mundial.

Guanyar és difícil, però mantenir-se encara ho és més. Per a Fàbrega la clau de l’èxit rau en l’aposta del club i el compromís de les atletes. “Fa 20 anys que treballem amb en Ricard (Planiol), que té molta creativitat i sempre innova amb les coreografies. Crec que hem aconseguit crear una metodologia pròpia i comptem amb una gran aposta de gent de la casa.” La tècnica hi afegeix que les patinadores sovint fan malabars per compaginar els estudis amb els entrenaments: “Les tenim totes molt escampades. Olot és molt lluny i això fa que durant la setmana els proposem un entrenament personalitzat i els caps de setmana ens concentrem. Divendres fem un entrenament al vespre, dissabte fem matí i tarda i diumenge al matí i a la tarda el que podem. I després fem intensius quan hi ha pont, per Nadal, per Setmana Santa... És un esport molt sacrificat i renuncien a moltes coses per patinar.”

Fàbrega, que fa més de dues dècades que és al peu del canó, reflexiona que al llarg dels anys el reconeixement al club ha crescut, tot i que “encara queda molta pedra per picar”: “Ara quan ens troben en un avió algun cop ens reconeixen, abans no sabien ni qui érem. Entrenem i treballem com si fóssim professionals, però encara ens falta el reconeixement.”

Una demanda clara

El president del CPA Olot, Josep Sagués, es mostra eufòric per la fita aconseguida: “Aquest quinzè títol de campiones del món, més que per la importància que té, ha estat per la manera com l’hem aconseguit. La majoria de les patinadores de l’equip han après a patinar en el club, a Olot, i ho han fet passant per totes les categories i això ho valorem molt i n’estem molt orgullosos. És l’ADN del club.”

Tot i això, el directiu reclama a la Generalitat que faci una aposta clara per a les atletes perquè aquestes puguin aspirar a ser esportistes d’alt nivell, un fet que, segons Sagués, facilitaria la conciliació entre la pràctica esportiva i els estudis. “Tenir la condició d’atletes d’alt nivell ens permetria igualar-nos a Galícia, que en aquest mundial ha tingut dos participants i els dos tindran la condició d’esportistes d’alt nivell gallec. Això els permetrà conciliar esport i formació universitària sense que sigui un impediment. I amb això tenim un greuge comparatiu respecte als altres que no s’aguanta per enlloc.” Sagués hi afegeix que aquest seria el primer pas per tal que les patinadores fossin considerades esportistes d’alt rendiment en un futur.

LES FRASES

La majoria de les patinadores de l’equip han après a patinar en el nostre club i això ens omple d’orgull
Tenir la consideració d’atletes d’alt nivell ens permetria conciliar esport i educació
Josep Sagués
president del cpa olot
Crec que hem aconseguit crear una metodologia pròpia i comptem amb una gran aposta de gent de la casa
Entrenem i treballem com si fóssim professionals, però encara ens falta el reconeixement
Ester Fàbrega
Entrenadora del cpa olot

Un club amb quatre dècades d’història

El Club Patinatge Artístic Olot va néixer com a secció del club hoquei del municipi, que es va constituir l’any 1983. La temporada 1985/86 una seixantena de patinadores van fer la primera prova pilot. La gran acceptació que va tenir aquest esport va fer que la junta incorporés el patinatge artístic al club. Amb els anys les dues seccions es van separar i el 26 de febrer de 1993 es va fundar oficialment el Club Patinatge Artístic Olot. Des d’aleshores hi ha hagut la presidència de Monsita Casadellà, Miquel Casas, Ricard Planiol, Joan Fàbrega i Josep Sagués. Aquest darrer ocupa la presidència des del 2015. El 2013 el CPA va rebre la insígnia d’or de la FREP.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)