Handbol

Connexions paternofilials

Handbol. Talant Duixebàev ja fa molts anys que entrena el seus fills al Kielce, una coincidència cada cop més habitual en clubs de primera línia europea

Les nissagues en el món de l’handbol són a l’ordre del dia. La llista de joves jugadors amb cognoms il·lustres és cada cop més extensa i en els últims temps tampoc no és estranya la coincidència de tècnics que entrenin els seus fills en equips de primera fila europea. En l’àmbit internacional, un dels casos més coneguts és el de Talant Duixebàev, que en el Kielce polonès té a les seves ordres els seus dos fills, els internacionals amb Espanya Alex (1992) i Daniel (1997). El Kielce dels Duixebàev, amb la baixa d’Alex per lesió, rebrà demà (20.45 h) el Barça de Carlos Ortega, que aquest inici de curs ha hagut de tornar a recórrer als jugadors del filial per cobrir les lesions del primer equip. Entre els elegits destaca el paper de Manuel Ortega (Santander, 2005), fill del tècnic andalús, que ha guanyat protagonisme en l’extrem esquerre a conseqüència de les molèsties del suec Hampus Wanne a l’espatlla.

Talant ja fa una pila d’anys que entrena al Kielceels seus dos fills, que s’han fet un nom en el circuit internacional i fa algunes temporades deia: “Estic molt orgullós i feliç de tenir els meus dos fills aquí. Alex és actualment un dels millors jugadors del món i no és aquí per ser el meu fill. La situació de Daniel és una mica diferent perquè encara és molt jove i té molt a aprendre, però treballa fort i ho pot aconseguir tot.” Els seus fills també reconeixien l’empremta de Talant a l’equip: “És estricte, dur i exigent, però sap com motivar els jugadors i fer-los sentir especials. Té molt clar el que vol i sap transmetre el caràcter guanyador a l’equip.”

L’estrena de Manuel Ortega

Carlos Ortega també es va referir al debut del seu fill en el partit de la Champions contra el Kolstad, el passat 11 de setembre als micròfons de Ràdio Marca la setmana passada. “És un orgull l’estrena de Manuel, però no deixa de ser un fet anecdòtic. Estic molt content per ell, però ho afronto com una situació natural. Pel fet de ser el meu fill, potser li exigeixo més que a la resta. A més, ser el fill de l’entrenador no és fàcil tampoc per a ell. Però quan en Hampus [Wanne] torni a l’equip després de la lesió, tot tornarà a la normalitat.”

Manuel Ortega va començar a jugar handbol a l’escola, a Hongria, en l’etapa que el seu pare era l’entrenador del Veszprém (2012-2015). I a partir d’aquí va continuar seguint la carrera del seu progenitor: el Kolding danès (2016-17), el Hannover alemany (2017-21) i el filial del Barça. Amb les cessions de Martí Soler (Logronyo) i Ian Barrufet (Melsungen), l’Ortega fill s’ha convertit en la primera alternativa del planter en l’extrem esquerre quan Hampus Wanne o Aitor Ariño tenen problemes físics. “Penso que és la millor opció que tenim a la base, un jugador que no es complica i que està fent una bona feina. que gaudeixi el que jugui i que ho faci el millor possible quan estigui amb el primer equip, com va fer la temporada passada.” Carlos Ortega va fer debutar el seu fill per primera vegada en el torneig de Doboj, a Bòsnia, l’agost de 2023. En el curs actual, Manuel Ortega ha disposat de minuts en els dos partits de la Champions, en què ja ha anotat tres gols, i en els dos de la lliga Asobal, amb sis. Després del seu primer gol en la competició europea a la pista del Kolstad, les càmeres de televisió van deixar constància del somriure orgullós del seu pare.

De Rivera a Pascual

Manuel Ortega, de 19 anys, és molt jove i s’haurà de veure la seva evolució i si continua vinculat als equips del seu pare en una història que ja té precedents al Barça, amb el llegendari Valero Rivera i Valero Rivera Folch, i Xavi Pascual i Àlex Pascual. Després d’una tornada efímera al Barça (2016-18), Rivera júnior (1985), ara ja amb 39 anys, s’ha convertit en tota una institució al Nantes, on és el capità i un dels principals referents. Àlex Pascual (2000) es va consolidar al primer equip blaugrana el curs 2020/21 després de les lesions de Casper Mortensen i Aitor Ariño, i ara afronta la seva quarta temporada en el Dinamo de Bucarest, les tres primeres a les ordres de Pasqui –aquest curs entrena el Veszprém– i l’actual sota el guiatge del vallesà David Davis.

L’Sporting dels Costa

Més enllà de l’òrbita blaugrana, una altra història amb lligams paternofilials i el fil conductor de la banqueta a la pista es produeix a l’Sporting de Portugal, actual líder del grup A de la Champions, amb Ricardo Costa marcant les directrius dels talentosos primeres línies Martim i Francisco Costa.

LA DADA

Amb Wanne lesionat, Manuel Ortega ha disposat de minuts tant a la Champions com a la lliga Asobal
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)