Benjamí Pons
PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE PATINATGE
“Res no justifica la moció”
“Es va moure arran de la fiscalització de factures irregulars presentades pel comitè d’artístic que no s’ajustaven als criteris de la junta”
“És una deslleialtat i no preveiem que prosperi. Seria un desastre absolut”
Tenim més llicències que mai en la història. Estem en una posició social i institucional immillorable
Benjamí Pons (Maçanet de la Selva, 1961), el president de la Federació Catalana de Patinatge des del gener del 2022, afrontarà dissabte una moció de censura promoguda per més de cent clubs de patinatge artístic. Perquè prosperi, necessitaran dos terços dels vots de l’assemblea. Pons considera que la moció és sectària i un error i revela que la fiscalització de les despeses “irregulars” del comitè d’artístic és el motiu real de la “deslleialtat” i la revolta.
Quin és el sentiment arran de la moció de censura? Se sent molest, emprenyat, traït, ara que ja ho deu haver paït?
No, encara ho estem paint. El sentiment que tinc és que es produeix una deslleialtat, perquè es vehicula d’amagat dels mateixos membres de la junta. Hi ha dues maneres de presentar la moció. Una és aconseguint una majoria de la junta directiva i convocant una assemblea. Aquesta no ha estat possible però s’estava preparant. Jo me n’assabento per membres de la directiva que han estat interpel·lats perquè hi donin suport, presento la dimissió a la junta i no s’accepta. Ningú hi vota a favor. Llavors, aviso que substituiré les responsabilitats del responsable de patinatge artístic, Eduard Casals, i vicepresident de la federació, perquè és el que movia la moció, i faig una remodelació de càrrecs.
Vostè critica també el moment.
No té sentit fer una moció a escassos dotze mesos de la convocatòria d’eleccions. Diuen que volen convocar eleccions immediatament i fent això paralitzes la federació, tant en el vessant social com en l’administratiu, fins i tot en l’esportiu. Això implica una actitud que no porta al diàleg. Ara les posicions estan molt polaritzades i hem de defugir que els clubs votin una cosa o l’altra només en funció de la modalitat de què són. S’han de votar projectes transversals.
Per què li fan una moció?
Hi ha hagut irregularitats davant les quals no ens hi podem girar d’esquena. Per exemple, factures presentades pel mateix comitè de patinatge artístic d’un valor elevadíssim que jo entenc que no poden ser assumides per la federació perquè són diners dels clubs i són diners públics. Fins i tot, dins de les factures, despeses que són personals, i algunes s’han fet tornar i rectificar. La federació tampoc ha de ser una agència de col·locació de parents i amics.
Podria concretar més?
El comitè d’artístic feia una jornada de final de curs d’anàlisi de la temporada anterior un cap de setmana en un hotel. Això podia arribar a costar uns 1.500 o 2.000 euros. Aquest any la factura va ser de prop de 7.000 euros. Jo entenia que això era inadmissible i no la va aprovar la junta directiva. També relacions de factures en prestacions de serveis del mateix comitè que no s’ajustaven als criteris de la junta. Això no devia agradar, però la fiscalització havia de ser-hi. I per això es va moure la moció de censura.
No estem parlant de models esportius, doncs?
Estem parlant de models organitzatius. Entenem que el model ha de professionalitzar-se i treballar de manera mixta amb el voluntariat, que és importantíssim. Tenim un pressupost de 4,5 milions d’euros, més de 30.000 llicències i 750.000 euros de subvenció que hem de justificar a la Generalitat. Les coses són serioses. Hi ha d’haver un control i això suposo que no va agradar.
Creu que el grup opositor pot aconseguir els dos terços dels vots en l’assemblea?
Tinc esperances que no els obtindran. Ells van plantejar la situació com un atac al patinatge artístic. Hi ha clubs de patinatge artístic que ho estan entenent i n’hi ha fins i tot que van signar la presentació de la moció que ara no la votaran i tinc l’esperança que l’esperit crític del patinatge s’imposi. També és cert que ells presenten una llista de vint persones, totes vinculades a una sola disciplina. Això no és defensable i només crea divisió, i ho hem d’evitar.
Si la moció no prosperés, vostè es tornaria a presentar?
Tenim un projecte importantíssim i tenim un equip impressionant d’artístic. Hem contractat un expatinador i primera espasa com és Pere Marsinyach. També comptem amb membres del comitè que s’han desvinculat de la moció. Aquest cap de setmana hem fet un campionat de Catalunya de patinatge a Sant Vicenç de Montalt que s’ha pogut fer malgrat les dificultats.
Vostè denunciava dificultats informàtiques provocades pels promotors de la moció.
Hem d’aconseguir que tot el que és necessari pel que fa a programes, contrasenyes, etcètera, no estigui només en mans de persones que per defensar una posició puguin fer servir això per paralitzar la federació. Els professionals de la federació i els voluntaris hi han de tenir accés perquè la competició no en surti afectada com ha passat ara. Després d’això encara estic més convençut que s’havia de fer el que vaig fer.
Si la moció prosperés, es tornaria a presentar?
No ho preveiem. Seria un desastre absolut. El que s’ha de fer ara és recosir tot això i fer plantejaments comuns. I aquí sí que hi serem, perquè nosaltres tenim un projecte de futur per deu anys. Estem en una posició institucional, com social i de llicències, immillorable. És l’any que n’hem tingut més de la història. Res no justifica la moció.
Què cal fer en deu anys?
Pel que fa a l’artístic, tenim claríssim que com que som els que tenim el coneixement, com s’ha demostrat en el mundial, hem de recuperar l’essència de la catalana, tenir presència internacional i ser-ne actors. Tenim l’obligació d’enviar els nostres millors coreògrafs i tècnics per fer créixer l’artístic arreu del món com ja es va fer amb l’hoquei sobre patins. També tenim un projecte important de modernització de la federació. El nostre objectiu bàsic ha de ser créixer en llicències i superar les 50.000. Tenim un esport olímpic, l’skate, que ens ha de dur a una dinàmica diferent de la dels esports clàssics, quant a espectacle, patrocinis, que ens ha d’ajudar aplicant-ho als esports clàssics o que ens ha de servir en la lluita perquè altres disciplines siguin olímpiques. Nosaltres hi tenim molt a dir, encara que la gent pensi que no és competència de la catalana. Malgrat que algú no ho vulgui, se’ns té en compte en tots els fòrums internacionals. Si no fem un procés d’expansió, sempre som els mateixos i això no tira endavant.
La nova conselleria d’Esports servirà per impulsar les seleccions catalanes?
Primer de tot, cal dir que la nova conselleria ha estat molt ben rebuda per tothom. No ja només pel contingut formal, sinó per les persones. Berni Álvarez és una bona persona que ve del món de l’esport. A Tarragona ha demostrat la seva vàlua donant un gir a la gestió i ara el troben a faltar. A partir d’aquí, hi ha un pacte amb ERC que recull el desenvolupament de l’article 44 de la llei de l’esport i que preveu que es creï una oficina amb recursos de la Generalitat. Des de la UFEC, de la qual jo soc la comissió internacional, hi estem treballant. No es farà res que pugui trencar aquest esquema, més enllà que hi hagi altres opcions. Ara tenim una porta oberta consensuada entre partits i amb el món de l’esport. Tenim unes quantes federacions que tenen el desig i tampoc no forçarem. La llei diu que han de ser federacions arrelades i que la federació catalana hagi estat constituïda abans que l’espanyola, i això ho complim. En el cas de l’hoquei sobre patins seria molt bo que hi fossin perquè faria apujar el nivell amb una altra selecció de qualitat i això provocaria més competitivitat, sobretot en el femení, i facilitaria els patrocinis.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024