Més esport

Junts, ERC i PNB apressen el CSD per al reconeixement de les seleccions

Han preguntat al Senat al president del CSD quines accions s’estan fent

Els portaveus de Junts, ERC i PNB han apressat avui al Senat el president del Consell Superior d’Esports (CSD), José Manuel Rodríguez Uribes, per complir amb el reconeixement internacional de les seleccions autonòmiques que preveu la Llei de l’Esport. Durant el torn d’intervencions dels grups el senador d’ERC per Tarragona Jordi Gaseni ha dit que “és un tema molt important i avui en depenen governs”, alhora que ha recordat “l’acord d’investidura entre ERC i el PSC que recull el compromís de treballar pel reconeixement internacional de les seleccions catalanes”.

“Hi ha dos possibles escenaris: que compleixin l’acord i sinó que perdin el suport d’ERC”, ha dit després de lamentar que únicament algunes federacions catalanes organitzin alguns amistosos o partits per Nadal “com si es tractés d’una almoina”. “Provin imaginar que algú no deixés que la selecció espanyola pogués competir internacionalment, segurament seria un drama. Fins que es normalitzi aquesta situació amb les seleccions esportives catalanes tenen segrestades les il·lusions de centenars de milers de persones, d’aficionats que fins ara no han pogut experimentar quina sensació té el fet que el teu ídol esportiu aconsegueixi un èxit individual i col·lectiu en representació d’allò que sents”, ha sentenciat.

En el mateix sentit s’han expressat Dolores Etxano (PNB) i Francesc Ten (Junts), que han preguntat al secretari d’Estat per a l’Esport per les actuacions de l’organisme que presideix perquè aquest reconeixement es compleixi, tal i com preveu la nova Llei de l’Esport, aprovada el desembre del 2022, en incloure al text una esmena al respecte acordada pel grup Socialista i el PNB. “El CSD ha de reflectir voluntat política en aquest sentit” i “ser garant i impulsor de la plurinacionalitat”, han indicat Francesc Ten, que ha assegurat que “Catalunya com les altres nacions de l’estat té dret a competir internacionalment de manera oficial”. “No seria conciliador no considerar falta greu que un esportista no acudeixi a una convocatòria de la selecció espanyola?”, ha preguntat en veu alta.

La resposta del CSD

José Manuel Rodríguez Uribes ha parlat de la voluntat de l’Executiu de seguir amb el diàleg per avançar en el que diu la llei a l’article 48 per fer aquest reconeixement i “que es faci amb la màxima naturalitat possible”. “Però hem de ser conscients que hi ha unes regles internacionals, que els comitès internacionals, que reconeixen la idea d’una federació per estat i són realitats que no hem d’obviar si ens volem prendre seriosament això”, ha afirmat.

Segons la seva opinió, el reconeixement a la llei “és un avenç, com a riquesa cultural identitària” i ha assegurat als grups que hi tenen “un aliat perquè aflori tot el que tingui a veure amb la riquesa del nostre país i la diversitat de l’esport”. “Junts som molt forts, en futbol la selecció va molt bé i hi ha jugadors bascos i catalans extraordinaris. Les competicions són organitzacions privades moltes d’elles, tenen les seves regles, de vegades són com estats, i la regla d’una federació per estat està generalitzada en aquests àmbits” ha afegit.

El president del CSD ha recordat que fa uns dies va mantenir una conversa amb el conseller català d’Esports, Berni Álvarez, que la setmana que ve es trobarà amb la ministra, Pilar Alegría, i va abundar a “seguir pel camí del diàleg constructiu, lleial i amb mirada llarga”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)