Les comarques gironines consoliden l’aposta per les curses d’orientació amb el mundial del 2028
La sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona ha acollit aquest dilluns al matí la presentació del campionat del món absolut d’Orientació, que tindrà lloc a la ciutat de Girona i a altres punts de la demarcació entre el 26 i el 30 d’abril del 2028. Es tracta de la prova més important d’aquesta disciplina esportiva, cada vegada amb més adeptes i practicants arreu del territori.
L’acte ha comptat amb les intervencions del diputat d’Esports, Jordi Masquef; el regidor d’Esports i Joventut de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran; el president de la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya, Josep Maria Santiago, i el president de la Federació Espanyola d’Orientació, Francisco Gómez.
Un cop l’International Orienterring Federation (IOF) va nomenar oficialment la candidatura de Girona, a mitjans del mes d’agost passat, l’organització ja n’ha començat a dissenyar els preparatius. Es calcula que, entre professionals i aficionats que prendran part en les activitats paral·leles a la competició d’elit, vindran uns 2.000 esportistes de tot el món.
Aquesta prova s’afegeix al Campionat del Món de Veterans, per a majors de 35 anys, que està programat per l’agost de l’any que ve (2025) també a les comarques gironines, amb seus a Girona, Banyoles, Besalú, Pals, Torroella de Montgrí i l’Escala. «Creiem que són oportunitats òptimes per donar a conèixer aquesta disciplina arreu del territori i, alhora, per reforçar més la projecció internacional de la demarcació com una destinació idíl·lica per la pràctica esportiva», ha explicat el diputat d’Esports, Jordi Masquef.
En la mateixa línia s’ha expressat el regidor d’Esports i Joventut de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran: «Girona se situarà un altre cop com a epicentre del món de l’esport. Volem apostar per altres esports menys mediàtics, amb l’objectiu de diversificar l’oferta i promoure la pràctica de l’esport».
De moment, Girona és l’única seu anunciada del campionat. N’hi haurà dos més, que no es faran públiques fins pocs mesos abans de la prova per evitar que els corredors es puguin preparar amb antelació. El president de la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya, Josep Maria Santiago, ha destacat que “aquestes competicions poden contribuir a convertir-nos en un lloc de referència de l’orientació, per fer-hi estades i entrenaments, i a incrementar el nivell dels nostres esportistes”.
Des del 1966 fins al 2002, el mundial es feia bianualment, i era l’organització qui triava quines proves de bosc o urbanes s’incloïen en el programa. Del 2003 al 2021, va passar a fer-se anualment. Des de llavors, es van separar les competicions de bosc –es disputen en anys senars- i les urbanes –parells-. Les comarques gironines acolliran les proves urbanes el 2028, agafant el relleu de Gènova (Itàlia) el 2026 i d’Edimburg (Escòcia), on s’ha disputat aquest estiu passat.
El format de competició i la mascota Guilla
El Campionat del Món Absolut d’Orientació es retransmet en directe per televisió a una dotzena de països d’arreu del món, assolint molt bones audiències. Per exemple, aquest estiu es va arribar als dotze milions de connexions a través de la plataforma de streaming de l’IOF TV.
El president de la Federació Espanyola d’Orientació, Francisco Gómez, ha posat en valor el suport institucional i la iniciativa de la Federació Catalana per tenir la voluntat d’organitzar una prova «que són paraules majors» : «Som una federació petita, però amb un gran grup humà. Aquest campionat permetrà impulsar l’orientació catalana i espanyola».
La competició, que avui també ha presentat la seva mascota, Guilla, constarà de tres proves (Sprint, Knock-Out Sprint i els Relleus Mixtes), amb diferents fases classificatòries.
Sprint: La semifinal i la final són el mateix dia, matí i tarda. Curses individuals en què els millors temps sense error es classifiquen. Solen ser d’entre 12 i 15 minuts.
Knock Out Sprint: Curses individuals en què els participants surten de sis en sis amb el mateix mapa, controls i ordre. Els tres primers es classifiquen per la següent ronda, fins arribar a la final. Són curses més lentes al principi i que acaben amb un gran canvi de ritme a les darreres balises. Molt espectaculars i emocionats. Una durada inferior a 10 minuts cada ronda.
Relleus Mixtes: Competició per equips de quatre membres (dos nois i dues noies), que competeixen per països. Tots surten a la vegada i van passant-se els relleus conforme van acabant el recorregut individual. No tots tenen exactament el mateix traçat, fet que evita que es puguin seguir.
La Federació de Curses d’Orientació de Catalunya serà l’encarregada de l’organització de la competició, amb el suport i la implicació dels seus 27 clubs membres –entre els quals i amb un paper preponderant, els Aligots de Girona-, i de la Federació Espanyola. Hi donaran suport la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya.
Sobre les curses d’orientació
És una activitat esportiva individual, camp a través o en entorn urbà, contrarellotge i sense itinerari prefixat, on el participant ha de passar per uns controls assenyalats en un mapa en el menor temps possible i amb l’ajuda d’una brúixola.