Natació

Nissagues aquàtiques

Natació. Carles Coll i Emma Carrasco, fills dels internacionals Adolf Coll i Jordi Carrasco, són els dos grans referents de la natació catalana i estatal en el mundial de Budapest en piscina de 25 metres

Carles Coll (Tarragona, 2001), amb un repòquer de rècords estatals, i Emma Carrasco (Lleida, 2005), amb quatre títols, van sortir per la porta gran del campionat d’Espanya en piscina de 25 metres de Madrid i a partir d’avui seran els grans referents de la natació catalana en el mundial de Budapest. Olímpics a París, Carles i Emma segueixen el seu camí en un món, el de la natació, que han viscut des de ben petits, ja que els seus progenitors, Adolf Coll i Jordi Carrasco, ja van ser destacats nedadors internacionals entre el 1990 i el 2000.

Carles Coll va tancar el curs passat amb un regust amarg després de la desqualificació del relleu de 4x100 m estils en els Jocs de París. La posada en escena de la nova temporada, però, ha estat immillorable i després de revolucionar la M86 de Madrid arriba a Budapest amb un programa molt carregat i erigint-se en el gran referent de la natació estatal. El nedador del CN Sabadell figura amb la quarta marca d’inscripció en els 100 m estils, i amb la setena en els 200 m braça i els 200 m estils, la prova amb què avui obrirà el campionat. Més enllà dels relleus, que s’aniran anunciant durant el campionat, Coll competirà segur en les cinc primeres jornades del mundial: 200 m estils (avui), 100 m braça (demà), 100 m estils (dijous), 200 m braça (divendres) i 50 m braça (dissabte). Absent Léon Marchand, el suís Noe Ponti serà la gran referència en les dues proves curtes d’estils.

Emma Carrasco també s’estrenarà avui en els 200 m estils i, a expenses de la configuració dels relleus, participarà en el 100 m estils (dijous), els 200 m braça (divendres) i 400 m estils (dissabte). La nedadora del CN Sant Andreu afronta la primera cita internacional del curs després d’haver ocupat el dotzè lloc en els 400 m estils i el quinzè en els 200 m estils dels Jocs de París.

Mario Mollá, en papallona

El tercer català a la capital hongaresa és Mario Mollá (CN Terrassa), que no va participar en l’estatal de Madrid i va prosseguir els seus entrenaments als Estats Units. Mollá figura inscrit en els 50 m papallona (avui) i 100 m papallona (divendres). Altres nedadors de clubs catalans convocats per a la cita son el velocista mallorquí Sergio de Celis (CN Sabadell), que avui ja competirà en els 4x100 m lliure, a més del 50 i 100 m lliure i l’asturià Arbidel González (CN Barcelona), inscrit en els 200 m papallona. Tot i que s’havien guanyat la plaça per al mundial, Àfrica Zamorano i Hugo González no són a Budapest i prosseguiran els entrenaments amb vista als grans reptes del 2025.

Del mundial de Perth 1991 als Jocs de Sydney 2000

Tant Carles Coll com Emma Carrasco van flirtejar amb altres esports de ben petits, però al final i per decisió pròpia van acabar optant per la natació, seguint les passes dels seus pares. Adolf Coll (Reus, 1970) va ser un destacat velocista del Reus Ploms, especialista en 50 i 100 m lliure, tot i que també atresora títols catalans i estatals en papallona, esquena i estils. Internacional en europeus i els Jocs Mediterranis, el seu punt àlgid va ser el mundial de Perth 1991. Va competir en els 100 m lliure i en el relleu de 4x100 m estils va signar la setena posició (3:45.19) de la final formant quartet amb Martín López Zubero, Sergi López, que és l’actual entrenador del seu fill a la Universitat de Virignia Tech, i Josele Ballester. En la imatge, Adolf és el primer de la dreta, sense gorro. La mare de Carles Coll, Mireia Martí, també va ser nedadora, especialista en esquena i en proves de fons i estils. Jordi Carrasco (Manresa, 1975), destacat nedador d’esquena i estils, va defensar els colors del Montjuïc, el Barceloneta i el Sabadell. Va competir en tres europeus, en el mundial de 1998 i en els Jocs de Sydney 2000, en què va obtenir una meritòria tretzena posició en les semifinals de 200 m estils (2:02.90). Emma també és neta de Jordi Cadens, exnedador internacional i tota una institució com a tècnic tant de la federació catalana com l’espanyola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)