El tennis català entrega els guardons de la tercera edició del ‘Hall of Fame’
Aequest matí, a la seu de la Federació Catalana de Tennis, s’ha celebrat l’acte de la tercera promoció del Hall of Fame del Tennis Català. Es tracta d’un espai dins el Museu del Tennis Català que es va inaugurar fa dos anys i que té com a objectius fonamentals divulgar i homenatjar als clubs, esportistes, dirigents, tècnics o àrbitres, entre d’altres, que hagin tingut un paper rellevant a la història d’aquest esport a casa nostra. En aquesta edició, s’ha recordat i celebrat la trajectòria de grans figures que, amb el seu talent i dedicació, van situar Catalunya en el mapa internacional i van contribuir a fer més gran el Tennis Català. Com és el cas de Rosa Torras, primera catalana a participar en uns Jocs Olímpics, ara fa 100 anys, a París 1924. També va tenir un paper molt destacat en la seva trajectòria esportiva José Luis Arilla, finalista de Roland Garros el 1961 i al Trofeu Conde de Godó el 1960, 1963 i 1965. A més, va participar en trenta eliminatòries de Copa Davis, incloses dues finals (1965 i 1967).
També s’ha reconegut la trajectòria de Joan Gisbert, que el 1959 va guanyar l’Orange Bowl, considerat el campionat del món en categoria júnior, i el 1965 el Trofeu Conde de Godó. A més, va ser finalista de l’Obert d’Austràlia (1968) i també fou un habitual de la Copa Davis amb 69 partits jugats, sent finalista en dues edicions (1965 i 1967). Per la seva banda, Pilar Barril és la tennista que més vegades ha guanyat el campionat de Catalunya absolut, amb 11 títols, i el Campionat d’Espanya Absolut, amb 9.
També s’ha posat en valor el paper dels tècnics, claus en l’èxit de tot esportista i, molt sovint, passen desapercebuts. En aquesta edició, s’ha reconegut a Josep Tutusaus i Pedro Mora. El primer va ser director i entrenador de l’Escola de Tennis del CT Urgell i del RCTB-1899. Per les seves mans, van passar grans tennistes com Albert Costa, Conchita Martínez i Neus Ávila. Pedro Mora va ser director i entrenador de les Escoles de Tennis del CT De La Salut i del Bonasport, a més de tècnic de nombrosos tennistes professionals, destacant Manuel Orantes o Àlex Corretja.
També s’ha homenatjat als dirigents i clubs, que treballen incansablement per desenvolupar el tennis a casa nostra. S’ha celebrat el centenari de El Casino de La Garriga, i s’ha reconegut la dedicació durant molts anys de Pablo Llorens, Carlos Godó Valls i Agustí Pujol al capdavant d’una institució o club de tennis. Llorens va ser el president de la Federació Espanyola de Tennis (1970-1984) i primer dirigent espanyol triat com a membre del comitè executiu de l’ITF. Per la seva banda, Carlos Godó Valls va ser president del Reial Club de Tennis Barcelona entre el 1935 i el 1960, i va ser el fundador del Torneig Conde de Godó l’any 1953. Agustí Pujol va presidir el Club Tennis Tarragona (1977-1985) i va ser el president de la Federació Espanyola de Tennis (1985-2004) i de Tennis Europe (2000-04).
L’acte ha comptat amb la presència d’Abel García, secretari general del departament d’Esports de la Generalitat de Catalunya; Jordi Tamayo, president de la Federació Catalana de Tennis; Gerard Esteva, president de l’UFEC; així com membres de la junta directiva, guardonats en aquesta tercera promoció, com José Luis Arilla i Josep Tutusaus, i de les dues anteriors, com Manuel Orantes i Àlex Corretja.
L’acte ha donat el tret de sortida amb unes paraules de benvinguda i reconeixement de Jordi Tamayo per a tots els dirigents, tècnics i esportistes avui homenatjats. “Amb aquest projecte que vam iniciar el 2022, volem posar en valor l’essència del Tennis Català, així com el que som, el que sou i el que volem arribar a ser. Moltes gràcies a tots perquè sou l’ADN de l’esport català i heu marcat el camí per a molts. Si aprenem del passat, el present el consolidem i el futur pot ser prometedor”.
Seguidament, ha agafat la paraula Gerard Esteva, que ha assegurat que “el fet de recopilar tota aquesta gran tasca del passat, ens projecta i ens conforma la identitat del futur. Felicitats als que entreu en aquest Hall of Fame, a la federació per a la seva gran tasca, i a tots els referents que esteu aquí. Mirant i analitzant el que s’ha fet en el passat, ens permet focalitzar-nos en el futur”.
Per la seva banda, Abel García ha afirmat que “això és llegat vostre i de l’esport català. Actes com els d’avui ens permeten recollir i reconèixer els fruits que han deixat generacions passades perquè aquests fonaments puguin sustentar les generacions futures. Les institucions, les federacions i els clubs són importants, però moltes vegades ens oblidem que el que queda és la persona, que és el més important”.