El repte dels antípodes
Paula Badosa es converteix avui, contra Aryna Sabalenka (9.30 h), en la segona catalana que juga les semifinals del quadre femení a Melbourne
Cap tennista del país ha trencat el glaç i ha guanyat el títol
No serà fàcil. Gens ni mica. El repte d’avui contra Aryna Sabalenka (9.30 h, Eurosport) és de primera magnitud. La bielorussa és la número 1 i la vigent campiona de l’obert d’Austràlia, torneig que ha guanyat en les dues últimes edicions perquè la velocitat de la pista s’ajusta al seu perfil de jugadora agressiva de potència descomunal, amb 129 cops guanyadors en els cinc partits que hi ha jugat, 92 amb la dreta. A Melbourne va entendre, sense renunciar als seus ideals d’esmicolar la pilota, el concepte de marge de seguretat, la conjunció entre el risc i l’eficiència, i l’ha aplicat escrupolosament. La Rod Laver Arena va ser testimoni de la seva eclosió. Hi arriba, a més, plenament consagrada amb el títol de l’obert dels EUA 2024 sota el braç i un aval de tres corones de la màxima graduació en quatre finals, amb nou semifinals jugades.
Badosa, que també és una jugadora dominant amb una dreta que intimida –92 cops guanyadors, 33 amb la dreta–, en el fons no hi té res a perdre. L’abril passat, a Stuttgart, plorava desconsolada a les espatlles de la seva amiga i veïna a Dubai Sabalenka quan es va haver de retirar per problemes físics. Una lesió a l’esquena que la va mortificar durant més d’un any obria el debat sobre la seva continuïtat en el tennis professional. L’espiral negativa semblava infinita, fins al punt que va caure més enllà del top 100: 140a el 20 de maig. Amb un contrast brutal, el 25 d’abril del 2022, la de Begur era la segona raqueta del planeta. Les infiltracions van anestesiar el dolor i la seva reacció ha estat meteòrica, amb un segon semestre del 2024 per emmarcar. És ambiciosa i somia en un títol de gran eslam, però després del que ha viscut i patit, ha d’afrontar la seva primera semifinal major com una oportunitat i no pas com una obligació, amb il·lusió i sense pressió, esperant la seva oportunitat com li diu des de la banda el seu entrenador Pol Toledo, el tècnic amb el qual s’ha aixecat i torna a estar entre les deu millors del tennis mundial. De moment, serà novena dilluns quan s’actualitzi el rànquing, amb 27 victòries en els últims 34 partits, i podria arribar al setè lloc. La travessia pel desert ha enfortit l’empordanesa, que ha adquirit maduresa i ha guanyat competitivitat.
No obstant això, Sabalenka domina els precedents per 5-2, amb cinc triomfs en els cinc darrers partits. És evident que Badosa, que es va exhibir contra la número 3 del món, la nord-americana Coco Gauff, en els quarts de final, no és la favorita, i n’hauria de saber treure profit. La bielorussa s’ha mostrat ferma en els seus partits precedents. Només va cedir un set en quarts contra la russa Anastasia Pavliutxenkova, que la va fer patir de veritat. La catalana, tres quarts del mateix. Només va recórrer al tercer set en la tercera eliminatòria contra la ucraïnesa Marta Kostyuk.
LA DADA
Finals d’Arantxa (2), Gisbert i Gimeno
Paula Badosa es convertirà avui en la segona catalana que juga les semifinals a Melbourne. La primera va ser la barcelonina Arantxa Sánchez Vicario, que va disputar i perdre la final del 1994 contra l’alemanya Stefi Graff i la del 1995 contra la francesa Mary Pierce. Formada en el tennis català i nascuda a Caracas, Garbiñe Muguruza, va caure en la final del 2020 derrotada per la nord-americana Sofia Kenin. En masculí, Joan Gisbert va perdre la final del 1968 contra el nord-americà William Bowrey, i Andreu Gimeno, per la seva banda, va caure en la del 1969. El seu botxí va ser el mític Rod Laver –tricampió a Austràlia–, que dona nom a la pista central on avui Badosa, amb 27 anys, jugarà el partit fins ara més transcendental de la seva carrera tennística.