La 13a Jornada de l’Esport Femení vol fomentar la pràctica esportiva en escoles i instituts
L’aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona ha estat escenari aquest dimarts de la presentació del programa d’activitats, tallers i xerrades de la tretzena edició de la Jornada de l’Esport Femení, que tindrà lloc el diumenge 9 de març, durant tot el matí (de 9.30 a 13.30 h), al centre de Girona.
El propòsit d’enguany és fomentar la pràctica esportiva entre les alumnes de les escoles i els instituts de la demarcació de Girona. L’Ajuntament de Girona ha reforçat la difusió de l’esdeveniment, i, en paral·lel, es promouran durant la jornada els itineraris esportius, en grup i amb l’acompanyament d’una monitora, perquè les participants es puguin iniciar en diferents disciplines esportives de manera controlada i segura.
Això s’afegirà a les «Trobades de debat», impulsades per la Diputació de Girona i coordinades pel Consell Esportiu del Gironès, que s’adrecen a alumnes de 2n d’ESO (una setantena en divuit centres de la demarcació) i que es porten a terme durant el curs. Es tracta d’espais de reflexió que ajuden a detectar els estereotips i les desigualtats de gènere, i que doten les alumnes d’eines per afrontar-los i canviar-los.
Com cada any, l’activitat es concentrarà a la plaça de Salvador Espriu, la plaça de Calvet i Rubalcaba, la llera del riu Onyar, el passeig de General Mendoza i la plaça de Catalunya, que afegirà un lateral a l’espai habilitat. En total, s’hi oferiran vint-i-tres disciplines esportives dirigides a totes les edats, amb la novetat de la bicicleta de grava (gravel bike).
Les altres disciplines són les següents: l’hoquei sobre patins, el tennis de taula, la gimnàstica artística, el voleibol, el piragüisme, l’atletisme, el rugbi, la gimnàstica rítmica, el bàsquet, el futbol, les activitats subaquàtiques, l’handbol, el patinatge artístic, els escacs, el judo, el tennis, l’skate, la marxa nòrdica, el paleotraining, les curses d’orientació, el triatló i el bicitrial (trial bike).
A més, també hi haurà la possibilitat de practicar les bitlles catalanes o fer activitats com estiraments, hipopressius, marxa nòrdica o diferents sortides a caminar o córrer.
En l’acte, hi han participat el diputat d’Esports, Jordi Masquef; el regidor d’Esports i Joventut de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran; el cap de la Representació Territorial de l’Esport a Girona, Narcís Casassa, i la coordinadora de la Jornada de l’Esport Femení, Olga Praderas. També hi han assistit Emma Feliu, Berta Ribas i Teresa Masó (tres de les ambaixadores d’enguany), així com representants d’algunes de les entitats i associacions esportives que col·laboren en l’esdeveniment.
El diputat d’Esports, Jordi Masquef, ha destacat el treball conjunt de les diferents institucions per tirar endavant l’esdeveniment: «La sensibilització social respecte de l’esport femení ha anat creixent, però hem de continuar treballar de manera transversal per fer visible i fomentar l’esport femení, sobretot en edat escolar. Hem d’acompanyar les noies i joves per iniciar-se en l’esport, perquè fer el primer pas sempre és el més difícil».
«Aquesta nova edició de la Jornada de l’Esport Femení busca caminar amb l’objectiu de trencar la bretxa de gènere en l’esport. Per això, cal visibilitzar les dones que practiquen esport i ajudar a construir referents femenines. També volem que cada dia més nenes i dones practiquin esport i, per aquest motiu, volem que totes les gironines coneguin de primera mà les diverses disciplines esportives existents», ha explicat el regidor d’Esports i Joventut de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran.
Les activitats paral·leles i les ambaixadores
La jornada també comptarà amb una sèrie d’activitats paral·leles, totalment gratuïtes, com un servei de fisioteràpia, un circuit de prevenció de lesions i tallers de psicologia, de nutrició esportiva i de perspectiva de gènere. Aquest últim, amb el títol «Trencant murs, camí cap a la igualtat», serà a càrrec de l’educadora física esportiva Maria Solé.
«Una edició més, la Representació Territorial de l’Esport a Girona del Departament d’Esports i la Direcció Territorial del Departament d’Igualtat i Feminisme hi som presents, amb el taller de sensibilització “Esport i activitat física amb mirada de gènere”. La Jornada és una activitat consolidada, però en cap cas això no vol dir que la presència de la dona en els diferents àmbits de l’esport estigui plenament normalitzada», ha subratllat el cap de la Representació Territorial de l’Esport a Girona, Narcís Casassa.
En la roda de premsa d’aquest matí, s’han donat a conèixer les quatre ambaixadores d’aquesta edició de la Jornada de l’Esport Femení.
Emma Feliu. Nascuda a Castelló d’Empúries, va debutar l’estiu passat en uns Jocs Paralímpics, a París, amb un bronze en els relleus 4 × 100 m lliures mixtos de natació.
Laia Pèlachs. Durant la seva trajectòria al Club Natació Banyoles, acumula un centenar de medalles en competicions estatals i internacionals, entre les quals destaquen una plata i un bronze en europeus absoluts.
Teresa Masó. La seva vida ha estat íntimament lligada a l’esport des de totes les vessants: com a esportista, entrenadora i professora. Actualment és presidenta del Club Piragüisme Salt-Ter, del qual va ser membre fundadora el 1996.
Berta Ribas. Ha completat totes les etapes de formació en el bàsquet, des de la base (primer al GEiEG i després a l’Uni GEiEG) fins a arribar al primer equip de l’Spar Girona aquesta temporada, de Lliga Femenina.
La coordinadora de la Jornada de l’Esport Femení, Olga Praderas, ha destacat la importància de les ambaixadores per donar més visibilitat a l’esdeveniment: «La Jornada és un espai on volem que dones de totes les edats puguin iniciar-se i practicar un munt d’activitats esportives i físiques per tenir una millor salut, però sobretot per poder gaudir, esforçar-se i superar-se fent esport».
La Jornada de l’Esport Femení, que va néixer el 2013, està organitzada per l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Esportiu del Gironès. En la passada edició, hi van participar més de dues mil nenes, joves i dones.