Atletisme

atletisme

Mor assassinat al Sudan el doble campió mundial Abubaker Kaki

L’atleta, de 35 anys, va entrenar-se uns anys a Catalunya gràcies a la fundació CIDIDA

Dol en l’atle­tisme sudanès per la tràgica mort als 35 anys d’un dels seus millors mig­fon­dis­tes i atle­tes de la història, Abu­baker Kaki (1989, Muj­lad ). L’espor­tista, sub­campió del món dels 800 m a Daegu (Corea) el 2011 i dos cops campió del món en pista coberta (2008 i 2010), va ser víctima dis­sabte pas­sat d’una pluja de bales per part for­ces para­mi­li­tars durant la bata­lla d’El Fas­her en la guerra civil suda­nesa, que fa més de dos anys que dura, segons van infor­mar mit­jans locals.

Segons l’informe publi­cat per l’auto­ri­tats ofi­ci­als, l’atleta va morir a l’acte i alguns dels seus fami­li­ars van resul­tar ferits en una zona on la violència s’ha agreu­jat els últims mesos.

A Cata­lu­nya els afi­ci­o­nats a l’atle­tisme el conei­xien prou bé. El 2008 va impo­sar-se en la final B dels 800 m del míting Ciu­tat de Bar­ce­lona a l’estadi Lluís Com­panys quan ja era tot un pro­digi amb només 19 anys.

L’atleta va esta­blir el seu camp d’entre­na­ment a la capi­tal cata­lana gràcies al Cen­tre Inter­na­ci­o­nal de Docu­men­tació i Inves­ti­gació de l’Atle­tisme (CIDIDA), una fun­dació impul­sada pel peri­o­dista José Luis López amb l’objec­tiu d’avançar en el desen­vo­lu­pa­ment científic d’aquest esport i rea­lit­zar una tasca huma­nitària, sense ànim de lucre.

Al seu país, era tota una cele­bri­tat però les con­di­ci­ons d’entre­na­ment no eren les ide­als per a una súper estre­lla mun­dial. En unes decla­ra­ci­ons a l’Espor­tiu el 2008, abans del míting de Bar­ce­lona, Kaki ja adme­tia que el Sudan pas­sava per una situ­ació con­vulsa amb acu­sa­ci­ons de geno­cidi del pre­si­dent. La seva família vivia a Jar­tum, la capi­tal, “lluny de les zones de con­flicte”, segons les seves pròpies parau­les.

Kaki va repre­sen­tar Sudan als Jocs Olímpics de Pequín, on va que­dar fora de la final tot i ser-ne un dels favo­rits i no sen­tir, segons les seves pròpies parau­les, “la res­pon­sa­bi­li­tat” de ser la gran figura de l’esport sudanès. Als Jocs de Lon­dres el 2012 es va plan­tar en la històrica final dels 800 m en què Rudisha va batre el rècord del món lide­rant la cursa des del pri­mer metre. Kaki va ser setè. Al mun­dial del 2009, on també va ser un dels favo­rits, havia cai­gut en les semi­fi­nals.

La seva apa­rició en l’elit de l’atle­tisme mun­dial havia estat ful­gu­rant. Amb només 18 anys va con­que­rir el títol mun­dial dels 800 m a València i, a l’aire lliure, en la segona cita de la Gol­den Lea­gue del 2008 va fer el rècord mun­dial júnior (1:42.69). Aquell any també va gua­nyar el mun­dial de la cate­go­ria.

El mig­fon­dista va entre­nar sota les ordres d’un dels tècnics més reco­ne­guts del mig­fons inter­na­ci­o­nal,l’exat­leta de Somàlia Jama Aden, que sovint por­tava les seves figu­res a pre­pa­rar la tem­po­rada l’estadi Josep Molins de Saba­dell. Entre la seva nòmina hi figu­ra­ven estre­lles com Gen­zebe Dibaba i Mo Farah. Aden va ser detin­gut pre­ci­sa­ment a Saba­dell, el 2016, acu­sat de tra­fi­car amb substàncies de dopatge

L’entre­na­dor va des­co­brir Kaki en un cros esco­lar i va que­dar sorprès pel seu caràcter com­pe­ti­tiu. No va variar mai la seva estratègia en els grans cam­pi­o­nats: col·locar-se al davant i mirar de resis­tir fins al final. La guerra s’emporta un espor­tista únic al seu país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)